Balanta comerciala energetica a Statelor Unite ar putea ajunge la echilibru la orizontul anilor 2020-2030, pentru prima oara din anii 1950, datorita cresterii productiei nationale de hidrocarburi si a incetinirii cererii, potrivit unui raport guvernamental citat de AFP.

"Cu cresterea continua a productiei de petrol si de gaz natural, recursul sporit la energii regenerabile si aplicarea economiilor de energie, proiectiile arata posibilitatea eliminarii importurilor nete de energie intre 2020 si 2030", a precizat seful administratiei de informatii asupra energiei (EIA), Adam Sieminski, citat in acest comunicat. Proiectiile au la baza un scenariu median elaborat de agentie.

Acest lucru ar reprezenta o premiera din anii 1950, a precizat acesta, care a mentionat ca in unele dintre scenariile studiate SUA ar putea deveni un exportator net important de energie.

"Importuri nete importante de energie nu persista decat in cazul unor preturi reduse ale petrolului si al unei cresteri economice puternice", care vor genera o scadere a productiei americane si o crestere a cererii, potrivit EIA.

O mare mare a acestui raport se bazeaza pe estimarea continuarii unei productii importante de petrol de sist. Raportul este publicat in conditiile in care chiar EIA a anuntat luni ca se asteapta la o usoara reducere a acestei productii in luna mai.

Preturile reduse ale petrolului, care s-au redus la jumatate fata de luna iunie 2014, au determinat producatorii americani sa-si reduca drastic numarul de puturi in activitate din octombrie, iar o serie de mici producatori sunt in dificultate financiara.

In scenariul in care cotatiile vor fi ridicate, productia americana de petrol ar putea atinge un varf de 13 milioane de barili pe zi in 2026 iar SUA vor fi exportatoare nete de petrol si produse petroliere incepand din 2021 si cel putin pana in 2040, potrivit EIA.

In schimb, in scenariul unei cotatii reduse, cu nivele de productie mai reduse si un consum puternic, cota importurilor va urca la 36% din cerere in 2040.