Afaceri cu carbune in Gorj: Cum a renuntat Complexul Energetic Oltenia la o tranzactie banoasa cu autoritatile din Serbia, pentru a incheia un contract dubios cu un SRL abia infiintat

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 23 februarie 2015, 1:27 Economie | Energie


Laurentiu Ciurel pleaca de la CEO
Foto: AGERPRES
Pentru Complexul Energetic Oltenia 2014 a fost un an fost prost: sute de milioane de lei pierdere. Insa pentru managementul societatii nu a fost un motiv care sa-l impiedice sa ia, pe final de an, o decizie paguboasa: a renuntat sa participe la o licitatie organizata de autoritatile din Serbia pentru achizitia a doua milioane de tone de lignit, la un pret foarte bun. Afacerea cu Serbia fusese discutata chiar si la nivel de ministri. Cu toate acestea, CE Oltenia nu s-a inscris la licitatie, invocand niste motive total neserioase. In schimb, contractul banos din Serbia a fost incheiat cu un consortiu format din doua firme sarbesti si un SRL constantean infiintat cu trei saptamani inainte de licitatie. Partea cea mai stranie a povestii e ca dupa trei saptamani de la licitatie, CE Oltenia a incheiat contract de vanzare a 1,2 milioane de tone de lignit cu acel SRL, la un pret de aproape trei ori mai mic decat ar fi obtinut la licitatia din Serbia. Insa si mai grav este ca acest pret ar fi sub costurile din 2014, iar beneficiare tot autoritatile din Serbia sunt. Vezi in text ce raspunsuri dau reprezentantii CE Oltenia.
SRL-ul din Serbia se numeste BVA Coal SRL, are sediul in Constanta si s-a infiintat pe 23 octombrie 2014. Contractul a fost semnat pe 12 decembrie 2014, intre Laurentiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, si Ioan Lucian Muresan, reprezentant legal al SRL-ului din Constanta. Acest Muresan a semnat chiar daca nu  actionar sau administrator al firmei. Pretul pentru care a fost semnat contractul este de 13 euro/tona. In Serbia, CE Oltenia l-ar fi dat cu 36 euro/tona. O diferenta enorma care se duce in buzunarele acelui SRL din Constanta. Culmea este ca beneficiarul carbunelui de la Complexul Energetic Oltenia este tot Serbia.

Ce are de castigat Complexul Energetic Oltenia? Nimic. Dimpotriva, un document care reprezinta proiectia de buget pe 2015, obtinut de jurnalistii de la Pandurul, arata ca in 2014, pretul de cost al carbunelui realizat a fost de 65 lei/tona, ceea ce inseamna cam 14,5 euro/tona. Adica, CE Oltenia ar fi vandut catre BVA Coal, srl-ul constantean, sub costuri.

Directorii CE Oltenia se apara spunand ca livarile au inceput in ianuarie 2015, nu decembrie 2014 cand a fost semnat contractul. Iar in 2015, costurile vor scadea la 50 lei/tona, ceea ce ar insemna cam 11 euro/tona. Teoretic, se va ajunge la aceste costuri. Practic, este nevoie de multe taieri. Vor renunta la vreo 2.000 de salariati, mai scad din drepturile angajatilor etc. Altfel spus, costul carbunelui trebuie scazut in bugetul de venituri si cheltuieli pe 2015, in asa fel incat sa iasa mai mic de 13 euro/tona cu cat a dat CE Oltenia lignitul catre srl-ul constantean. Insa, ramane de vazut cat de mult poate fi scazut pretul de cost, avand in vedere ca salariatii se opun acestor reduceri. Nu este saptamana in care sa nu protesteze cu miile la Targu Jiu, fiind la un pas de greva generala. In plus, conducerea CE Oltenia sustine ca, de fapt, pretul de cost in 2014 a fost de 57 lei/tona (12,6 euro/tona), insa acesta era pretul prevazut in buget, nu si cel realizat pana la urma.

