Insolventa Complexului Energetic Hundoara pare inevitabila mai ales ca nu este saptamana in care sa nu mai apara cate un furnizor care sa ceara in instanta demararea acestui proces. La sfarsitul saptamanii trecute, pe lista creditorilor care cer insolventa companiei a mai aparut o firma, URESERV SA. Astfel, numarul creditorilor care sunt parti intr-un dosar de insolventa aflat pe rolul Sectiei II-Civila de la Tribunalul Hunedoara a crescut la opt. Procesul va avea loc pe 18 iunie 2015. Dosarul a fost inregistrat initial de firma Romlink Invest SRL pe 8 aprilie 2015, dupa care s-au inscris, rand pe rand, Instal Comimpex 2006 SRL, Arteca Jilava SA, Bostina & Asociatii, Delta Plus Trading SRL, Meridian Electro Construct SRL, Brenntag SRL si Ureserv SA.

Nu este exclus ca pana pe 18 iunie sa mai apara si alti parteneri de afaceri ai CE Hunedoara care sa se inregistreze ca parti in dosarul de insolventa.

Reamintim ca CE Hunedoara, societate cu 6.500 de angajati din care majoritate mineri, se afla intr-o situatie extrem de dificial din punct de vedere financiar.

Guvernul a aprobat recent un imprumut de 37 de milioane de euro, insa acesta va fi directionat doar catre termocentralele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (Mintia si Paroseni), nu si pentru cele patru mine din cadrul societatii, Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan.

Ajutorul nu va fi duce la salvarea complexului, ci va fi folosit la cheltuieli curente. Ajutorul reglementat prin acest act normativ nu se acorda in sectorul carbunelui si pentru a demonstra ca nu va fi utilizat in sectorul minier, activitatea miniera a societatii se va separa legal de celelalte activitati, informeaza Guvernul. Separarea activitatilor ar duce automat la inchiderea celor patru mine din cadrul Complexului, presiunea sociala fiind imensa avand in vedere ca cei mai multi din cei 6.500 de angajati ai societatii sunt mineri.

Complexul Energetic Hunedoara inregistra la data de 31 martie 2015 datorii de 942,2 milioane lei, din care datorii restante in suma de 432,8 milioane lei. La sfarsitul anului 2014, CEH inregistra pierderi de 356 milioane lei.

Citeste si: