Ministrul Energiei Andrei Gerea, a participat, pe 17 martie, la ceremonia inaugurare a gazoductului Trans-Anatolian (proiectul TANAP). Prin acest coridor, gazele din Azerbaidjan urmeaza sa fie transportate pe teritoriul Turciei, fiind astfel asigurate premisele exportului catre tarile europene pe ruta Grecia- Italia. Posibilitatea ca piata romaneasca de gaze naturale sa beneficieze de diversificarea surselor de aprovizionare prin intermediul TANAP-TAP depinde de implementarea interconectorului care va lega Bulgaria de Grecia, se arata intr-un comunicat al Ministerului Energiei.

Constructia interconectorului care va lega Bulgaria de Grecia este programata sa inceapa in acest an si care va beneficia de fonduri substantiale din partea Comisiei Europene si a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltarea. Se estimeaza ca lucrarile vor fi finalizate in anul 2016, iar capacitatea initiala va fi de 5 miliarde metri cubi, cu posibilitatea de extindere la 7-10 miliarde metri cubi.

La evenimentul desfasuratd din Turcia au fost prezenti: Presedintele Republicii Turcia, domnul Recep Tayyip Erdogan, Presedintele Republicii Azerbaidjan, domnul Ilham Aliyev, Presedintele Georgiei, domnul Giorgi Margvelasvili, Vice-Presedintele Uniunii Europene responsabil de realizarea Uniunii Energetice, domnul Maros Sefcovic, trimisul special al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii insarcinat cu afaceri internationale in energie, domnul Amos Hochstein, ministri ai energiei din Georgia, Azerbaidjan, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Macedonia si Albania.

In contextul evenimentului, Andrei Gerea, a participat la discutii cu omologii din Serbia, Macedonia, Bulgaria, Albania si Turcia, subiectul principal fiind cel al interconectarilor regionale.

In decembrie 2011, Turcia si Azerbaidjan au avansat o noua initiativa privind transportul gazelor azere pe teritoriul turc (de la est la vest) semnand un Memorandum de Intelegere privind construirea Conductei Trans-Anatolia (TANAP). TANAP este conceput ca o conducta scalabila, capacitatea sa putand fi crescuta in 3 faze consecutive, in pas cu cresterea productiei in amonte. Proiectul se bucura de sprijin politic in Turcia, care doreste sa-si asigure noi surse de alimentare cu gaze naturale pentru piata interna, dar si de Azerbaidjan, care doreste sa-si diversifice rutele de export catre piata europeana. Shah Deniz 2 este conceput pentru a transporta in prima faza 16 miliarde metri cubi /an, din care 10 miliarde metri cubi in Europa si 6 miliarde metri cubi in Turcia.