Comisia Europeana va lansa miercuri o procedura impotriva gigantului rus Gazprom, caruia ii va prezenta acuzatiile, au declarat luni doua surse apropiate dosarului, citate de AFP.

Alexei Miller, presedintele GazpromFoto: HotNews.ro / DP

Bruxellesul a deschis o ancheta in septembrie 2012, banuind Gazprom ca divizeaza pietele de gaz ingradind libera circulatie a gazului intre statele europene, ca a impiedicat diversificarea distributiei de gaz si ca a impus preturi incorecte clientilor sai utilizand o legatura intre pretul gazelor si cel al petrolului.

Aceste practici vizeaza Lituania, Estonia, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Letonia, Slovacia si Polonia.

Sanctiunile pot ajunge la maxim 10% din cifra de afaceri a grupului, care a fost de 117,5 miliarde de euro in 2012.

Decizia urmeaza sa fie formalizata miercuri in cadrul reuniunii saptamanale a comisarilor. Saptamana trecuta, comisarul insarcinat cu concurenta, Margrethe Vestager, a lansat o procedura impotriva gigantului american al internetului Google, pentru abuz de pozitie dominanta.

O sursa apropiata dosarului a precizat ca decizia de a lansa procedura impotriva Gazprom "nu intruneste inca unanimitatea" in cadrul executivului european.

Decizia ar putea antrena o reactie politica foarte dura din partea Rusiei, dupa ce Gazprom a anuntat saptamana trecuta Comisia Europeana ca doreste un acord amiabil, a precizat o alta sursa apropiata dosarului.