Un oficial al Comisiei Europene a declarat joi ca Bulgariei, tara dependenta aproape 100% de gazul rusesc, ii lipseste vointa politica pentru a construi interconectoare cu vecinii sai in scopul de a-si reduce dependenta de Moscova, scrie Euractiv.com.

Brendan Devlin, consilier in Comisia DG Energie, a precizat ca "exista o multime de posibilitati, dar acestea sunt impiedicate sa devina realitate, nu din cauza vreunei probleme fizice, ci din cauza unor constrangeri de reglementare, iar constrangerile de reglementare sunt rezultatul unor constrangeri politice, impuse de autoritatile locale".

Oficialul CE a dat si cateva exemple:

  • Proiectul unei conducte care sa lege Sofia de orasul Nis din Serbia are suficiente fonduri alocate dar constructia nu avanseaza din cauza impotrivirii autoritatilor locale de a realiza acest proiect
  • Acelasi lucru se intampla cu interconectorul dintre Grecia si Bulgaria. "Interesele unor corporatii private" nu sunt interesate "sa existe avansuri", a spus acesta, adaugand ca nu exista niciun motiv pentru care autoritatile statului sa nu insiste in realizarea proiectului.
  • Un al treilea proiect este interconectorul Kulata-Sidirokastro dintre Bulgaria si Grecia.

Bulgaria si Turcia nu au reusit sa ajunga la un acord de inversare a fluxului pe conducta existenta trans-Balkan. Bulgaria si Romania nu au reusit sa cada de acord asupra posibilitatii de inversare a fluxului la Negru Voda, a precizat Devlin.

Acesta a mentionat ca, in prezent, Comisia se teme ca "o noua propunere de gazoduct urias" ar putea amana inca o data castigurile imediate care se pot obtine cu costuri si resurse relativ reduse.