Guvernul ar putea aproba miercuri majorarea pretului gazelor naturale pentru populatie la 60 de lei/MWh, a declarat miercuri Andrei Gerea, ministrul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, informeazaeconomica.net.

'Se va adopta in Guvern o hotarare si veti afla totul. In principiu, stiti foarte bine, cam aceasta va fi progresia, de 6 lei anual. Propunerile initiale au fost mult mai mari si mult mai greu de suportat. Am reusit insa sa-i convingem in discutiile pe care le-am avut (n.r. CE) ca preturile din piata libera vor ajunge sa fie net inferioare graficului care a fost propus initial, deci nu avea niciun rost sa ne grabim noi cu majorarea pretului, mai ales ca acest lucru nu a fost agreat nici de catre furnizorii de gaze. Prima (n.r. majorare) va fi la 60 de lei/MWh', a subliniat Andrei Gerea.

Calendarul de liberalizare presupune niveluri de pret pentru gazul intern de 60 de lei/ MWh pentru 2015, 66 de lei/MWh in 2016, 72 de lei/MWh in 2017 si 78 de lei/MWh in 2018, nivel la care scumpirile se vor opri.

Apoi, se va face o analiza de piata, si daca pretul gazelor interne inca este sub pretul pietei, scumpirile vor continua in ritm mai redus pana in 2021.