Un articol publicat pe site-ul ministerului Gazului din Turkmenistan ataca grupul rus Gazprom, calificat drept "partener instabil" dupa decizia acestuia din urma de a reduce importurile de gaz din mica republica a Asiei centrale, scrie AFP.

"Gazprom si filialele sale incalca in mod regulat acordurile in vigoare (...) ceea ce lasa sa se inteleaga, din nefericire, ca aceasta companie energetica este un partener instabil", scrie Institutul petrolului si Gazelor, un organism public, in articolul publicat pe site-ul guvernamental.

Importurile Rusiei din Turkmenistan s-au redus de la 45 de miliarde metri cubi la circa 10 miliarde m3 dupa o misterioasa explozie la un gazoduct, in 2009, survenita dupa o disputa legata de preturi.

In acest an, Gazprom prevede reducerea achizitiilor la 4 miliarde m3, a avertizat recent numarul doi al grupului, Alexandr Medvedev.

Turkmenistanul, al carui subsol adaposteste imense rezerve de hidrocarburi, si-a diversificat in ultimii ani exporturile, in special catre China (35 miliarde m3 pe an, cu un obiectiv de 60 miliarde in 2020).

Tara exporta, de asemenea, pana la 10 miliarde m3 in Iran.

In timp ce Rusia a negociat dificil un contract de vanzare de gaze in China, semnat in cele din urma in 2014, dupa zece ani de discutii, Beijingul a investit puternic pentru a se aproviziona din Asia centrala, zona traditionala de influenta a Moscovei.