Despre acest contract au relatat pe larg cateva publicatii gorjene, motiv pentru care conducerea CE Oltenia a dat si un drept la replica prin care incerca sa ofere niste explicatii. Insa, prin precizarile catre mass-media, CE Oltenia reuseste performanta de a ridica si mai multe semne de intrebare. Un exemplu: In dreptul la replica se arata ca CE Oltenia a primit o invitatie din partea BVA Coal SRL, pentru intra intr-un consortiu in vederea participarii la licitatia din Serbia, in luna septembrie 2014. CE Oltenia sustine ca ar fi refuzat pe motiv ca "fusese creata doar cu cateva saptamani inainte". Argumentul CE Oltenia este fals. In realitate, firma s-a infiintat pe 23 octombrie. Apoi, cu aceasta firma abia infiintata a incheiat un contract foarte important. Vezi mai jos ce alte argumente mai aduce CE Oltenia.
 • Cum sa inchei un contract de milioane de euro cu o firma abia infiintata
Pe 12 septembrie 2014, fostul ministru al energiei, Razvan Nicolescu, se intalneste cu omologul sau din Serbia, Aleksandar Antic. Cu ocazia asta, cei doi vorbesc despre un eventual import de carbune pe care sa-l faca Serbia din Romania. "Sper ca, contractul de livrare de carbune din Romania in Serbia sa se finalizeze cu succes", spunea Razvan Nicolescu. Compania care urma sa faca exportul de carbune in Serbia era Complexul Energetic Oltenia, insa pentru asta trebuia sa participe la o licitatie.

Pe 19 octombrie 2014, Daniel Antonie, directorul Diviziei Miniere din cadrul CE Oltenia, declara pentru Economica.net ca societatea "va participa, saptamana viitoare, la lo licitatie organizata de Ministerul Energiei si Mineritului din Serbia pentru livrarea a 2 milioane de tone de lignit si ca CEO a fost invitata la lictatie chiar de catre ministrul de resort din tara vecina". Daniel Antonie spunea ca serbii au fost cei care au cerut sa vina la discutii cu reprezentantii CE Oltenia. Daniel Antonie mai facea un calcul spunand ca pretul mediu al tonei de lignit este de circa 50 de euro si ca la o cantitate de doua milioane de tone, s-ar putea obtine circa 100 milioane de euro.

Pe 23 octombrie se infiinteaza BVA Coal SRL. CE Oltenia nu s-a prezentat la licitatia care urma sa aiba loc "saptamana viitoare", in schimb s-a dus BVA Coal SRL, firma infiintata special pentru licitatie, intr-un consortiu cu doua firme, Virom Group din Beograd si DMB Transport Ltd. Ruma. Potrivit jurnalistilor de la Pandurul, Firma Virom Group este controlata de sarbul Dejan Oketic, condamnat in 2008 intr-un dosar numit in tara lui "Mafia petrolului". In afacere mai sunt implicati Dragan Curcic, recent eliberat din inchisoare, si un om de afaceri Zvonko Veselinovic. A doua societate din consortiu este DMB Transport Ltd. Ruma, detinuta de Maria Mesarovic, firma cu un singur angajat. Firma din Romania, a treia, prin care a incheiat CEO tranzactia, BVA COAL SRL este detinuta de Ilie Malin-George si un cetatean turc Asan Ilknur, ultimul fiind si administrator chiar din preziua semnarii contractului.

Pe 19 noiembrie a fost semnat contractul din Serbia.

