Numirea lui Rainer Seele ca CEO al companiei austriece OMV ridica multe semne de intrebare, mai ales ca acesta a fost pana acum presedinte al Camerei de comert Germania- Rusia si partener de afaceri traditional al Gazprom. Seele il va inlocui pe Gerhard Roiss, o persoana despre care fostul presedinte Traian Basescu spunea, chiar in ultimele zile din mandatul sau, "slava Domnului ca pleaca", deoarece "South Stream e supra-sustinut de OMV". Insa, ca o ironie, pleaca un sef OMV care s-a apropiat in ultimul an foarte tare de Gazprom si vine un sef care a lucrat multi ani cu gigantul rus. De altfel, Traian Basescu a atras atentia inca septembrie 2014 ca "OMV pare a lansa in politici care nu sunt in favoarea statului roman". Fostul presedinte se referea la relatiile dintre OMV si Gazprom.

Conducta de transport gazeFoto: Hotnews
  • Vezi in text o cronologie a unor evenimente care ar putea avea legatura cu gazele din Marea Neagra, de la esecul Nabucco pana la numirea lui Seele.

26 iunie 2013. Esecul Nabucco. Proiectul Nabucco West, in care Romania era participanta prin compania de stat Transgaz, a pierdut competitia pentru gazele naturale din Azerbaidjan cu proiectul concurent TAP. Practic, consortiul Shah Deniz a ales proiectul gazoductului Trans Adriatic Pipeline (TAP) pentru transportul gazelor naturale spre Europa via Grecia si Italia. Nabucco Vest ar fi urmat sa transporte gazele din Azerbaidjan spre Europa via Bulgaria, Romania, Ungaria, Austria. Nabucco Vest si Trans-Adriatic Pipeline erau singurele doua proiecte care concurau pentru furnizarea de gaze naturale din Azerbaidjan in Europa. In acele zile a existat suspiciunea ca un rol decisiv in alegerea TAP l-ar fi avut Rusia prin Gazprom, interesul fiind ca proiecul Nabucco sa nu poata fi realizat. Fostul comisar European pentru Energie Gunther Oettinger a spus intr-un interviu pentru HotNews.ro ca esecul Nabucco West din competitia pentru gazele naturale azere a fost "o decizie comerciala" a consortiului din Azerbaidjan. "Ca sa fiu franc: banii vorbesc", declara Oettinger, explicind de ce oferta proiectului cistigator TAP a fost mai atractiva pentru Azerbaidjan.

29 aprilie 2014.South Stream va avea punctul terminus la Baumgarten in Austria, au decis OMV si Gazprom. South Stream va avea punctul terminus european in Austria, la Baumgarten, potrivit unui memorandum de intelegere semnat de directorul general al Gazprom, Alexey Miller, si directorul general al OMV, Gerhard Roiss, referitor la constructia tronsonului austriac al gazoductului. Semnarea memorandumului a avut loc la sfarsitul unei intalniri a liderilor celor doua companii, la sediul central al Gazprom, se arata intr-un comunicat al OMV, potrivit Mediafax. In memorandum se afirma intentia partilor de constructie a tronsonului austriac al gazoductului South Stream, care va avea o capacitate anuala de transport de 32 de miliarde de metri cubi de gaze si punctul terminus la Baumgarten, in Austria, venind dinspre Bulgaria, Serbia si Ungaria. Toate autorizatiile de constructie urmeaza sa fie obtinute pana la sfarsitul lui 2015, primele livrari de gaze sunt asteptate in 2017, finalizarea lucrarilor la tronsonul austriac fiind programata pentru ianuarie 2018.

Mai 2014. Imediat dupa semnarea memorandumului de intelegere dintre OMV si Gazprom, a a circulat informatia potrivit careia gazele din Marea Neagra vor fi exportate, din momentul in care va incepe exploatarea lor, prin gazoductul rus South Stream. Consortiul ExxonMobil si OMV Petrom sunt in faza de explorare a unor perimetre din Marea Neagra, existand indicii privind existenta unor cantitati mari de gaze care ar putea fi exploatate. Potrivit unor estimari de anul trecut, exista sansele ca productia de gaze din Marea Neagra sa fie de circa 6 miliarde de metri cubi de gaze pe an incepand din 2018-2020. Acum in Romania, productia anuala este de aproximativ 10 miliarde metri cubi, principalii producatori fiind Romgaz si Transgaz.

29 mai 2014. Fostul ministru delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro ca "avem o intelegere scrisa conform careia gazele din Marea Neagra intra in sistemul de transport romanesc". "Recent s-a semnat exista un acord scris cu Exxon si cu Petrom, potrivit caruia, gazele ce vor fi produse in Marea Neagra sa intre in sistemul de transport romanesc, vor intra in conductele Transgaz", a spus ministrul. "Nu stiu ce acord are OMV din Austria (n.red. cu gigantul rus Gazprom). In Romania opereaza Petrom si Exxon Mobil. OMV din Austria este actionar la Petrom unde suntem si noi actionari minoritari. Avem o intelegere scrisa conform careia gazele din Marea Neagra intra in sistemul de transport romanesc. Mai multe detalii nu va pot da", a adaugat ministrul fiind intrebat daca acest acord dintre Transgaz, Petrom si Exxon Mobil ar putea fi mai puternic decat o eventuala intelegere intre OMV si Gazprom.

3 septembrie 2014. Primul avertisment al fostului presedinte Traian Basescu. Traian Basescu a avertizat OMV ca va ramane partenerul Romaniei atat timp cat interesul national al tarii noastre este "servit cu prioritate", referindu-se la informatiile de presa legate de faptul ca "OMV pare a lansa in politici care nu sunt in favoarea statului roman". "Le-am transmis mesajul ca vor fi partenerii nostri atat timp cat interesul national al Romaniei e servit cu prioritate", a spus Traian Basescu, dupa ce a vizitat Platforma de foraj Ocean Endeavor, operata de ExxonMobil si Petrom (companie controlata de grupul austriac OMV). Basescu nu a specificat la ce se refera atunci cand vorbeste despre "politici care nu sunt in favoarea statului roman", dar comentariul sau vine in contextul in care presa internationala a speculat despre posibilitatea intrarii Gazprom in actionariatul OMV. De asemenea, OMV si-a exprimat deschis sprijinul pentru gazoductul South Stream, proiect suspendat temporar in Bulgaria de Comisia Europeana.

23 octombrie 2014.Premierul Victor Ponta vorbeste despre posibilitatea vanzarii participatiei majoritare pe care o detine statul la Transgaz, transportatorul national de gaze. Premierul Victor Ponta a declarat, la sediul Transgaz Medias, ca Guvernul nu trebuie sa ramana cu pachetul majoritar de 58% din actiunile companiei, putand sa isi reduca participarea, astfel incat sa fie atrasi noi investitori privati care sa permita companiei sa se dezvolte. El a afirmat ca ar fi de acord cu micsorarea pachetului de actiuni pe care il detine Guvernul la Transgaz in vederea atragerii de investitori care sa permita dezvoltarea companiei. "Daca va fi bine pentru companie, in viitor, sa va dezvoltati, nu cred ca Guvernul Romaniei trebuie sa ramana cu 58%, poate sa-si reduca participatia, putem sa atragem noi investitori privati care sa va permita sa va dezvoltati in continuare. Pana la urma sunt multe guverne care detin pachete minoritare la companii, acele companii se dezvolta foarte bine, cu management performant, cu toate standardele pe care le aplica o companie transparenta si performanta in Europa anului 2014", a atunci premierul.

Citeste si o analiza despre argumentele pro si contra cedarii participatiei majoritare la Transgaz si cum ar putea acest lucru sa afecteze siguranta nationala

1 decembrie 2014. Rusia a oprit proiectul "South Stream" fiindca Bulgaria nu si-a dat acordul pentru realizarea infrastructurii in/pe mare. "Nu putem incepe constructia in mare, atata timp cat nu avem permisiunea Bulgariei. Si pentru a incepe constructia in mare si sa ne oprim la malul bulgar ar fi ridicol. Cred ca este clar pentru toti. De aceea, va trebui sa ne reconsideram participarea la acest proiect", a spus presedintele Vladimir Putin. Gigantul rus Gazprom a finantat in ultimii trei ani circa 50% din proiect, circa 4,66 miliarde de dolari in ultimul an, investiile crescand cu aproximativ 80%. Insa, oficiali bulgari au considerat ca anuntul presedintelui rus Vladimir Putin ca renunta la proiectul gazoductului South Stream este "un bluff". Este "o miscare tactica" prin care Rusia vrea sa determine Bulgaria sa se opuna Comisiei Europene, astfel incat deznodamantul sa fie exact construirea South Stream, a declarat Martin Dimitrov, vicepresedintele Comisiei pentru energie din Parlamentul bulgar.

