Aproape 70% din sistemul de transport de gaze trebuie modernizat si circa 40% din infrastructura distributiei de gaze trebuie reinnoita, un necesar de investitii estimat de Banca Mondiala la 30-35 miliarde de euro pana in 2020, se arata intr-un raport realizat de Energy Policy Group pentru Federatia Patronatelor Petrol si Gaze (FPPG). Potrivit raportului, decisiva pentru pozitionarea strategica a Romaniei si pentru dezvoltarea pietei regionale de gaze naturale va fi constructia unei conducte pe teritoriul national care sa faca jonctiunea dintre Coridoarele Sudic de Gaz si cel Nord-Sud, care va traversa Europa Centrala de la Marea Baltica la Marea Adriatica. In atentia autoritatilor exista doua propuneri.

Conducta de transport gazeFoto: Hotnews
  • Doua proiecte

In atentia autoritatilor este proiectul Conductei Dunarea al companiei Transgaz, care are in vedere conectarea la capacitate de 6-12 mmc a punctelor de interconectare Giurgiu si Arad, cu o extensie de la Podisor (jud. Giurgiu) la Tuzla, pe malul Marii Negre.

Mai este proiectul Eastring al operatorului slovac de sistem Eustream, care isi propune sa conecteze punctele de intrare Isaccea (jud. Tulcea) si Mediesu Aurit (jud. Satu Mare), cu utilizarea conductei Soyuz in flux invers de la granita slovacoucraineana la cea ucraineano-romana (85 km) si a statiei de comprimare de la Velke Kapusany. Acest proiect, de capacitate maxima de 20 mmc, mizeaza pe integrarea actualului sistem de trazit Isaccea-Negru Voda in regim de flux invers si cu acces al tertilor, ceea ce ar oferi o solutie accesibila pentru transportul anticipatei productii de gaze naturale din Marea Neagra.

Potrivit raportului, prioritizarea acestor proiecte va trebui sa se bazeze pe calcul strategic, economic si financiar. In orice caz, ambele abordari inscriu Romania in culoarul vertical Grecia-Bulgaria-Romania-Europa Centrala, agreat la nivel inter-guvernamental si decisiv pentru dezvoltarea unei piete sud-est europene de gaze naturale.

Raportul mai arata ca prin diminuarea zacamintelor conventionale, productia agregata de titei si gaze este preconizata a scadea cu 4-9% anual astfel ca, la nivelul actual de productie, Romania mai are rezerve de gaze pentru 10 ani si rezerve de titei pentru 19 ani.

Raportul recomanda continuarea eforturilor de liberalizare a pietei gazelor naturale, realizarea integrala a managementului bazat pe guvernanta corporatista in companiile publice, informare publica de calitate, pentru a preveni o distorsionare a realitatii in ceea ce priveste proiecte de interes strategic pentru Romania, si alaturarea tarii noastre la Initiativa pentru Transparenta Industriilor Extractive (EITI), un proiect international prin care guvernele se obliga sa asigure transparenta publica deplina, prin rapoarte anuale standardizate, in ceea ce priveste totalitatea platilor si impozitelor incasate de la companiile din industria petrolului si gazului si cea miniera.

Raportul Energy Policy Group (EPG) a fost lansat pe25 februarie 2015, la Universitatea Petrol-Gaze Ploiesti, raportul Industria petrolului si gazului in Romania: traditie si oportunitate strategica. Raportul a fost finalizat in luna decembrie 2014 si prezinta o imagine actualizata a industriei petrolului si gazelor naturale din Romania.

Vezi raportul atasat