Pe 12 decembrie, Laurentiu Ciurel semneaza contract cu BVA Coal SRL pentru livrarea a 1,2 milioane de tone carbune, la pretul de 13 euro/tona. In total inseamna 15,6 milioane euro. Departe de cele 100 de milioane de euro de care vorbea Daniel Antonie cu o saptamana inainte de licitatia din Serbia, la care CE Oltenia nu s-a mai prezentat. Mai mult, CE Oltenia a trebui sa mai cheltuiasca in plus si pe maruntirea carbunelor. In contractul obtinut de jurnalistii de la Pandurul scrie ca este necesara o granulatie de pana in 60 mm, iar carbunele de la CE Oltenia era mai mare. CE Oltenia sustine ca aceste costuri suplimentare sunt nesemnificative.
 • Cum justifica CE Oltenia contractul
La inceput, pentru CE Oltenia, cererea de carbune din Serbia a fost vazuta ca o oportunitate. Cu toate acestea nu a participat direct "pentru ca aceasta presupunea si transportul carbunelui pe calea ferata, autocamion, barja, in spatiul ramanesc si sarbesc", se arata intr-un drept la replica transmis de CE Oltenia presei gorjene. "Presupunea, de asemenea, inchirierea unor porturi in vederea transportului fluvial. CEO nu are capacitatea de a integra toate aceste feluri de transport pe teritoriul a doua state. Vanzatorul a pus conditia ferma ca obligatia ce ii revine sa fie doar livrarea carbunelui in mijloacele de transport, fara a se implica in asigurarea transportului", mai precizeaza CE Oltenia.

Cu alte cuvinte, era prea mare bataie de cap cu transportul.

Aceasta mai spune ca "pretul contractului de aprox. 58 lei/tona este superior pretului din BVC al CEO si, de asemenea, superior costului de productie la carierele din care se livreaza. Lucrul acesta s-a confirmat in luna ianuarie 2015, cand pretul mediu de productie pe toate carierele CEO a fost de cca 54 lei/tona". CE Oltenia vorbeste de pretul din bugetul de venituri si cheltuieli pe 2014 care a fost aprobat, insa cel realizat a fost mai mare: 65 lei/tona.

CE Oltenia mai spune ca a refuzat sa intre intr-un consortiu pentru a participa la licitatie. Motivul: una dintre firme nu avea bonitate, iar cealalata abia se infiintase. In realitate, nici macar nu era infiintata.

"In luna septembrie 2014, s-au primit solicitari din partea unor companii din Serbia (VIROM GROUP, DMB SHIPPING), precum si din partea unei societati comerciale romanesti (BVA COAL SRL) ca societatea noastra sa participe intr-un consortiu la o licitatie ce ar fi trebuit sa aiba loc in Serbia, organizata de unul dintre ministerele acestui stat. CEO a refuzat sa faca parte din acest consortiu, constatand ca firma VIROM GROUP nu are bonitate financiara, avand probleme cu fiscul din tara vecina, iar firma BVA COAL SRL din Constanta fusese creata doar cu cateva saptamani inainte. Pentru a putea, insa, exploata aceasta oportunitate, CEO a organizat in luna decembrie 2014 o licitatie pentru o cantitate de 1,2 mil tone carbune, invitand la participare pe toti cei care isi exprimasera intentia de a cumpara", arata CE Oltenia.

Vezi aici tot comunicatul CE Oltenia

 • CE Oltenia: Muresan, reprezentant al firmei BVA Coal SRL a solicitat, la sfarsitul lunii septembrie 2014, impreuna cu un reprezentant al firmei VIROM (Serbia), participarea in consortiu

HotNews.ro a solicitat CE Oltenia mai multe lamuriri. In primul rand sa explice cu cine a discutat in septembrie avand in vedere ca firma BVA Coal nu se infiintase inca. "Ioan Lucian Muresan, reprezentant al firmei BVA Coal SRL a solicitat, la sfarsitul lunii septembrie 2014, impreuna cu un reprezentant al firmei VIROM (Serbia), participarea CE Oltenia in consortiu", sustine CE Oltenia. Despre Muresan, jurnalistii de la Pandurul spun ca ar mai fi fost implicat jaful de peste 50 de milioane de dolari de la Otelaria Siderca din Calarasi. Acesta ar fi fostul sot al Miss Romania in 1993, modelul Rita Muresan.

Intrebati de HotNews.ro de ce nu a participat CE Oltenia, o companie mamut, direct la licitatia din Serbia si cum de a facut acest un SRL abia infiintat, reprezentantii societatii au spus ca "CE Oltenia nu putea cunoaste pretul cu care se va castiga licitatia, in momentul in care a prezentat oferta". "Licitatia in Serbia a fost franco-destinatar, astfel incat trebuia ca CE Oltenia sa integreze transport feroviar, auto, fluvial pe teritoriul a doua state. CE Oltenia nu poseda autorizatiile specifice in acest sens. Nu exista nicio informatie oficiala cu privire la costul transportului sau pretul cu care s-a castigat licitatia in Serbia", mai arata CE Oltenia.

In privinta costului de productie, acesta era de 57 lei/tona, sustine CE Oltenia. Insa, acesta era pretul aprobat prin bugetul de venituri si cheltuieli, nu cel realizat.

Intrebati care "sunt argumentele favorabile ale CE Oltenia pentru un contract cu BVA Coal SRL pentru un pret de 13 euro/tona, in conditiile in care acest SRL abia infiintat a reusit sa castige, intr-un consortiu, o licitatie pentru 36 euro/tona", reprezentantii societatii au spus ca "nu mai trebuie argumenata oportunitatea contractului".
"Din moment ce legislatia nu prevede o interdictie in ceea ce priveste incheierea de contracte cu firme noi si din moment ce nu se livreaza carbune decat cu plata in avans, nu consideram ca mai trebuie argumentata oportunitatea contractului. Mentionam ca, la acelasi pret, CE Oltenia are contracte semnate cu companii din tara (de exemplu CET Govora de pe platforma Oltchim sau companii care deservesc serviciile de termoficare din diferite orase) care sunt actionate in instanta pentru recuperarea creantelor", se arata in raspunsul catre HotNews.ro

Costurile cu obtinerea granulatiei necesare (montarea unor bare in concasor pentru care salariatii proprii au lucrat cateva ore) sunt nesemnificative si nu se repeta la fiecare livrare, au mai spus reprezentantii CE Oltenia la solicitarea HotNews.ro.

Intr-un alt comunicat, CE Oltenia sustine ca "vanzarea carbunelui prin contractul incheiat cu firma BVA COAL SRL este extrem de benefica pentru CE Oltenia. Mentionam ca nu a existat niciun fel de presiune din partea membrilor Consiliului de Supraveghere, ministerelor sau altor institutii care sa impuna in vreun fel semnarea in conditii dezavantajoase a acestui contract. Consiliul de Supraveghere s-a exprimat prin a lasa in sarcina Directoratului sa aleaga solutia cea mai avantajoasa pentru companie". Pentru a demonstra cat este de benefic contractul, CE Oltenia da exemplul unor contracte din 2011-2012 incheiate cu niste companii de stat, la preturi mici.

Vezi aici precizarile CE Oltenia

Nu ar fi singurul contract controversat incheiat de CE Oltenia in 2014. Au fost unele la preturi multe prea mici si pe energie electrica. Si astfel dintr-o companie considerata rentabila in urma cu cativa ani, CE Oltenia a ajuns in pragul insolventei, cu pierderi uriase.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14274 vizualizari

 • +28 (28 voturi)    
  Iata ca (Luni, 23 februarie 2015, 2:18)

  trilulilu [utilizator]

  alti clienti noi isi fac intrarea triumfala la DNA. Pute tare rau ceva la mijloc.
  Mi-e mila de saracii procurori, cat au de lucru si cat vor mai avea, pana curata tara de jegurile astea.

  Asta n-o fi var primar cu sotia lui Pontachio?
  Ca cumnat are deja pe acolo :-)) pe la DNA, ce-i drept nu ca si angajat, ci ca si client.
  • +19 (19 voturi)    
   Pontache ca Pontache... (Luni, 23 februarie 2015, 3:19)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui trilulilu

   ... dar ar merita investigata relatia cu Grebla ;)
 • +18 (18 voturi)    
  Dilema : Hotii au creat PSD sau PSD i-a creat? (Luni, 23 februarie 2015, 5:33)

  hotnewsfil [utilizator]

  Cand se aude despre implicarea unor presedinti si vicepresedinti PSD in afaceri cu statul, sigur este vorba de o hotie. Nici nu mai este nevoie de o demonstratie judiciara.
  Laurentiu este fostvicepresedinte PSD. Deductia, de aici, este simpa ca lumina zilei.
  • +10 (10 voturi)    
   hotii au creat psd-ul (Luni, 23 februarie 2015, 10:56)

   semperfidelis [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   cum imi zicea ieri un prieten britanic stabilit in romania: la ei puterea corupe, la noi sunt corupti inainte sa ajunga la putere.
  • +4 (4 voturi)    
   mai vorbesc unii de conspiratii internationale... (Luni, 23 februarie 2015, 14:28)

   Gheorghescu [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   Pai cand ai asa niste hiene pesediste flamande si disperate pe jaf la conducere, mai e nevoie sa conspire oculta internationala ca sa ajungi tu tara de consum si sa nu produci nimic si in general sa nu ridici capul?
   In situatia asta trebuie sa vina cei de afara sa lupte ei cu tagma jefuitorilor din Romania ca sa se produca ceva in tara asta si sa nu ramana aici un desert.
 • +9 (9 voturi)    
  au invatat de la baietii destepti (Luni, 23 februarie 2015, 7:08)

  adi [anonim]

  asa s-a intamplat si cu televizoarele color facute la Electronica.De la astia au invatat baietii destepti iar acum ...a devenit fenomen ,cu acordul tacit (eventual participarea) al celor care ar trebui sa intervina.
  Se intervine doar in cazul celor care sunt pe lista neagra. Cei de pe lista verde inca mai pot sa profeseze...
 • +13 (13 voturi)    
  Extrem de ingrijorator (Luni, 23 februarie 2015, 8:06)

  Alex [anonim]

  Ceea ce e mai ingrijorator nu e ca au devalizat companiile (asta e deja obisnuinta dupa '89) ci faptul ca manevra s-a facut la finalul lui 2014, dupa vreo 2 ani in care zi de zi s-au bagat la racoare...
  Vor trece ani pana obisnuinta de a fura va fi scoasa din intestinele clasei politice.
  • +8 (8 voturi)    
   2 ani? (Luni, 23 februarie 2015, 11:26)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui Alex

   Esti prea optimist amice. Vor trebui 2-3 generatii, nu vezi ca deja si-au invatat copiii si nepotii sa fure? Ca multi sint in ancheta cu progenituri cu tot.
 • +13 (13 voturi)    
  ponta la puscarie (Luni, 23 februarie 2015, 8:33)

  pute rau a ponta [anonim]

  este absolut imposibil ca mafiotul pontalau sa nu-si fi tras partea lui din megaescrocheria asta.
 • +12 (12 voturi)    
  Explicatie simpla (Luni, 23 februarie 2015, 8:42)

  muciflenduri [utilizator]

  A fost o iarna foarte calda, iar niste baieti au nevoie de cativa ani de racoare, pentru a-si scrie memoriile.
 • +15 (15 voturi)    
  Si astia dau afara 2.000 de salariati.. Ei ce zic? (Luni, 23 februarie 2015, 8:58)

  danduta [utilizator]

  Cand este asa vizibila manaria, de ce guvernul Ponta nu ia imediat masuri de schimbare a directorului Ciurel ? De renegociere a contractului, sa se incadreze macar sun costuri ?
  Minierii au stiut sa vina in Bucuresti, uiurea, dar nu stiu sa "discute" cu directorul lor ?
  Cand se rezolva cu SOVA& ? Cand pica guvernul ? Asta asteapta DNA-ul ? Atunci e groasa.
  • -1 (3 voturi)    
   sunt "prinsi" (Luni, 23 februarie 2015, 11:55)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui danduta

   Cu contractul, vreau sa zic...

