Ministerul britanic al Energiei a decis sa-i impuna oligarhului rus Mihail Fridman sa vanda zacamintul gazifer North Sea pe care l-a achizitionat recent in cadrul unui contract mai amplu de preluare, pentru 5,4 miliarde dolari, a companiei germane DEA, fosta unitate de petrol si gaze a RWE, scrie Reuters.

Decizia vine cu doua saptamani inainte de alegerile legislative din Marea Britanie si se asteapta sa inrautateasca si mai mult relatiile cu Rusia.

"Secretarul de Stat Ed Davey ... propune retragerea licentelor petroliere ale DEA pentru North Sea cu exceptia cazului in care LetterOne ajunge la un acord pentru schimbarea patronatului DEA UK", potrivit unui comunicat.

LetterOne are la dispozitie sase luni pentru a schimba actionariatul, potrivit sursei citate.

Guvernul britanic anuntase anterior ca ar putea sa se opuna acestei preluari, avand in vedere ca productia din acest zacamint gazifer ar putea fi intrerupta in cazul inaspririi sanctiunilor impuse Rusiei.

Anul trecut, guvernul german a dat unda verde vanzarii Dea, firma de petrol si gaz apartinand concernului energetic german RWE, catre LetterOne, o grupare de investitori condusa de oligarhul rus Mihail Fridman, locul doi in topul celor mai bogati rusi.

LetterOne administreaza fonduri si participatii in valoare de 21,9 miliarde de euro, fiind activa mai cu seama in domeniul energetic si de telecomunicatii. Presedintele Consiliului de administratie al firmei cu sediul in Luxemburg este Michail Fridman, un oligarh rus. Banii de investitii ai LetterOne provin, in parte, din vanzarea participatiilor sale la compania petroliera TNK-BP catre concernul rusesc de stat Rosneft. Aceasta tranzactie, care a avut loc in 2012, i-ar fi adus lui Fridman 55 de miliarde de dolari.