Circa 2.000 de sindicalisti de la mai multe exploatari miniere, dar si din alte domenii de activitate, au participat, vineri, la Petrosani, la mitingul de protest organizat de Sindicatul Muntele, reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), informeaza Agerpres. Protestul s-a desfasurat sub sloganul "Hunedoara suntem noi- Nu inchideti Hunedoara". Reamintim ca CE Hunedoara, companie cu 6.500 de angajati, se afla intr-o situatie economica extrem de dificila.

Cu un picior in faliment, CE Hunedoara trebuie sa scoata 450.000 lei pentru ISPEFoto: AGERPRES

Sindicalistii au cerut ca autoritatile sa ia masurile necesare pentru ca aceasta companie energetica sa poata fi redresata din punct de vedere economic, consideran ca falimentul complexului va duce la disparitia a cel putin 6.500 de locuri de munca.

"Judetul Hunedoara nu trebuie sa dispara de pe harta economica a Romaniei. In anii '90 in minerit si siderurgie lucrau circa 130.000 de persoane, acum au mai ramas 7.000. Trebuie sa facem tot ceea ce este posibil pentru economia judetului", a declarat secretarul general al Cartel Alfa Hunedoara, Vasile Bujor, potrivit Agerpres.

Presedintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, le-a spus participantilor la miting ca o inchidere a minelor din Valea Jiului este de neacceptat si ca fiecare loc de munca din judetul Hunedoara conteaza.

"De deciziile guvernului depinde soarta celor care lucreaza in energie, a celor care muncesc in judetul Hunedoara. Fiecare loc de munca din judetul Hunedoara conteaza. Problemele mineritului nu sunt singulare in tara. Se incearca inchiderea mineritului din Valea Jiului", a afirmat Nica. Potrivit acestuia, CEH are nevoie de un pret reglementat al energiei electrice si de o reevaluare a tarifelor pentru serviciile de sistem.

"CEH are nevoie de un pret reglementat al energiei electrice pentru ca asigura servicii publice de furnizare a agentului termic in patru localitati din judetul Hunedoara, timp in care producem energie electrica pe care nu o putem vinde la pretul real de cost. Este o masura elementara pe care trebuie sa o ia statul. Trebuie crescuta si valoarea serviciilor de sistem pentru ca este un proces scump din punct de vedere tehnologic", a afirmat Nica.

Liderul sindical a mai spus ca oamenii nu trebuie sa accepte inchiderea minelor. El a aratat ca in anul 2014 a fost importat carbune pentru termocentralele din judetul Hunedoara, in conditiile in care productia din Valea Jiului a fost refuzata.

Complexul Energetic Hunedoara are datorii de peste 890 milioane lei, iar din acestea, 364 de milioane de lei sunt restante la plata care au depasit scadentele. La sfarsitul anului 2014, CEH inregistra pierderi de 356 milioane lei si mai multi furnizori i-au cerut insolventa. CEH este format din termocentralele Mintia si Paroseni si din minele de carbune Lupeni, Livezeni, Lonea si Vulcan din Valea Jiului.

Citeste si: