Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti (RADET) a cerut Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC) majorarea pretului gigacaloriei, a declarat Gabriel Dumitrascu, presedintele CA al RADET, potrivit Mediafax.

"Am trimis un calcul la ANRSC si le-am aratat care este costul real in momentul de fata. Asteptam avizul si Primaria Capitalei sa spuna da. In cazul in care spune nu (Primaria, n.r.), noi vom intreba cu ce acoperim costurile. Daca zice da, propunerea e justificata, speram sa se mareasca cu 10-13% costurile de transport", a spus Dumitrascu, intr-o conferinta de presa.

Daca se pastreaza proportiile de pana in prezent, 50% din majorare va fi suportata de consumator, iar 50% de catre Primaria Capitalei prin subventie.

In prezent, RADET Bucuresti practica tarifele aprobate in anul 2011, in timp ce furnizorii de energie termica, apa, gaze naturale au majorat anual preturile, spune Dumitrascu. Potrivit acestuia, toate CET-urile au majorat tarifele cu 22-24% in perioada 2011-2014.

"Pierderea in fapt din cauza sistemului este cu 13% mai mare decat cresterea ipotetica. Aceasta diferenta de 13% nu a fost niciodata recunoscuta de reglementator. Este unul dintre motivele pentru care in ultimii 25 de ani, dar cu precadere in ultimii 10-12 ani, datoriile RADET catre diversii furnizori au crescut exploziv. Deci, reglementatorul are o vina", spune Gabriel Dumitrascu.

El precizeaza ca toate incercarile de actualizare a tarifelor au fost respinse.

"Am facut o analiza pentru ultimii zece ani si am constatat ca toata marfa, tot agentul termic furnizat e Elcen catre RADET are o valoare cu putin peste 8 miliarde de lei. Iar in aceasta perioada RADET a platit Elcen aproape 9,7 miliarde lei. Pai constatam ca deja ca pe marfa furnizata am platit cu 1,5 miliarde lei mai mult si inca mai avem datorii de 3,6 miliarde lei", adauga Dumitrascu.

In anul 2011, pretul energiei termice cumparate de la Electrocentrale Bucuresti (furnizorul principal de agent termic) era de 151,42 lei/Gcal pentru toti consumatorii, iar in anul 2014 pretul energiei termice aprobate prin decizii ANRE pentru Electrocentrale Bucuresti era de 168,81 lei/Gcal pentru consumatorii casnici (o crestere de 11,48 %) si de 212,64 lei/Gcal pentru consumatorii noncasnici (o crestere de 40,43 %). Fata de anul 2011, preturile de cumparare a energiei termice de la producatori s-au majorat.

In anul 2015 pretul energiei termice aprobate prin decizii ANRE pentru Electrocentrale Bucuresti este de 186,07 lei/Gcal pentru consumatorii casnici (o crestere de 22,88 %) si de 216,7 lei/Gcal pentru consumatorii noncasnici (o crestere de 43,11 %).

RADET Bucuresti este unicul operator al sistemului public de alimentare cu energie termica in Municipiul Bucuresti, asigurand 72% din necesarul de energie termica al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social si industrial (institutii publice si agenti economici).

RADET Bucuresti administreaza circa 4.000 km de conducte, fiind cel mai mare sistem de termoficare din Romania.

Sistemul de Alimentare Centralizata cu Energie Termica are ca beneficiari aproximativ 570.000 apartamente cu peste 1,22 milioane locuitori si 5.429 de institutii, obiective sociale si agenti economici.