UPDATE Curtea de Apel a decis ca statul roman sa plateasca despagubiri de 66 milioane de euro catre GDF Suez. Presedintele ANRE: Credem ca la recurs vom castiga

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 4 mai 2015, 11:12 Economie | Energie


Videanu, Niculae si Vosganian
Foto: Colaj foto
Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a pierdut la Curtea de Apel Bucuresti un proces intentat de distribuitorul de gaze GDF Suez. Judecatorii au dat castig de cauza companiei de distributie obligand statul roman sa-i plateasca despagubiri de 66 milioane de euro, relateaza Adrian Mirsanu pe blogul sau. Contactat de HotNews.ro, presedintele ANRE, Niculae Havrilet, spune ca GDF Suez a cerut in instanta in septembrie 2012 plata unor costuri nerecuperate din perioada 2008-2011. Potrivit sefului ANRE, GDF Suez avea de recuperat in jur de 300 de milioane de lei, insa din 2012 pana acum Autoritatea i-ar fi recunoscut aceasta suma si chiar si-a recuperat mare parte din ea, insa nu de la stat, ci de la consumatori. Vezi cum s-a ajuns aici din cauza unor decizii ale fostilor ministri Vosganian si Videanu.

Niculae Havrielt crede ca la recurs ANRE va castiga procesul avand in vedere ca GDF si-a recuperat o mare parte din suma de 300 de milioane de lei. "Din 2012, ANRE a recunoscut datoriile si le-a dat dreptul sa le recupereze etapizat", a spus Havrilet. Practic, recuperarea s-a facut prin preturile reglementate la consumator. Potrivit presedintelui ANRE, au recuperat integral de la consumatorii industrali pana la 31 decembrie 2014, iar de la consumatorii casnici urmeaza sa fie recuperate sumele pana in 2018.

"In mod normal ar fi trebuit sa se retraga din proces, insa nu au facut-o", a spus Havrilet. Instanta nu ar fi decis ca ANRE sa emita un ordin pentru recuperarea a 66 de milioane de euro, ci doar a admis existenta acestui prejudiciu. ANRE se afla in proces asemanator si cu E.ON, urmand ca instanta sa se pronunte si in acest caz in care valoarea prejudiciului ar fi tot in jur de 300 de milioane de lei.

 • Cum s-a ajuns aici

Totul a pornit de la decizia paguboasa a statului roman ca unele companii, in pricipal InterAgro detinut de omul de afaceri Ioan Niculae, sa beneficieze in perioada februarie 2008 -decembrie 2010 doar de gaze din productia interna, mult mai ieftine decat cele din import. Potrivit unor acte normative, marii consumatori, in special combinatele chimice, aveau statut de consumatori intreruptibili, beneficiind de gaze doar din productia interna. Atunci, gazele din productia interna costau 160 dolari/mia de metri cubi, in timp ce din import erau achizitionate cu circa 380 dolari/mia de metri cubi. Ulterior, gazele din import au ajuns chiar si la 590 dolari/mia de metri cubi.

In urma deciziilor politice, InterAgro fiind cel mai mare consumator, mare parte din productia interna ajungea la aceasta companie. Astfel, in acea perioada cantitatile de gaze din productia interna disponibile pe piata au fost reduse. In aceste conditii, GDF Suez si E.ON au fost obligate sa achizitioneze cantitatile necesare de gaze din import, la preturi mult mai mari decat de pe piata interna. Insa, pentru a tine pe loc preturile la consumatorii finali reglementati, costurile mai mari cu achizita gazelor din import nu au fost recunoscute de Autoritatea de Reglementare. Practic, ANRE, institutie aflata atunci in subordinea Guvernului, a refuzat sa recunoasca aceste costuri in facturile consumatorilor finali. Nerecunoasterea costurilor in facturi a fost tot o decizie politica, ANRE supunandu-se Guvernelor Tariceanu si Boc. In 2012, ANRE a fost data in judecata. In final, tot consumatorii finali au fost cei care au trebuit sa suporte costurile deciziilor politice din perioada 2008-2010.

Reamintim ca la DIICOT exista chiar si un dosar de subminare a economiei nationale- celebrul dosar Romgaz-InterAgro-in care sunt acuzati fostii ministri Varujan Vosganian si Adriean Videanu care ar fi favorizat firma omului de afaceri Ioan Niculae. In urma unor decizii politice si aprobarii unor acte normative, InterAgro a beneficiat de statutul de consumator intreruptibil in perioada 2008-2010, beneficiind de gaze ieftine din productia interna. Acuzatiile sunt chiar mai grave de atat. InteAgro a beneficiat de discount-uri din partea Romgaz pentru gazele furnizate din productia interna, aceasta in conditiile in care firma lui Ioan Niculae inregistra o datorie reprezentand cca. 70% din bugetul anual al societatii nationale. In februarie 2015, procurorii DIICOT au solicitat Senatului incuviintarea urmarii penale a senatorului Varujan Vosganian, acesta fiind acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare. Senatul a refuzat sa incuviinteze urmarirea penala a senatorului. In schimb, este urmarit penal Adriean Videanu, procurorii avand incuviintare in acest sens din partea presedintelui Romaniei.

Intre timp, Ioan Niculae a fost condamnat la doi ani si sase luni de inchisoare intr-un alt dosar- Mita la PSD.

Care sunt acuzatiile procurorilor DIICOT, potrivit unui comunicat postat pe site-ul institutiei:

"In perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, VARUJAN VOSGANIAN, si in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, VIDEANU ADRIEAN, in calitate de ministri, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern un numar de 6 Ordine, respectiv trei Memorandumuri, in scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre suspectul IOAN NICULAE si au utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate nationala de interes strategic) in interesul privat al SC INTERAGRO SA, acordand discount-uri comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum si gaze naturale exclusiv din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si in conditiile in care SC INTERAGRO SA inregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

Astfel, demersurile ministrilor VARUJAN VOSGANIAN si VIDEANU ADRIEAN s-au realizat in conditiile in care SC INTERAGRO SA inregistra o datorie reprezentand cca. 70% din bugetul anual al societatii nationale, fiind grav afectate principalele activitati ale SNGN ROMGAZ SA, societatea nationala fiind transformata practic intr-un furnizor al unui client privat privilegiat si fiind pus in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale.

In cauza exista suspiciunea rezonabila ca prin activitatea ministrilor VARUJAN VOSGANIAN si VIDEANU ADRIEAN, respectiv prin vanzarea preferentiala catre SC INTERAGRO SA a unor cantitati masive de gaze naturale, aceasta societate a fost plasata intr-o veritabila pozitie de monopol pe piata gazelor naturale. Mai mult, SNGN ROMGAZ SA si MINISTERUL ECONOMIEI fiind entitati ale statului cu atributii in domeniul energetic, prin folosirea SNGN ROMGAZ SA in favoarea SC INTERAGRO SA, contrar scopului pentru care SNGN ROMGAZ SA a fost infiintata, s-au creat riscuri semnificative in planul securitatii energetice a ROMANIEI.

In Referate se mai retine ca SNGN ROMGAZ SA a livrat in aceasta maniera catre SC INTERAGRO SA gaze naturale din productia proprie in valoare de cca. 1.500.000.000 lei, respectiv cca. 500.000.000 USD, din care cca. 270.000.000 lei, respectiv cca. 92.000.000 USD reprezinta valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

Impozitul pe profit datorat bugetului de stat de catre SNGN ROMGAZ SA, aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate catre SC INTERAGRO SA, este de cca. 43.000.000 lei, respectiv cca.15.000.000 USD, iar TVA este de cca. 54.000.000 lei, respectiv cca. 19.000.000 USD.

Valoarea reducerilor comerciale de intreruptibilitate acordate catre SC INTERAGRO SA pentru achizitiile de gaze naturale din productia interna a SNGN ROMGAZ SA reprezinta un procent de cca. 51% din totalul de cca. 500.000.000 lei aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori intreruptibili in perioada februarie 2008 - decembrie 2010."

