Complexul Energetic Hunedoara (CEH) a rambursat integral, miercuri, catre statul roman ajutorul de stat de 40 de milioane de lei declarat incompatibil cu piata interna de Comisia Europeana, conform Deciziei nr. C(2015) 2648, cazul SA33475 (2012/C), a anuntat Ministerul Energiei. Suma provine dintr-un imprumut pe termen scurt acordat de Ministerul Finantelor. Dupa efectuarea acestor plati, CE Hunedoara va putea beneficia de alt ajutor de stat, un imprumut de 37 de milioane de euro, aprobat recent de Guvern.

"Urmeaza ca Societatea Complexul Energetic Hunedoara sa angajeze un consultant international al carui rol va fi acela de a elabora planul de restructurare. Suntem increzatori ca acest lucru se va intampla in cel mai scurt timp, astfel incat sa putem notifica documentul Comisiei Europene. Odata parcurse aceste etape, vom proceda la implementarea masurilor de restructurare care sa ne permita rentabilizarea CEH", a declarat Andrei Gerea, Ministrul Energiei.

Reamintim ca CE Hunedoara, societate cu 6.500 de angajati din care majoritate mineri, se afla intr-o situatie extrem de dificial din punct de vedere financiar.

Guvernul a aprobat recent un imprumut de 37 de milioane de euro, insa acesta va fi directionat doar catre termocentralele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (Mintia si Paroseni), nu si pentru cele patru mine din cadrul societatii, Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan.

Ajutorul nu va fi duce la salvarea complexului, ci va fi folosit la cheltuieli curente. Ajutorul reglementat prin acest act normativ nu se acorda in sectorul carbunelui si pentru a demonstra ca nu va fi utilizat in sectorul minier, activitatea miniera a societatii se va separa legal de celelalte activitati, informeaza Guvernul. Separarea activitatilor ar duce automat la inchiderea celor patru mine din cadrul Complexului, presiunea sociala fiind imensa avand in vedere ca cei mai multi din cei 6.500 de angajati ai societatii sunt mineri.

Complexul Energetic Hunedoara inregistra la data de 31 martie 2015 datorii de 942,2 milioane lei, din care datorii restante in suma de 432,8 milioane lei. La sfarsitul anului 2014, CEH inregistra pierderi de 356 milioane lei.

Citeste si: