Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a criticat dur activitatea managementului de la Complexul Energetic Oltenia, avand in vedere ca acesta si-a indeplinit planurile doar in proportii cuprinse intre 25% si 50%. Deci lucrurile acestea sunt de natura a ne semnala un deficit serios la nivel de management, la nivel de piata, la nivel de strategie si atunci va trebui cu totii sa intervenim si sa luam masuri", a declarat Andrei Gerea la Tele 3, o televiziune gorjeana. Declaratiile au fost facute vineri, la Targu Jiu, dupa o intalnire cu sindicalistii de la Federatia Nationala Mine Energie (FNME) si Federatia Univers. Gerea a mai spus ca au fost sesizate organele de ancheta, dupa ce Corpul de Control al ministerului a analizat contractul incheiat de Complexul Energetic Oltenia si o firma de apartament nou infiintata din Constanta.

Andrei Gerea - ALDEFoto: Agerpres

"Ramane problema rentabilizarii companiei, care de o buna perioada de timp inregistreaza scaderi semnificative. Avem de-a face cu neindepliniri foarte serioase ale planului de productie, ale angajamentelor, tintelor contabile si asa mai departe. Vorbim aici de indepliniri si procentaje cuprinse intre 25% si 50%", a precizat ministrul.

Potrivit Tele 3, ministrul a mai spus ca au fost sesizate organele de ancheta, dupa ce Corpul de Control al ministerului a analizat contractul incheiat de Complexul Energetic Oltenia si o firma de apartament nou infiintata din Constanta, BVA Coal SRL, prin care a vandut 1,2 milioane tone de lignit, la un pret posibil sub costuri. De asemenea, la nivelul ministerului s-a hotarat mandatarea AGA, pentru demiterea Consiliului de Supraveghere de la Complexul Energetic Oltenia.

Pentru Complexul Energetic Oltenia 2014 a fost un an fost prost: sute de milioane de lei pierdere. Insa pentru managementul societatii nu a fost un motiv care sa-l impiedice sa ia, pe final de an, o decizie paguboasa: a renuntat sa participe la o licitatie organizata de autoritatile din Serbia pentru achizitia a doua milioane de tone de lignit, la un pret foarte bun. Afacerea cu Serbia fusese discutata chiar si la nivel de ministri. Cu toate acestea, CE Oltenia nu s-a inscris la licitatie, invocand niste motive total neserioase. In schimb, contractul banos din Serbia a fost incheiat cu un consortiu format din doua firme sarbesti si un SRL constantean infiintat cu trei saptamani inainte de licitatie. Partea cea mai stranie a povestii e ca dupa trei saptamani de la licitatie, CE Oltenia a incheiat contract de vanzare a 1,2 milioane de tone de lignit cu acel SRL, la un pret de aproape trei ori mai mic decat ar fi obtinut la licitatia din Serbia. Insa si mai grav este ca acest pret ar fi sub costurile din 2014, iar beneficiare tot autoritatile din Serbia sunt.

Pentru mai multe amanunte citesteAfaceri cu carbune in Gorj: Cum a renuntat Complexul Energetic Oltenia la o tranzactie banoasa cu autoritatile din Serbia, pentru a incheia un contract dubios cu un SRL abia infiintat

Reamintim ca saptamana trecuta, circa patru mii de mineri si energeticieni, angajati au Complexului Energetic Oltenia (CEO), au participat la un protest impotriva conducerii companiei si a guvernului Ponta.

Manifestantii au cerut demisia managerului Laurentiu Ciurel (fost membru PSD, un apropiat al premierului Ponta), acuzandu-l ca in cei doi ani de management privat a transformat o companie rentabila intr-o societate cu risc de insolventa. Participantii la miting au acuzat conducerea CEO ca fondul de salarii a scazut, iar conducerea companiei propune doua mii de concedieri, o mie de externalizari si reducerea unor drepturi salariale, cum ar fi sporuri si prime.

Complexul Energetic Oltenia este condus deLaurentiu Ciurel, urmarit penal pentru trei infractiuni de abuz in serviciu, in dosarul privind contractele primite de casa de avocatura Sova& Asociatii la Turceni si Rovinari.La CE Oltenia, managementul este politic, Laurentiu Ciurel fiind un fost vicepresedinte PSD Gorj si un apropiat al premierului Victor Ponta. Victor Ponta este deputat de Gorj.