Andritz Hydro GmbH a pierdut definitiv in fata instantelor din Viena contestatia la cererea Hidroelectrica de executare a garantiilor bancare emise de UniCredit Bank Austria, in suma totala de 8 milioane euro, eliberate pentru lucrarile de retehnologizare a centralelor de pe Oltul Inferior, se arata intr-un comunicat al Hidroelectrica.

In anul 2004 Hidroelectrica a incheiat cu consortiul Andritz- Voith un contract de retehnologizare pentru centralele de pe Oltul Inferior: Ipotesti, Draganesti, Frunzaru, Rusanesti, Izbiceni. Cele 5 centrale puse in functiune in perioada 1987-2000 sunt echipate cu 20 de grupuri hidro, fiecare cu o putere instalata de 13,5 MW. Valoarea contractului real decontat a fost de 400 milioane euro. Acestui consortiu i s-au acordat, inca din 1997, toate contractele de retehnologizare de la Hidroelectrica: Portile de Fier 1, Portile de Fier 2, Lotru Ciunget, Olt Inferior. Valoarea acestor contracte depaseste suma de 1 miliard de euro.

Centralele de pe Oltul Inferior au fost retehnologizate in perioada 2006-2013, iar pe parcursul derularii contractului, in perioada de garantie, a aparut fenomenul de coroziune. Toate componentele din otel inox ale turbinei si aparatului director au inceput sa corodeze, aspect adus la cunostinta consortiului Andritz - Voith, care a fost notificat sa ia masuri de remediere sau inlocuire. Pe fondul refuzului consortiului Andritz - Voith de a-si asuma responsabilitatea pentru fenomenul de coroziune si a faptului ca mai existau si alte probleme tehnice nerezolvate, in luna iulie 2014, Hidroelectrica a solicitat Unicredit Austria executarea garantiilor bancare de buna executie emise de cele doua firme, in valoare totala de 15,6 milioane euro.

Atat Voith Hydro Holding GmbH cat si Andritz Hydro GmbH au efectuat demersuri menite sa blocheze executarea scrisorilor de garantie bancara prin initierea unor proceduri judiciare in fata instantelor austriece. Intr-o prima etapa, printr-o procedura sumara si fara citarea Hidroelectrica, cele doua firme, Andritz- Voith, au obtinut in Austria suspendarea provizorie a executarii scrisorilor de garantie, conditionata de demararea procedurilor arbitrale in cadrul carora contractorii sa isi dovedeasca pretentiile pe fondul cauzei, se mai arata in comunicatul Hidroelectrica.

In aceste conditii, Hidroelectrica, prin administratorul judiciar Euro Insol, a contestat masurile dispuse de judecatorul austriac avand castig de cauza in fata primei instante - Tribunalul de la Viena, care a dispus revocarea masurii de suspendare. Pe 19.02.2015 Curtea Regionala din Viena a respins si apelul declarat de Andritz, hotararea devenind definitiva si executorie, urmand ca Hidroelectrica, in cursul saptamanii viitoare, sa execute scrisoarea de garantie.

La sfarsitul lunii martie, se va transa definitiv si litigiul cu Voith, unde Hidroelectrica se asteapta la aceeasi solutie de respingere a apelului, urmand ca si acestui contractor sa-i fie executata scrisoarea de garantie de aproximativ 8 milioane de euro.