Transelectrica si firma italiana Prysmian PowerLink vor forma o echipa de experti si specialisti care sa elaboreze studii si analize ale implicatiilor tehnice, comerciale, financiare si juridice aferente finantarii si construirii cablului submarin de transport electricitate intre Romania si Turcia, informeaza Mediafax.

Operatiunea va fi efectuata in baza unui memorandum semnat, marti, la Guvern, document prin care se urmareste analizarea pre-fezabilitatii proiectului deja elaborat de Transelectrica, in 2008-2012, stabilirea celor mai bune conditii in care sa fie identificate actiunile pentru realizarea studiilor si elaborarii raportului final de fezabilitate, precum si pentru prospectarea proiectului, pentru investitorii potentiali.

Prezent la ceremonia de semnare a documentului, premierul Victor Ponta a aratat ca Romania este un producator important de energie electrica si are nevoie de piete externe, deoarece productia a depasit deja consumul intern.

"Acum, Romania este un producator important de energie electrica, un producator care are nevoie insa de piete externe, pentru ca deja capacitatea noastra de productie depaseste cu mult consumul intern. In plus, avem in diverse stadii proiecte importante pentru noi capacitati de productie si, cand ma gandesc la cablul submarin, ma gandesc in special la grupurile 3 si 4 de la Cernavoda. Romania produce energie electrica la un nivel competitiv si trebuie doar sa aiba infrastructura necesara pentru a transporta catre partenerii externi", a spus premierul.

Documentul prevede realizarea unui studiu de fezabilitate in vederea realizarii unei retele submarine de transport a energiei electrice intre Romania si Turcia.

In opinia lui Ponta, prin realizarea acestui proiect, Romania va putea asigura Turciei si tarilor din zona posibilitatea dezvoltarii, pe baza unei energii electrice la un pret competitiv.

"Proiectul la care azi faceti primul pas este un proiect strategic pentru Romania. Imi aduc aminte ca am stat peste o ora cu prim-ministrul de atunci, presedintele Erdogan, cu ministrii Energiei, ca sa discutam cum putem realiza acest proiect despre care s-a vorbit foarte mult si la care nu se gasisera solutii. Sunt absolut convins ca, prin efortul pe care l-ati inceput azi, vom avea in curand un studiu de fezabilitate, un proiect concret si realizarea a ceea ce Romania are atat de mare nevoie, si anume o cale de transport de infrastructura energetica, care sa ne lege de Turcia, un mare consumator, si o piata in care energia produsa in Romania poate sa-si gaseasca cu adevarat desfacere", a spus Ponta.

Prim-ministrul a cerut Transelectrica sa continue dezvoltarea retelelor de transport din Romania, dar si conexiunile pe plan regional.

"La fel ca si alte companii din energie, Transgaz, Romgaz, Electrica, Guvernul pe care-l conduc considera ca un management profesionist si o gandire moderna pot face din aceste companii intr-adevar lideri, nu doar nationali, ci si regionali. Avem o sansa extraordinara sa ne atingem obiectivul fundamental care este acela de a avea indenpendenta energetica si de a fi un model de dezvoltare regionala pe piata energiei", a mai spus Ponta.

Discutiile dintre Romania si Turcia privind cablul de transport al electricitatii au inceput in 2006. La acea data, investitia era evaluata la 400-500 milioane de euro.