   Licitatia in Serbia s-a terminat, a castigat firma aceea. CE Oltenia NU poate livra direct in Serbia (nefiind castigatorul licitatiei). Sarbii n-au NICI O obligatie fatza de noi, in rezolvarea unor cazuri de coruptie ALE NOASTRE.
   Cumva, CE Oltenia trebuie sa scoata niste bani vanzand carbune - cui sa vanda? :(
 • +13 (13 voturi)    
  Cine sunt patronii firmei din Constanta? (Luni, 23 februarie 2015, 9:13)

  Narcis Daju [anonim]

  Doi dintre interpusii gruparii criminale conduse de Sergiu Bahaian. Dovezile, aici:
  http://www.gorjnews.ro/slider/ciurel-bun-pentru-interlopi-bun-de-arestat.html
 • +13 (13 voturi)    
  bun, si? (Luni, 23 februarie 2015, 9:13)

  Lucian* [utilizator]

  Nu se leaga nimeni de la minister de ei?
  In conditiile in care conducerea CE Oltenia nu respecta discutiile interministeriale inseamna ca are loc un act de indisciplina clara si un prejudiciu adus statului (proprietar) care in orice alta firma privata se lasa cu concedierea imediata a conducerii si pornirea unui proces penal.
 • +13 (13 voturi)    
  Pusculita lui Ponta via Ciurelu !!! (Luni, 23 februarie 2015, 9:18)

  andreesanu [utilizator]

  Bagabontii si clanurile lor fura orce ,de ori unde .
  Daca intra DNA pe afacerile Ponta -Sova din Complexul energetic Oltenia se vede atunci care a furat mai mult Ponta cu ai lui ?ori Nastase DIP , Mitrea.
 • +14 (14 voturi)    
  Deputatul de Gorj Victor Ponta stie despre asta ? (Luni, 23 februarie 2015, 9:19)

  Geo.scorilo [anonim]

  Posibil. Pentru ca doreste noi locuri de munca prin pleacarea celor 2.000 de angajati.
  Se tot vorbeste ca in oltenia mafia este cea mai dezvoltata. Paradoxal, PSD-ul castiga acolo cu peste 80%.
  Sa fie o mafie PSD-ista ?
 • +12 (12 voturi)    
  Merita .. (Luni, 23 februarie 2015, 9:27)

  averageJoe [anonim]

  Oamenii astia parca merita un concediu pe banii statului.. la o statiune de stat. Stat Islamic.
 • +7 (7 voturi)    
  ceo oltenia (Luni, 23 februarie 2015, 10:17)

  omu' [anonim]

  pai,sa i se impute diferenta,sa platesca el din buzunar
 • +6 (6 voturi)    
  Tipic (Luni, 23 februarie 2015, 11:31)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Jacmaneala tipica FSN-isto-securista ca sa aiba parlamentarii si guvernul ce fura. Mi-e scirba !!!!!!
 • +8 (8 voturi)    
  CEO Oltenia fieful lui Ponta. (Luni, 23 februarie 2015, 12:08)

  vali47 [utilizator]

  Mare blestem este pe capul lui Ponta.Pe unde trece se alege praful.În campania electorală sa închinat la o icoană dintr-o biserică din Suceava și acum biserica este scrum.A luat foc.La CEO Oltenia Șova-Ponta au consiliat ca lucrurile să meargă bine și din floarea energeticii românești,cele mai mari și moderne centrale termoelectrice,se alege praful.Oameni trimiși în șomaj,contracte dubioase în defavoarea CEO Oltenia și o indiferență din partea guvernului Ponta.
 • +7 (7 voturi)    
  Ciurele, ai pus-o! (Luni, 23 februarie 2015, 12:14)

  Zalmoxis [utilizator]

  si asa n-ai o fatza de inteligent.
  Mai ramane de vazut gradul de rudenie cu SRL-ul intermediar si treaba-i gata.
  Mai stiu un oltean, director de multinationala, care-si pune nepotii directori..
 • 0 (0 voturi)    
  Este aranjat falimentul di interior (Marţi, 24 februarie 2015, 0:18)

  Alistar44 [utilizator]

  Procedeu clasic - faliment intenţionat chiar din interior.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by