​Guvernul ar fi aprobat si chiar a inceput procedura de vanzare a pachetului de 26,69% pe care il detine statul roman la Rompetrol Rafinare, a declarat marti pentru HotNews.ro Azamat Zhangulov, senior vice presedinte KMG International. Potrivit acestuia, procedura ar putea dura pana la zece luni. Acest lucru a fost confirmat marti si de ministrul energiei, Andrei Gerea. Si acesta spune ca intreaga procedura va dura 10 luni, insa nu a precizat clar de cand incepe efectiv. De asemenea, Azamat Zhangulov spune ca urmatorul pas dupa achizitionarea actiunilor contra a 200 de milioane de lei este infiintarea fondului de investitii de 1 miliard de dolari. Insa, ministrul afirma ca va cere infiintarea fondului in cele zece luni, nu dupa finalizarea procedurii de vanzare a pachetului de 26,69%. Trebuie precizat ca procedura presupune organizarea unei licitatii, anuntul acesteia urmand sa fie facut pana la sfarsitul lunii iunie, potrivit ministrului.

Rafinaria PetromidiaFoto: Rompetrol

"Procesul de vanzare al actiunilor detinute de Guvern, care reprezinta un pachet de 26,69% din companie, administrat de Ministerul Energiei printr-o agentie speciala care trebuie sa indeplineasca anumiti pasi… Din cate stim noi, la momentul de fata, lucrurile evolueaza si, din ce am auzit de la Guvern, strategia de achizitie a fost deja aprobata si procedura a fost inceputa, doar ca va mai dura ceva timp. Conform legislatiei romanesti, trebuie indeplinite anumite provizioane, ceea ce poate dura pana la zece luni, din ce ne-a spus ministerul. Noi, compania, am fost pregatiti sa preluam acele actiuni din momentul semnarii Memorandumului, cand am promis Guvernului ca vom cumpara actiunile imediat ce se doreste. Intregul process a fost menit sa respecte legislatia romaneasca referitoare la privatizarile prin licitatie publica, licitatie la care va trebui sa participam. (...)Legislatia romana stipuleaza o serie de conditii ce trebuie indeplinite pentru o privatizare prin licitatie publica. Nu pot comenta asupra acestor intarzieri pentru ca nu tin de noi. In acelasi timp, noi suntem hotarati sa ne onoram angajamentele fata de statul roman imediat ce se incep aceste proceduri", a spus Azamat Zhangulov intrebat cand va cumpara KMG International (fostul Rompetrol Group) actiunile de 200 de milioane de dolari.

Acesta a mai spus ca pasul urmator dupa achizitia actiunilor este crearea fondului de investitii. "Conform acordului, fondul de investitii este pasul imediat urmator achizitiei actiunilor. Astfel, achizitia trebuie sa preceada infiintarea fondului. Purtam discutii cu ministerul si cu guvernul pentru a urgenta procedurile si a lansa fondul mai devreme, pentru ca suntem interesati si doritori sa lansam fondul cat mai repede. Dar ministerul trebuie sa ia anumite masuri", a afirmat Azamat Zhangulov.

Intrebat ce concret lansarea fondului mai devreme, Azamat Zhangulov a spus ca "in primul rand, ei trebuie sa aprobe documentele de infiintare a fondului, care mentioneaza… statutul". "Nu am semnat inca acest statut cu ei. Deci, trebuie intai sa cadem de acord pe actele de organizare si functionare, nu doar statutul, care vor guverna mecanismele de desfasurare a proiectelor de investitii. Avem, asadar, o lista lunga de puncte de discutat si aprobat cu ministerul pana sa incepem partea noastra de infiintare a fondului. De aceea, din punctul nostru de vedere, vrem ca lucrurile sa se urgenteze, pentru ca avem proiecte care asteapta finantare. Suntem increzatori ca am atins un punct de intelegere cu ministerul pe principalele subiecte si ca suntem de acord pe implementarea lor, deci ce ramane de facut este ca ministerul sa isi faca treaba. Sa speram ca nu vor surveni schimbari si ca totul va decurge asa cum a fost agreat cu ministerul, care sunt partenerii nostri de dialog in acest moment", a precizat Azamat Zhangulov.

Acesta a adaugat ca orice intarziere a procedurii de achizitie a actiunilor ar putea avea efect de cascada asupra pasilor urmatori, care vor fi intarziati la randul lor.

Reamintim ca in ianuarie 2014, Guvernul a anulat o datorie a Rompetrol Group catre statul roman de circa 600 de milioane de dolari. In februarie 2013 a fost incheiat un memorandum cu Rompetrol Grup prin care accepta sa renunte la 600 milioane de dolari contra unei promisiuni de investitii de un miliard de dolari. Timp de un an, Guvernul Ponta s-a luptat sa dea o forma legala memorandumului privind Rompetrol prin care statul renunta la recuperarea creantei de 600 milioane de dolari. Mai intai a incercat sa forteze Parlamentul sa voteze o lege, insa aceasta a fost contestata de fostul presedinte Traian Basescu la Curtea Constitutionala si, in cele din urma, a fost declarata neconstitutionala. Victor Ponta spunea adesea ca cei care contesta legalitatea unui astfel de demers se opun, de fapt, "unui mare proiect de investitii". In cele din urma, memorandumul a fost aprobat in ianuarie 2014 printr-o Hotarare de Guvern. De atunci, a trecut mai mult de un an, iar singurul efect al memorandumului a fost ca Rompetrol a scapat de litigiile cu statul a caror miza erau cele 600 milioane dolari. Celelalte prevederi din memorandum nu au fost respectate: nici vanzarea unor actiuni contra 200 milioane de dolari, nici crearea unui fond de investitii de 1 miliard de dolari.

E adevarat ca memorandumul nici nu prevede un termen anume ca actionarul majoritar al Rompetrol- KazMunayGaz din Kazahstan- sa-si indeplineasca promisiunile. Practic, statul poate astepta mult si bine ca Rompetrol sa plateasca 200 de milioane de dolari promisi contra ca 26,69% din actiuni, asa cum prevede memorandumul. Despre fondul de investitii nici nu se pune problema atata vreme cat nu s-a realizat acea tranzactie de 200 milioane de euro. Memorandumul prevedea ca intr-o perioada de 7 ani, Rompetrol sa realizeze o investitie de 1 miliard. Pana acum, nu a fost demarat nimic in vederea vanzarii participatiei de 26,69 % pentru 200 de milioane de dolari si nici fondul nu a fost creat. Ministerul care ar fi trebuit sa se ocupe de acest lucru este cel al Energiei, insa orice actiune este blocata la nivel politic.