​Uniunea Europeana va lua in considerare reconfigurarea relatiilor sale energetice cu Rusia, cand conditiile vor fi favorabile, arata Comisia Europeana, intr-o comunicare emisa miercuri privind Strategia pentru Uniunea Energetica. Executivul comunitar vrea parteneriate cu "tari ca SUA si Canada" in domeniul energetic si subliniaza ca vrea sa faca tot posibilul pentru eliminarea barierelor de la importul de gaz natural lichefiat din Statele Unite. In privinta energiei electrice, Comisia avertizeaza ca Romania si alte 11 state membre UE sunt insuficient conectate cu piata Uniunii Europene.

Dependenta energetica in UE, in 2013Foto: Eurostat

Comisia Europeana a comunicat miercuri Parlamentului European si Consiliului UE o strategie-cadru pentru o Uniune Energetica, prin care sa se reduca dependenta blocului comunitar de importurile de energie.

Documentul traseaza tendinte generale pe care Comisia le propune, in privinta surselor de energie ale UE si partenerilor blocului comunitar:

  • Rusia. "Cand condițiile vor fi favorabile, UE va lua în considerare reconfigurarea relației energetice cu Rusia pe baza unor condiții de concurență echitabile în ceea ce privește deschiderea pieței, concurența loială, protecția mediului și siguranța, în beneficiul reciproc al ambelor părți".
  • Ucraina. "O atenție deosebită va fi acordată actualizarii  parteneriatului strategic în domeniul energiei cu Ucraina. Acest lucru va aborda aspectelor legate de importanța Ucrainei ca țară de tranzit, precum și celor legate de reformele de pe piața energiei din Ucraina, cum ar fi modernizarea rețelei de gaze, crearea unui cadru de reglementare adecvat pentru piața de energie electrică și creșterea eficienței energetice în Ucraina ca un mijloc de reducere a dependenței de importul de energie".
  • SUA si Canada. "UE va dezvolta, de asemenea, parteneriatele cu țări precum Statele Unite și Canada". "Comisia va lucra sa elimine obstacolele din calea importurilor de gaz natural lichefiat din SUA si de la alti producatori de GNL". Si in cadrul negocerilor pentru Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), UE insista ca SUA sa-i vanda gaze naturale lichefiate, avand in vedere cresterea productiei de gaze din America pe fondul dezvoltarii extractiei gazului de sist.
  • Norvegia. "UE va dezvolta în continuare parteneriatul cu Norvegia, al doilea cel mai mare furnizor al UE de titei și de gaze naturale. UE va continua să integreze pe deplin în Norvegia politicile sale energetice interne".
  • Caucaz, Orientul Mijlociu si Nordul Africii. "Ca parte a unei diplomații europene revitalizate privind energia si schimbarile climatice, UE isi va folosi toate instrumentele sale de politică externă pentru a stabili parteneriate energetice strategice cu tot mai importntele tari si zone producătoare și de tranzit, cum ar fi Algeria și Turcia, Azerbaidjan și Turkmenistan, Orientul Mijlociu, Africa și alți furnizori potențiali".

Romania - insuficient conectata la piata UE de energie electrica

documente

strategia energetica

(26 Feb 2015) PDF, 117KB

Romania si alte 11 state membre UE sunt insuficient conectate cu piata Uniunii Europene de energie electrica, a avertizat, miercuri, Comisia Europeana.

Celelalte tari insuficient conectate la piata energetica a UE sunt : Cipru, Estonia, Irlanda, Italia, Lituania, Letonia, Malta, Polonia, Portugalia, Spania si Marea Britanie.

"12 state membre ale UE nu îndeplinesc obiectivul minim de interconectare al UE, și anume ca cel puțin 10% din capacitatea de producție de energie electrică instalată să poată depăși frontierele", arata Comisia Europeana. Tarile UE trebuie sa atinga tinta de 10% pana in anul 2020, pentru ca in 2030 nivelul sa ajunga la 15%.

O rețea energetică europeană adecvat interconectata ar putea aduce consumatorilor economii de până la 40 de miliarde de euro pe an, sustine CE.

Nevoia consolidarii unei Uniuni Energetice in cadrul UE apare in conditiile in care UE este cel mai mare importator de energie din lume. Blocul comunitar importă 53 % din energia sa, la un cost anual de aproximativ 400 de miliarde de euro.

În Europa, prețurile angro pentru energia electrică sunt cu 30 %, iar cele pentru gaze, cu peste 100 % mai mari decât în SUA, mai arata Comisia.

Potrivit sursei citate, companiile europene din sectorul energiei regenerabile au împreună o cifră de afaceri anuală de 129 miliarde de euro și peste un milion de angajați.

"Provocarea o reprezintă menținerea rolului de lider al Europei în investițiile globale în domeniul energiei din surse regenerabile", sustine Comisia Europeana.

Romania este a treia cea mai independenta tara UE fata de importurile de energie, potrivit celei mai recente evidente a Biroului european de statistica Eurostat, din 10 februarie 2015.

In anul 2013, Romania a avut o productie de energie de 26,1 megatone echivalent petrol (Mtep), in scadere fata de anul 2012, cand s-a inregistrat o productie totala de 27,4 Mtep - arata datele publicate luni de Biroul european de statistica Eurostat. Aceasta inseamna o scadere a productiei de energie cu 4,7% in 2013 fata de anul precedent.

Romania si-a scazut, insa, si consumul de energie, cu 8,7%. In 2013, tara a consumat 32,3 Mtep, dupa ce in 2012 consumul fusese de 35,4 Mtep.

Astfel, Romania si-a diminuat dependenta de importurile de energie de la 22,7% (din necesarul de consum) in anul 2012 la 18,6% in anul 2013. In 2013, Romania a fost a treia tara cea mai independenta energetic din Uniunea Europeana, dupa Estonia (11,9% rata de dependenta) si Danemarca (12,3%).

Spre comparatie, dintre vecinii nostri, in anul 2013, Bulgaria a avut o dependenta energetica de 37,8%, Ungaria - de 52,3%, iar Serbia (stat non-UE) de 23,5%.