Slovacia se teme ca va suferi pierderi financiare daca gazul rusesc nu ii mai tranziteaza teritoriul si doreste sa fie conectata la gazoductul Rusia-Turcia, a anuntat marti, la Moscova, premierul slovac Robert Fico, citat de AFP.

Slovacia serveste in prezent drept tara de tranzit pentru gazul rusesc exportat spre Europa via Ucraina. Dar Rusia a anuntat ca incepand din 2019 va renunta la livrarile prin Ucraina iar europenii vor trebui sa se aprovizioneze de la granita turca.

"Daca vom inceta sa mai fim tara de tranzit a gazului spre Europa, bugetul nostru va suferi pierderi grele", a declarat Fico, cunoscut pentru pozitiile critice fata de sanctiunile UE impotriva Rusiei. Declaratiile au fost facute intr-o conferinta comuna de presa cu omologul sau rus Dmitri Medvedev.

"De aceea am prezentat Rusiei proiectul nostru Eastring, care include Bulgaria, Romania, Ungaria si Slovacia, cu participarea si sustinerea Uniunii Europene, iar acesta va fi in legatura cu conexiunea ruso-turca", a spus el, potrivit declaratiilor difuzate de guvernul rus.

Eastring este pregatit de Eustream, gestionarul infrastructurii gazeifere slovace, si prezentat ca o posibila solutie alternativa la gazoductul South Stream abandonat brusc de Rusia, pe fondul crizei ucrainene.

Rusia a anuntat un proiect Turkish Stream spre Turcia, pe care spera sa-l puna in functiune la finele lui 2016. Moscova discuta in prezent o prelungire prin Grecia, pe care ar putea-o finanta partial.

Ministrul grec al Energiei Panagiotis Lafazanis a spus luni ca problema finantarii a fost "rezolvata" si ca un acord ar putea fi semnat in timpul forumului economic care urmeaza sa aiba loc la Sankt-Petersburg in perioada 18 - 20 iunie.

In schimb, potrivit presei rusesti, mai multe tari europene prin care gazoductul ar putea fi prelungit dupa Grecia se arata reticente, temandu-se de ostilitatea Bruxellesului.