Un nou creditor, firma Meridian Electro Construct SRL, a cerut in instanta insolventa Complexului Energetic Hunedoara. Acesta se alatura altor cinci creditori care sunt parti intr-un dosar de insolventa aflat pe rolul Sectiei II-Civila de la Tribunalul Hunedoara, procesul urmand sa aiba loc pe 18 iunie 2015. Dosarul a fost inregistrat initial de firma Romlink Invest SRL pe 8 aprilie 2015, alaturandu-se pe rand Instal Comimpex 2006 SRL, Arteca Jilava SA, Bostina & Asociatii, Delta Plus Trading SRL si, mai nou, Meridian Electro Construct SRL.

Reamintim ca CE Hunedoara, societate cu 6.500 de angajati din care majoritate mineri, se afla intr-o situatie extrem de dificial din punct de vedere financiar.

Zeci de mineri de la Livezeni s-au blocat joi in subteran, iar alti peste o suta din schimbul I aflati inca in timpul serviciului au anuntat ca vor ramane in mina, in timp ce ortacii de la Lupeni si Lonea protesteaza in curtea Complexului Energetic Hunedoara, transmite Mediafax. Minerii asteapta sa poarte discutii cu ministrul energiei, Andrei Gerea, care s-a deplasat in Hunedoara. Angajatii CE Hunedoara nu sunt multumiti de ajutorul de 37 de milioane de euro aprobat de Guvern deoarece acesta este conditionat de separarea activitatii miniere de cea de productie a energiei. Sindicatele spun ca in acest fel minele vor fi inchise, iar termocentralele se vor transofrma in simple CET-uri.

Reamintim ca miercuri Guvernul a aprobat un imprumut de 37 de milioane de euro, insa acesta va fi directionat doar catre termocentralele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (Mintia si Paroseni), nu si pentru cele patru mine din cadrul societatii, Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan.

Ajutorul aprobat miercuri nu va fi duce la salvarea complexului, ci va fi folosit la cheltuieli curente. Ajutorul reglementat prin acest act normativ nu se acorda in sectorul carbunelui si pentru a demonstra ca nu va fi utilizat in sectorul minier, activitatea miniera a societatii se va separa legal de celelalte activitati, informeaza Guvernul. Separarea activitatilor ar duce automat la inchiderea celor patru mine din cadrul Complexului, presiunea sociala fiind imensa avand in vedere ca cei mai multi din cei 6.500 de angajati ai societatii sunt mineri.

Complexul Energetic Hunedoara inregistra la data de 31 martie 2015 datorii de 942,2 milioane lei, din care datorii restante in suma de 432,8 milioane lei. La sfarsitul anului 2014, CEH inregistra pierderi de 356 milioane lei.

Citeste si: