Grupul ENEL a decis sa nu mai vanda activele din Romania, a anuntat joi, la Londra, Francesco Starace, directorul general al grupului, potrivit ziarului Bursa. Starace a spus ca noua strategie a grupului se concentreaza pe optimizarea si valorificarea activelor care au venituri reglementate si care asigura un profit stabil si sigur.

Profitul curent net al grupului in 2014 s-a ridicat la 2,9 miliarde de euro, in scadere cu 125 de milioane de euro (-4,0%) fata de 3,1 miliarde de euro in 2013, se arata intr-un comunicat al ENEL. Venitul net al Grupului in 2014 s-a ridicat la 517 milioane de euro, comparativ cu 3,2 miliarde de euro in 2013 (-84,0%). Reducerea este cauzata in mare parte de scaderea EBIT, cresterii cheltuielilor financiare nete si unor pierderi din depreciere recunoscute pe o serie de actiuni minoritare detinute de Grup. In plus fata de impactul modificarii ponderii venitului net atribuibil intereselor minoritare, efectele negative mentionate mai sus au fost partial compensate de o reducere a taxelor pentru 2014, care au fost afectate de acordarea unui credit fiscal de 1,4 miliarde euro in ceea ce priveste distribuirea de dividende de catre Endesa in urma unor tranzactii corporatiste extraordinare efectuate in ultimul trimestru al anului 2014 si de impactul asupra impozitul amanat a pierderilor din depreciere.

"Ne-am atins obiectivele financiare pentru 2014, in ciuda mediului macroeconomic dificil de anul trecut, care a avut impact asupra veniturilor noastre, in timp ce o revizuire a valorii contabile a activelor noastre a dus la o serie de deprecieri (write-downs), mai ales in Italia si Slovacia. Aceste deprecieri sunt legate de mediul de operare dificil. Acestea fiind spuse, actiunile intreprinse in perioada mai 2014 si sfarsitul anului - in special restructurarea organizationala - au ajutat sa compenseze partial acesti factori externi, astfel incat putem raporta o performanta operationala constanta pentru intregul an 2014", a declarat Francesco Starace, CEO Enel.

Reamintim ca anul trecut, grupul ENEL a anuntat ca intentioneaza sa vanda activele pe care le detine in Romania.