Nereguli din 2013 descoperite de Curtea de Conturi la Departamentul pentru Energie: Plati ilegale pentru un sediu ocupat abuziv sau subventionarea unor consumatori de energie decedati

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 13 februarie 2015, 16:37 Economie | Energie


Constantin Nita
Foto: Hotnews
Curtea Conturi a descoperit mai multe nereguli si ilegatitati facute in 2013 la Departamentul pentru Energie, an in care ministru delegat a fost Constantin Nita. Una dintre nereguli este cheltuirea a 120 de mii de lei pentru folosirea unui spatiu de birouri, chiar daca din punct de vedere legal, institutia nu isi desfasura activitatea acolo. Acel spatiu a fost folosit timp de patru luni in mod abuziv. De asemenea, nu a fost evidentiata o creanta de 20,1 milioane de lei, reprezentand fonduri de la bugetul statului, utilizate pentru rambursarea unui credit extern care ar fi trebuit platit, de fapt, de catre Termoelectrica. Curtea de Conturi a constatat ca nu au fost respectate nici prevederile legale privind constituirea patrimoniului la infiintare, fiind inregistrate in contabilitate bunuri de 3,6 miliarde de lei fara procese-verbale de predare-primire.

 • Cum au fost cheltuiti bani pe un sediu in care Departamentul pentru Energie nu functiona legal

Inspectorii Curtii de Conturi au descoperit ca S-au angajat si efectuat cheltuieli in suma de 120 mii lei din creditele bugetare aprobate pentru anul 2013, respectiv au fost angajate cheltuieli pentru folosinta spatiului de birouri din Splaiul Independentei nr. 202 E, aferente perioadei aprilie-iunie 2013, cand entitatea nu a functionat in acest spatiu.

Prin Contestatia formulata la Decizia Curtii de Conturi, Departamentul pentru Energie a invocat faptul ca la data efectuarii platilor o parte din structura entitatii functiona in noul sediu inchiriat, dar argumentele nu sunt intemeiate, intrucat, in conformitate cu prevederile HG nr. 429/2013, Departamentul pentru Energie s-a infiintat incepand cu luna iulie 2013, iar platile au fost efectuate anterior infiintarii entitatii.

In realitate, Departamentul pentru Energie chiar a functionat in acel sediu, insa ilegal. In aprilie 2013, la ordinul ministrului delegat pentru energie, Constantin Nita, a fost ocupat abuziv acel sediu, utlizat pana atunci de catre compania de stat ELCEN. Angajatii ELCEN au fost dati afara din cladire, iar subordonatii lui Constantin Nita au venit in locul lor, chiar daca legal nu aveau acest drept. Sediul legal si inregistrat in acte era, de fapt, Calea Victoriei nr. 152. De altfel, chiar ministrul si-a stabilit biroul in acel spatiu. Departamentul pentru Energie a fost infiintat patru luni mai tarziu, insa in tot acest timp, sediul din Splaiul Independentei a fost ocupat abuziv.

 • Rambursarea creditelor externe in locul SC Termoelectrica

Curtea de Conturi a mai descoperit ca nu au fost recuperate dividende de 37,6 milioane lei, cuvenite statului roman, din profitul net inregistrat de Transgaz SA, corespunzator aportului detinut in anul 2012, ca urmare a repartizarii dividendelor cuvenite Ministerului Economiei - OPSPI, in functie de noua structura a actionariatului, dupa vanzarea unui pachet de actiuni in anul 2013.

De asemenea, a fost constatata nerespectarea prevederilor legale privind evidentierea creantelor, prin neevidentierea unei creante, in suma de 20.197 mii lei, reprezentand fonduri alocate de la bugetul de stat, utilizate pentru rambursarea unui credit extern, contractat de minister in baza HG nr. 795/2002 si utilizat de SC Termoelectrica SA pentru realizarea investitiei de Reabilitare a Grupului nr. 4 de 150 MW din Centrala Electrica de Termoficare Paroseni, in conditiile in care, rambursarea creditelor externe intra in sarcina SC Termoelectrica SA;

Pentru platile efectuate in anul 2013, in suma de 20.197 mii lei (17.941 mii lei pentru rambursarea ratelor scadente si 2.256 mii lei pentru plata de dobanzi si comisioane bancare), Departamentul pentru Energie nu a constituit si nu a inregistrat in contabilitate dreptul de creanta fata de SC Termoelectrica SA, fiind inregistrata ca o cheltuiala efectuata pentru activitatea proprie a institutiei. In timpul si ca urmare a misiunii de audit au fost evidentiate in contabilitate creante in suma de 20.197 mii lei, acest drept de creanta fiind transmis Departamentului pentru Energie, pentru urmarire si recuperare.

 • Inregistrarea unor bunuri de 3,6 miliarde de lei fara procese verbale de predare-primire

Curtea de Conturi au mai constatat ca nu au fost respectate prevederile legale privind constituirea patrimoniului la infiintare. Au fost inregistrate in contabilitate bunuri fara a avea la baza Procese-verbale de predare-primire, constand in bunuri din domeniul public al statului, in valoare de 3.585.840 mii lei (aflate la entitatile: SC Hidroelectrica SA, SC Electrica Serv SA, SC Oltenia SA si SC Petrotrans SA). De asemenea, nu au fost inregistrate 6 mijloace de transport preluate fara valoare, in baza Procesului-verbal de predare-primire nr.130.687/09.08.2013, contrar prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991 si HG nr. 429/2013.

 • Subventii pentru persoane decedate

Departamentul pentru Energie nu a urmarit acordarea, in conditiile legii, a subventiilor pentru acoperirea tarifelor reduse cu 50% la energia electrica destinata consumului casnic, pentru familiile cu domiciliul intr-una din localitatile situate pe teritoriul Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii". Au fost efectuate plati in suma de 181 mii lei pentru cantitati de energie acordate de catre SC Enel Energie SA, nelegal ca subventie consumatorilor decedati, pentru activitati economice, peste limita consumurilor normate pe familie, unor persoane fizice care nu se regasesc pe listele intocmite de Consiliile locale sau pentru mai multe locuri de consum.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1673 vizualizari

 • -1 (3 voturi)    
  Recitalul anual al Curtii de Conturi a Romaniei! (Vineri, 13 februarie 2015, 17:15)

  lili [anonim]

  ANUAL CC a Romaniei face Rapoarte INUTILE, NU le ia in seama NIMENI, nici DNA, nici Politia, nici Ministerul justitiei, este o intelegere tacita sa nu fie bagate in seama!
  Dar, constiinciosi cei care lucreaza pe bani grei la CC a Romaniei le fac!
  Ce conteaza ca nu se foloseste nimeni de ele, ei isi iau salariile uriase, ca la ASF, sunt tot asa rude si rubedenii politice!
  • +1 (1 vot)    
   CC (Sâmbătă, 14 februarie 2015, 10:42)

   zzzz [anonim] i-a raspuns lui lili

   Curtea de Conturi este una din institutiile retrograde ale statului. Un corp de functionari imbatranit, ramas in urma cu realitatea economiei de piata.
   De exemplu o firma de stat nu poate face hedging valutar, operatiune pe care, teoretic, se pot pierde bani in schimbul asigurarii unui curs de schimb predictibil pentru ca luminatii de la CC considera aceea pierdere un prejudiciu iar functionarul care a propus/sustinut/aprobat acest produs financiar absolut normal va fi anchetat si pasibil de deschiderea unui dosar penal. Este un exemplu minuscul iar absurdul promovat de aceasta institutie tembela atinge cote de neimaginat.
 • 0 (0 voturi)    
  Niță Pateu se va preda ?! (Sâmbătă, 14 februarie 2015, 7:09)

  Plagarus [utilizator]

  Marele maestru al energeiei romanesti are viitor alaturi de colegii PSDerbedei
  Biroul Permanent Național al PSD are 33 de membri, în frunte cu Viorel Ponta. Dintre aceștia, 13 sunt cercetați pentru fapte de corupție. Printre ei se numără și președintele executiv al partidului Liviu Dragnea, sau vicepreședintele Dan Nica.
  Mare patriot si mandru ca-i roman ,luat de val în plină campanie electorală, Constantin Niţă, la acea vreme ministrul Economiei, declara că Roşia Montană Gold Corporation are tot dreptul să câştige un eventual proces cu statul român.!!!?
 • +1 (1 vot)    
  Departamantul a fost infiintat prin OUG96/2012 (Sâmbătă, 14 februarie 2015, 11:38)

  Velma Kelly [utilizator]

  HG 429/2013 este de organizare si functiuonare, nude infiintare,///
 • -1 (1 vot)    
  PAI ASTA ESTE CAND... (Sâmbătă, 14 februarie 2015, 12:42)

  schroedinger [utilizator]

  Pui un ospatar ministru!
  El stie cu coteli, strambe, sparle, etc.
 • +1 (1 vot)    
  departament energie (Sâmbătă, 14 februarie 2015, 12:50)

  balanco [anonim]

  alta gasca de netrebnici care se ocupa profesionist de manipularea preturilor pt. energie in Romania , in asa fel incat , pe spinrea romanilor , sa profite enorm firmele straine din domeniu ; de ce naiba , inainte de 1990 stiam singuri sa ne producem , transporta , distribui si consuma propria energie , la custuri si tarife de zece ori mai mici ?!?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by