Modificari in legislatia privind energia regenerabila: Micii producatori vor putea incheia contracte bilaterale directe

de CP     HotNews.ro
Joi, 7 mai 2015, 9:33 Economie | Energie


Parlamentul Romaniei a aprobat pe 5 mai cu o larga majoritate Legea pentru aprobarea unor masuri in domeniul producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie, informeaza Ministerul Energiei printr-un comunicat de presa. Potrivit noii legi, in cazul producatorilor cu puteri instalate cuprinse intre 0.5MW si 3 MW, asa cum sunt majoritatea producatorilor din surse regenerabile, va fi posibila incheierea de contracte bilaterale de vanzare/cumparare a energiei negociate direct.
 
Ministerul Economiei sustine ca actul normativ urmareste aplicarea in continuare  si fara discriminare a prevederilor Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru centralele electrice din surse regenerabile de peste 125 MW, precum si armonizarea cadrului legislativ national cu prevederile cuprinse in Orientarile privind ajutoarele de stat pentru protectia mediului si energiei pentru perioada 2014-2020.

Potrivit actului normativ, si in completarea OUG 88/2011, producatorii de energie pentru care nu au fost emise decizii individuale de autorizare din partea Comisiei Europene, in termenul de 24 de luni de la data acreditarii, din motive neimputabile lor, pot solicita ANRE o noua acreditare temporara pentru a beneficia de numarul de certificate verzi prevazut la art.6, alin.(2) din Legea nr.220/2008. Noua acreditare temporara este valabila pana la data emiterii deciziei de autorizare din partea Comisiei Europene.

De asemenea, legea permite regularizarea, in baza unei decizii a ANRE, a eventualelor diferente negative dintre numarul de certificate verzi primite si numarul de certificate verzi cuvenite, conform deciziei individuale a Comisiei Europene. Mecanismul de aplicare presupune  emiterea pentru tranzactionare a unor certificate verzi suplimentare in favoarea producatori de energie electrica si operatori economici pentru care se constata necesitatea regularizarii, in maxim 24 de luni de la data emiterii deciziei Comisiei Europene.

Actul normativ introduce un nou articol potrivit caruia documentatia necesara notificarii individuale a masurii de sprijin catre Comisia Europeana, va fi intocmita doar de operatorii economici care dezvolta instalatii de producere a energiei electrice din surse regenerabile, in care puterea instalata este mai mare de 250 MW.
Pentru a se asigura fluidizarea pietei certificatelor verzi, producatorii si furnizorii de energie electrica vor avea obligatia de a achizitiona trimestrial certificatele verzi aferente cotei anuale si vor face raportari ale achizitiilor cu aceeasi periodicitate.

Un aspect nou introdus, la solicitarea expresa a Comisiei Europene, se refera la deschiderea schemei de sprijin pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile de energie catre importuri provenite din alte State Membre. De asemenea, la cererea CE a fost interzis ca sistemul de promovare prin cerificate verzi sa se aplice pentru energia electrica produsa din surse regenerabile vanduta la preturi negative.

Sumele colectate ca urmare a aplicarii sanctiunilor pentru contraventiile rezultate din nerespectarea obligatiilor prevazute de lege vor constitui o prima sursa de finantare pentru Fondul de eficienta energetica destinat diminuarii efectelor schimbarilor climatice.

"Ne dorim o fluidizare a pietei de energie prin stabilirea unor reguli clare si prin  simplificarea modului de acordare a ajutoarelor. Vrem ca activitatea in domeniu sa se aseze pe baze solide, corecte si - mai ales, sustenabile. Adoptarea legii vine in sprijinul producatoriilor de electricitate din surse regenerabilesi era asteptata de acestia ca o reala gura de oxigen. Multi dintre operatorii economici, producatori si furnizori de energie electrica din surse regenerabile, se aflau, spre exemplu, in situatia de le expira acreditarile temporare, iar acest lucru ar fi avut un puternic impact negativ asupra situatiei lor financiare si ar fi destabilizat piata certificatelor verzi. Noua lege protejeaza impotriva unor astfel de situatii. De asemenea, faptul ca actul normativ permite, pentru producatorii mici, incheierea de contacte bilaterale de vinzare/cumparare negociate direct aduce un alt avantaj, intrucat cantitatile mici de energie electrica s-au dovedit dificil de tranzactionat pe pietele centralizate implicand costuri aditionale", a declarat Andrei Gerea, Ministrul Energiei, IMM si Mediului de Afaceri.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7032 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  fraierii de nemti? (Joi, 7 mai 2015, 10:51)

  cinic [anonim]

  In Germania, Italia si cei cu 3 kwh pot face contract [cheia implementarii panourilor fotovoltaice rezidentiale].
  La noi NIX. Intentie sau incompetenta? Mai ales in conditii de surplus de electricitate se poate stimula incalzirea electrica
 • +1 (1 vot)    
  Bravo baietilor destepti (Joi, 7 mai 2015, 11:47)

  Mihai [anonim]

  Deci eu inteleg ca noi vom plati certificate verzi catre energia produsa in afara tarii si importata in Romania ?

  "Un aspect nou introdus, la solicitarea expresa a Comisiei Europene, se refera la deschiderea schemei de sprijin pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile de energie catre importuri provenite din alte State Membre. "

  Sa vezi ce o sa se plimbe electronii aia "verzi" de la o tara la alta ca sa castige cat mai multi bani.

  Sa o faca parlamentarii pe banii lor nu ai mei !
 • +1 (1 vot)    
  ... mare nesimtire (Joi, 7 mai 2015, 13:02)

  Matusalem [utilizator]

  Dupa cum vedeti legea este de la 500KW in sus ! ...oamenii obisnuiti care vor 10 panouri pe casa nu pot sa se conecteze ...pentru ca vor scadea veniturile la Electrica ... si poi de unde sa mai dea spagi pentru politicieni nu ? .... tot omul de rand trebuie sa sufere pentru nesimtirea unora platiti tot din banul public !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by