Economistul sef al Agentiei Internationale pentru Energie, Fatih Birol, a atras vineri atentia ca pretul petrolului va fi un factor de presiune asupra concernelor energetice occidentale. Asta deoarece resursele se gasesc in state din Orientul Mijlociu, iar accesul la ele se face cu dificultate.

„Firmele din vest se afla intr-o profunda criza de identitate”, a declarat Birol pentru cotidianul Die Welt, citat de Deutsche Welle. „Exista intr-adevar rezerve importante de petrol, dar acestea se gasesc preponderent in tarile din Orientul Mijlociu, firmele din occident neavand acces la ele”.

Astfel ca societatilor le dispare practic obiectul de activitate, ele ajung sa se transforme in ofertanti de nisa datorita faptului ca nu mai au posibilitati de dezvoltare.

Vesti proaste pentru politica mondiala, spune Fatih Birol, care atrage atentia ca petrolul devine apanajul a din ce in ce mai putine state. De aceea creste pericolul ca resurse precum petrolul si gazul sa devina un instrument de santaj politic.

In orice caz, o scadere a pretului barilului la o valoare sub 50 USD este exclusa in opinia economistului sef al Agentiei Internationale pentru Energie.

In contextul instabil al pietei energetice mondiale, concernul rus Gazprom a anuntat ca in 2008 ar urma sa scumpeasca gazul natural cu pana la 60%. Motivul invocat este cresterea pretului petrolului si liberalizarea pietei energetice in Europa.

Agentiile germane pentru protectia consumatorului au declarat in replica la anuntul facut de Gazprom ca o scumpire de 60% a pretului de livrare ar avea cu siguranta ca urmare o crestere cu 25-30% a pretului la consumatorul final.