Gazprom a anuntat joi ca noul gazoduct Turkish Stream, destinat sa aprovizioneze Turcia cu gaz rusesc si sa compenseze abandonarea proiectului South Stream spre Uniunea Europeana, va fi operational in decembrie 2016, scrie AFP.

"Un acord a fost gasit pentru punerea in exploatare si inceperea livrarilor de gaz in decembrie 2016", a declarat intr-un comunicat presedintele Gazprom, Alexei Miller, dupa o discutie cu ministrul turc al Energiei.

Anuntat de presedintele rus Vladimir Putin in decembrie 2014, gazoductul Turkish Stream este destinat sa compenseze abandonarea South Stream, un proiect care ar fi urmat sa alimenteze sudul Europei trecand pe sub marea Neagra si ocolind Ucraina. Rusia a stopat acest proiect din cauza blocajului Comisiei Europene.

Ulterior, gigantul rus a semnat un protocol de acord cu compania turca de stat Botas pentru construirea unei retele cu o capacitate de 63 miliarde m3, aceeasi care fusese prevazuta pentru South Stream.

Rusia intentioneaza sa faca din Turcia un important centru de tranzit pentru gazul rusesc spre tarile europene, ocolind Ucraina.

Presa rusa scria in martie ca negocierile asupra pretului gazului exportat de Rusia in Turcia sunt in impas.

Gazul rusesc concureaza in Turcia cu cel livrat de Azerbaidjan. Turcia a lansat oficial in martie constructia gazoductului trans-anatolian (Tanap), un proiect in valoare de 10 miliarde de euro care ar urma sa ii permita sa aprovizioneze UE.