UPDATE ANRE a transmis un comunicat prin care sustine ca GDF Suez si-a recuperat costurile realizate si neacoperite prin preturile practicate si la care se refera instanta de judecata.
 • Comunicatul ANRE:
"Prin sentinta civila nr. 1173/24.04.2015, pronuntata in dosarul nr. 3874/2/2011, Curtea de Apel Bucuresti a dispus urmatoarele: Respinge capetele de cerere privind obligarea A.N.R.E. la publicarea valorii actualizate a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achizitie a gazelor naturale si obligarea ANRE la emiterea unui ordin pentru aprobarea preturilor finale reglementate aplicabile de catre G.S.E.R., pentru furnizarea reglementata de gaz natural, ca fiind ramase fara obiect. Admite in parte actiunea. Obliga parata la plata catre reclamanta a sumei de 291.39 mil. lei, reprezentand contravaloarea prejudiciului cauzat acesteia pana la data de 31.12.2010.

Potrivit dreptului administrativ, cererea de despagubire pentru vatamarea produsa prin emiterea unui act administrativ nelegal, formulata in temeiul art. 19 din Legea 554/2004, este conditionata de indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii: existenta unui act administrativ nelegal anulat de instanta, producerea unui prejudiciu si dovedirea legaturii de cauzalitate intre actul administrativ nelegal si prejudiciul suferit de reclamant. In lipsa unui act administrativ constatat nelegal de catre instanta de judecata, raspunderea patrimoniala a autoritatii publice nu poate fi angajata.

La data prezentului comunicat, sentinta civila mentionata nu a fost redactata, prin urmare nu cunoastem considerentele pentru care instanta de judecata, desi a respins capetele principale de cerere ca fiind ramase fara obiect, a admis, totusi, capatul subsidiar privind obligarea ANRE la plata unor despagubiri.

ANRE considera ca, prin Ordinele nr. 31/2012 si nr. 22/2014 de aprobare a preturilor reglementate prin care au fost majorate preturile finale reglementate, societatea GDF Suez si-a recuperat costurile realizate si neacoperite prin preturile practicate si la care se refera instanta de judecata.

In momentul comunicarii sentintei civile nr. 1173/24.04.2015, ANRE va formula recurs impotriva acestei hotarari
"


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10347 vizualizari

 • +15 (17 voturi)    
  bordureanu si guzganian plangaciosu (Luni, 4 mai 2015, 11:19)

  hanscecatntalamitraliera [anonim]

  ar tebui sa achite si ei nota de plata, parerea mea
  • -1 (5 voturi)    
   judecatorii (Luni, 4 mai 2015, 14:12)

   aew [anonim] i-a raspuns lui hanscecatntalamitraliera

   Am doua cuvinte pentru judecatorii care au dat sentina: spaga.
   • +1 (1 vot)    
    Mda... (Marţi, 5 mai 2015, 9:58)

    rcb [utilizator] i-a raspuns lui aew

    ... nu de la tine, tu nici sa numeri pana la doi nu stii.
 • +4 (6 voturi)    
  Perfect... (Luni, 4 mai 2015, 11:23)

  Tati [anonim]

  Lasa domnule sa platim, ce nu e gazul nostru ???
 • +15 (17 voturi)    
  videanu și vosganian să plătească (Luni, 4 mai 2015, 11:34)

  visio [anonim]

  să își vândă casele, mașinile, rinichii, ficații...succes în viață!
  • +4 (4 voturi)    
   Asa ar fi corect (Luni, 4 mai 2015, 14:41)

   Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui visio

   Numai ca, deocamdata, parlamentul a decis ca Vosganian nu poate fi dus in fata justitiei, pt ca a lacrimat putin si a dat cu mir prin Parlament. Iar Johannis tace ca porcu-n papusoi!
 • +16 (18 voturi)    
  tot noi plătim (Luni, 4 mai 2015, 11:38)

  timp tamp [utilizator]

  Măgăriile miniștrilor mafioți și ale securistului Nicolae au fost plătite și vor mai fi plătite tot din buzunarele românilor
  • +3 (5 voturi)    
   Ce mai vreti? (Luni, 4 mai 2015, 12:29)

   georgegeorgescu [utilizator] i-a raspuns lui timp tamp

   Romania are acum si elefanti impaiati. Dar romanii tot nemultumiti sunt.
 • -16 (20 voturi)    
  Ponta e de vina ! (Luni, 4 mai 2015, 11:47)

  AntiBasist [anonim]

  Nu inteleg de ce mai dezbatem acest subiect cand este mai mult decat evident ca singurul vinovat e PONTA !

  Videanu (PDL) , Vosganian (PNL) nu au cum sa fie vinovati ...
  • +8 (8 voturi)    
   ponta... (Luni, 4 mai 2015, 13:20)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui AntiBasist

   nu e de vina pentru asta. asta nu inseamna ca nu merita la puscarie!
   ironiile astea nu ajuta pe nimeni...
   nu e psd contra pnl/pdl... sunt ei contra noastra!
  • +3 (3 voturi)    
   @antibasist (Luni, 4 mai 2015, 14:27)

   Florin [anonim] i-a raspuns lui AntiBasist

   Cine l-a sprijinit pe Tariceanu timp de 2 ani ?
   Dupa ce i-au trimis "acasa" pe cei din PDL.
   Asa ca vezi, chiar daca nu direct, PSD-ul are si el partea lui de vina .. Oricum, Niculaie ca un adevarat om de afaceri care se respecta avea legaturi cu toate partidele majore ..
   Asa ca, ironia ta e cam indoielnica .. Ponta nu vine din spuma marii, vine din PSD. Poti sa enumeri 5 politicieni decenti din PSD ?
 • +7 (7 voturi)    
  la puscarie... (Luni, 4 mai 2015, 13:19)

  liviu_ [utilizator]

  ce e asa de neclar?!
  cat o sa-l mai salveze bocitul pe vizganian si (fara nici o legatura) mirul pe sova?!
 • +10 (10 voturi)    
  Sa intre Curtea de Conturi sa faca lumina !!! (Luni, 4 mai 2015, 13:39)

  andeesanu [anonim]

  Trebuie luate la mana toate golaniile facute de guvernele Tariceanu-Vosganian;Boc -Videanu in materie de gaze si energie pentru marii consumatori :
  Interagro,Mittal ,Alro .Cum este posibil ca amaritul de roman pensionar,platitor de taxe sa -i vinzi mia de m3 cu 400-600 $ ,iar lui Nicolae doar cu 160 $ ???.
  Pe Nicolae l-ati umplut de sute de milioane de $ pe care voi i-ati luat din buzunarul romanilor ,hoti nenorociti ce sunteti voi ANRE si lichelele de ministri .
  Iar n-o sa aveti de unde recupera pagubele ???
  • 0 (0 voturi)    
   poate (Marţi, 5 mai 2015, 5:30)

   vezi [utilizator] i-a raspuns lui andeesanu

   il intrebi si pe WTonta unde sunt banii de la kazaci ?
   Ca el a anulat dintr-un condei cateva sute de milioane.
   Pe el nu-l intreaba nimeni de sanatate ?
   El se ocupa sa "impoziteze bacsisurile" !!!
   Prosti mai sunt votantii romani !
 • +2 (2 voturi)    
  si tariceanu sa plateasca (Luni, 4 mai 2015, 14:02)

  coloneze [utilizator]

  ca si el e de vina
  • 0 (0 voturi)    
   decizia (Marţi, 5 mai 2015, 8:13)

   vasile m [anonim] i-a raspuns lui coloneze

   pentru gaz ieftin ptr. Ion Nicolae a fost luata la propunerea lui Vosganian si aprobata in sedinta de guvern de motocicleanu.
   Motocicleanu dat girul acestei "gandiri strategice"
   Videanu a semnat in continuare contractul cand guvernul Boc a luat puterea (poate a semnat ca primaru'...poate nu ?! )
   Deocamdata insa, numai Videanu da cu subsemnatul !!!
   Curat murdar, coane Fanica !
 • +2 (2 voturi)    
  Cum se fura de la consumator (Luni, 4 mai 2015, 14:23)

  marius [anonim]

  Si uite asta, ANRE recunoaste faptul ca a favorizat GDF Suez Romania "Autoritatea i-ar fi recunoscut aceasta suma si chiar si-a recuperat mare parte din ea, insa nu de la stat, ci de la consumatori ". Prin reglementari ilegale se pare ca GDF Suesz a recuperat de la consumatori datorii ce nu erau de plata pentru acestia?. Oare cum i-a recuperat. Este interesat de stiut mecanismul prin care s-a fraudat consumatorul. Uite asa se fura din buzunarul celui amarat. Mai rau ca pe timpul lui Ceausescu, aveam caldura cu portia, acum avem caldura cat platim, la pretul care il vor acestia. Halal Conducatori....
 • +5 (5 voturi)    
  Pegra politica si votacul A3+RTV,sunt di/vina ! (Luni, 4 mai 2015, 15:03)

  Plagarus [utilizator]

  Redeventele si asa infime raman nemodificate = bonus de la Ponta Viorel din gradina gorjeana ?
  Ponta nu îndrăzneşte însă să anuleze supracompensarea în privinţa certificatelor verzi şi nici să stopeze liberalizarea. Doar amână subvenţionarea de către consumatori a certificatelor verzi. Dar, nefiind de ajuns pentru a evita explozia preţurilor la consumator, sunt puşi producătorii de stat de energie ieftină (Nuclearelectrica şi Hidroelectrica) să vândă chiar sub costuri spre a ajunge electricitate către populaţie la preţuri rezonabile. Si, desigur, pentru a nu-i afecta cumva pe distribuitorii străini de energie!
  România are resurse energetice (spre deosebire de alte ţări din Est care nu au): nu numai că acestea au fost preluate în exploatare de către companii străine (cu valoarea adăugată în contul acestora şi nu al României), dar, prin obligarea desfacerii lor nu la preţuri legate de costurile interne, ci la preţurile practicate pe piaţa UE (de pildă, la gaze preţurile la care economia dominantă, adică Germania, ţară fără resurse, se aprovizionează din Rusia), României de fapt i se interzice dreptul de a-şi folosi resursele proprii pentru impulsionarea întârziatei sale dezvoltări.
  Exportul "către Ungaria" (de fapt - către UE) ajunge la 4,4 miliarde metri cubi anual, şi adunând şi capacităţile interconectărilor cu Bulgaria şi cu Moldova (câte 1,5 miliarde), ajungem aproape de 75% din consumul actual de gaze din producţia internă (10-11 miliarde metri cubi anual). Rezervele de gaze ale României din zăcăminte "clasice" ar mai ajunge pentru circa zece ani, la consumul actual.
 • +3 (3 voturi)    
  Să plătească! (Luni, 4 mai 2015, 15:06)

  ime [utilizator]

  Să plătească beneficiarii: InterAgro, Mital, Alro și cine o mai fi; să plătească guvernele care au luat aceste decizii: Tăriceanu, Boc cu toți miniștrii lor, dar mai ales miniștrii de resort: Vosganian și Videanu. Eu și toți ca mine am plătit gazele mai scump - ca pentru ei să fie mai ieftin și am plătit și produsele de la Ineragro, Mital, Alro etc. - mai scump fiindcă noi suntem români și „suntem mândri că suntem români”. Și o să fie totul și mai scump pentru că „statul trebuie să plătească în conturile GDF Suez” - adică noi - 66 milioane de euro.
  Din 1990 încoace tot plătim pentru niște nesătui și neisprăviți să le facem averi, să le întreținem averile, să le sporim averile, să le facem averi și la copii și la nepoți și la amante sau amanți și noi tot sărăcim, tot sărăcim... indiferent cât muncim (indiferent de muncă), indiferent cât ne străduim!!!...
  Nu mai scăpăm de niște hoți și tâlhari care sunt toți la fel... doar când nici unul dintre ei nu va mai fi la conducere ci în altă parte și cu averea confiscată!!!... Ceea ce se întâmplă acum... cu anchetele DNA.. pare că păpușarul șef scapă de cine vrea...!!!
 • +3 (3 voturi)    
  Romanul plateste (Luni, 4 mai 2015, 15:13)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Politicianul fura, romanul plateste. De douazeci de an, Romania e tara hotilor din Guvern si Parlament


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by