20 decembrie 2014, ultima conferinta a lui Traian Basescu in calitate de presedinte. Traian Basescu a declarat ca s-a opus "vehement" la ultimul consiliu european atunci cand s-a cerut reluarea proiectului South Stream si si-a exprimat satisfactia ca Gerhard Roiss, actualul CEO al OMV Petrom, va parasi functia anul viitor. "M-am opus vehement. South Stream e supra-sustinut de OMV pentru ca ar dori sa pompeze gazul (exploatat din Romania) prin Sotuh Stream. Asta ar face din Romania o tara dependenta de Gazprom. Romania nu poate accepta si nu isi doreste proiectul South Stream", a spus seful statului, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni. Chiar daca acest proiect s-ar realiza, guvernele Romaniei ar trebui sa fie foarte clare, "asa cum a fost si eu, chiar cu dl Roiss, care slava Domnului va parasi functia, am fost extrem de clar ca niciun metru cub de gaz nu se va exporta decat prin infrastructura romaneasca", a subliniat Traian Basescu, argumentand ca, in caz contrar, s-ar ajunge la aceeasi problema: dependenta de o sursa univa de export, respectiva de infrastructura Gazprom, care poate solicita oricand ce pret de tranzit doreste. Basescu a precizat ca gazul natural exploatat in Romania va avea ca prioritati acoperirea integrala a nevoilor Romaniei si Republicii Moldova, iar "restul prin export, dar nu prin Gazprom, care poate cere ce pret de tranzit vrea".

17 februarie 2015.Presedintele rus Vladimir Putin si premierul ungar Viktor Orban au convenit asupra unui acord care presupune continuarea aprovizionarii Ungariei cu gaze rusesti. Atat Orban cat si Putin au aratat ca vor sustine un succesor al proiectului South Stream, un gazoduct care ar fi trebuit sa pompeze gaz rusesc pe sub Marea Neagra pana in Europa sudica dar care a fost abandonat de Rusia in fata obiectiilor Bruxelles-ului. O optiune invocata de ambii lideri a fost de extindere a unui gazoduct rus catre Turcia si care sa includa ramificatii prin Grecia si Balcani catre Ungaria.

19 februarie. Pentru 2015, OMV Petrom a anuntat investitii mai reduse cu 20-35% comparativ cu 2014. Ramane de vazut in ce masura aceasta reducere va afecta investitiile din Marea Neagra.

27 martie 2015. Rainer Seele, pana acum presedinte al Camerei de comert Germania - Rusia si partener de afaceri traditional al Gazprom, a fost numit CEO al companiei austriece OMV, compania-mama a Petrom.Ziarele austriece Der Standard si Kurier au scris vineri, 27 martie, ca OMV urmeaza sa anunte o schimbare radicala in conducere, cele mai mari sanse sa il inlocuiasca pe Gerhard Roiss avandu-le Rainer Seele, presedintele Consiliului de Administratie al companiei germane Wintershall (parte a concernului BASF), dar si presedinte al Camerei de comert Germania - Rusia. Din pozitiile de conducere la Wintershall si Camera de comert, Rainer Seele a avut relatii profunde de business cu companii energetice rusesti, mai cu seama cu Gazprom. Numirea lui Seele este cu atat mai socanta cu cat, in ciuda dezmintirilor oficiale, analistii suspecteaza Gazprom de intentii de cumparare ostila de actiuni OMV.

Important de mentionat este ca pana acum nu a existat niciun anunt serios din partea oficialilor romani in legatura cu vreun proiect concret privind transportul gazelor din Marea Neagra pe teritoriul Romaniei.