Ministerul Energiei: Posibilitatea ca Romania sa beneficieze de gaze prin intermediul gazoductului TANAP depinde de interconectorul care va lega Bulgaria de Grecia

de CP     HotNews.ro
Vineri, 20 martie 2015, 11:46 Economie | Energie

Ministrul Energiei Andrei Gerea, a participat, pe 17 martie, la ceremonia inaugurare  a gazoductului Trans-Anatolian (proiectul TANAP). Prin acest coridor, gazele din Azerbaidjan urmeaza sa fie transportate pe teritoriul Turciei, fiind astfel asigurate premisele exportului catre tarile europene pe ruta Grecia- Italia. Posibilitatea ca piata romaneasca de gaze naturale sa beneficieze de diversificarea surselor de aprovizionare prin intermediul TANAP-TAP depinde de implementarea interconectorului care va lega Bulgaria de Grecia, se arata intr-un comunicat al Ministerului Energiei.

Constructia interconectorului care va lega Bulgaria de Grecia este programata sa inceapa in acest an si care va beneficia de fonduri substantiale din partea Comisiei Europene si a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltarea. Se estimeaza ca lucrarile vor fi finalizate in anul 2016, iar capacitatea initiala va fi de 5 miliarde metri cubi, cu posibilitatea de extindere la 7-10 miliarde metri cubi.

La evenimentul desfasuratd din Turcia au fost prezenti: Presedintele Republicii Turcia, domnul Recep Tayyip Erdogan, Presedintele Republicii Azerbaidjan, domnul Ilham Aliyev, Presedintele Georgiei, domnul Giorgi Margvelasvili, Vice-Presedintele Uniunii Europene responsabil de realizarea Uniunii Energetice, domnul Maros Sefcovic, trimisul special al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii insarcinat cu afaceri internationale in energie, domnul Amos Hochstein, ministri ai energiei din Georgia, Azerbaidjan, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Macedonia si Albania.

In contextul evenimentului, Andrei Gerea, a participat la discutii cu omologii din Serbia, Macedonia, Bulgaria, Albania si Turcia, subiectul principal fiind cel al interconectarilor regionale.

In decembrie 2011, Turcia si Azerbaidjan au avansat o noua initiativa privind transportul gazelor azere pe teritoriul turc (de la est la vest) semnand un Memorandum de Intelegere privind construirea Conductei Trans-Anatolia (TANAP). TANAP este conceput ca o conducta scalabila, capacitatea sa putand fi crescuta in 3 faze consecutive, in pas cu cresterea productiei in amonte. Proiectul se bucura de sprijin politic in Turcia, care doreste sa-si asigure noi surse de alimentare cu gaze naturale pentru piata interna, dar si de Azerbaidjan, care doreste sa-si diversifice rutele de export catre piata europeana. Shah Deniz 2 este conceput pentru a transporta in prima faza 16 miliarde metri cubi /an, din care 10 miliarde metri cubi in Europa si 6 miliarde metri cubi in Turcia.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

1014 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Întrebare/Întrebări (Vineri, 20 martie 2015, 13:51)

    Ion F. [anonim]

    In eventualitatea ca România ar avea nevoie de gaze din zona Caspica, de ce este nevoie sa tranzitam si Grecia pentru a ajunge in Bulgaria? Între Turcia si Bulgaria exista conectarea prin magistralele 2xDN900 in zona Malkoclar. Sigur s-ar putea spune ca sunt ocupate (acum) de alți transportatori, dar CE si Bulgaria deja finanțează extinderea capacității de transport pe aceasta direcție. In plus, dacă chiar ne dorim sa tranzitam Grecia de ce nu folosim actuala interconectare DN700 Sidirokastron-Kulata. Exista capacitate disponibilă după ce DESFA a redus contractul de import din Rusia, iar conducta a devenit bidirecțională. Mai mult, proiectul TANAP prevede o ramificație direct către Bulgaria (vezi www.tanap.com), de ce nu susținem aceasta soluție?


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version