Comisia Europeana a ajuns la o concluzie surprinzatoare in urma unei anchete aprofundate: Contractele de furnizare a energiei electrice semnate de Hidroelectrica cu anumiti comercianti din domeniul energiei si clienti din sectorul industrial nu au implicat un ajutor de stat. Aceasta in conditiile in care in 2012, actualul administrator al Hidroelectrica, Remus Borza, a denuntat contractele cu asa-zisii "baieti destepti" pe motiv ca au pagubit producatorul de energie din cauza preturilor prea mici. In schimb, Comisia Europeana spune ca "Hidroelectrica a practicat preturi care au fost conforme pe deplin cu pretul de referinta de pe piata".

HidroelectricaFoto: AGERPRES

UPDATE Este foarte important de vazut cata influenta va avea aceasta decizie in procesele deschise de asa-numitii "baieti destepti" in instanta impotriva denuntarii contractelor. Pana in urma cu cateva zile, procesele au avut loc in prima instanta la Tribunalul Bucuresti si au fost pierdute de catre "baietii destepti", dupa cum a anuntat in urma cu o zi Hidroelectrica. Insa, urmeaza recursurile la Curtea de Apel. Daca Hidroelectrica va pierde aceste procese la Curtea de Apel, va fi nevoita sa reia contractele si sa plateasca milioane de euro despagubiri pentru anii in care contractele nu s-au desfasurat. Contractele cu traderii erau incheiate pe mai multi ani, pana in 2018. "Respingerea pe fond a tuturor contestatiilor formulate de traderii de energie impotriva denuntarii contractelor bilaterale de vanzare a energiei electrice valideaza definitiv masura administratorului judiciar si atesta ca scopul denuntarii, constand in maximizarea averii Hidroelectrica, a fost atins. Disponibilizarea cantitatilor de energie vandute in pierdere in trecut, si vanzarea acestora in conditii de piata au reprezentat instrumente de redresare economica a Hidroelectrica, iar efectul denuntarilor, impreuna cu celelalte masuri implementate in cei 3 ani de insolventa vizand optimizarea costurilor, maximizarea veniturilor, redefinirea fluxurilor si proceselor de productie, implementarea unui management profesionist, au creat premizele obtinerii de catre Hidroelectrica a unor rezultate financiare de exceptie, materializate intr-un profit cumulat pe exercitiile financiare 2013-2014 de aproximativ 500 milioane euro", spunea joi Remus Adrian Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

"Dupa ce a comparat preturile inscrise in contractele respective cu preturile unor contracte cu amanuntul incheiate la nivel bilateral, comparabile pe piata energiei electrice nereglementate, Comisia Europeana a constatat ca fie au fost incheiate contracte in conditiile pietei sau, in cazul in care tarifele au fost sub nivelul pietei, ca statul roman nu a putut fi considerat responsabil pentru tarifele acordate. Prin urmare, Comisia a concluzionat ca niciunul dintre contractele de vanzare care au facut obiectul examinarii nu a implicat un ajutor de stat in sensul articolului 107 alineatul (1) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene", precizeaza Comisia intr-un comunicat de presa.

Astfel, analiza a aratat faptul ca Hidroelectrica a practicat preturi care au fost conforme pe deplin cu pretul de referinta de pe piata aplicat clientilor industrialiArcelorMittal si Alro, precum si comerciantilor de energie electrica Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, EFT, Electrica, Electromagnetica, Energy Holding, Euro-Pec, se mai arata in comunicat.

Potrivit acestuia, doar preturile aplicate companiilor Luxten-Lighting, Electrocarbon si Elsid au fost mai scazute decat pretul de referinta al pietei. Cu toate acestea, in ancheta nu s-a stabilit faptul ca decizia de a se acorda conditii favorabile acestor trei clienti (care sunt actori privati a caror anvergura este relativ mica) poate fi atribuita autoritatilor romane.

Hidroelectrica este principalul producator de energie electrica din Romania. Capitalul social al acesteia este detinut de statul roman (aproximativ 80% prin intermediul Ministerului Economiei si Comertului) si de reclamant, Fondul Proprietatea (aproximativ 20%).

Contractele care au fost examinate de Comisia Europeana vizeaza 12 cumparatori privati, inclusiv opt comercianti de energie electrica si cei mai mari consumatori de energie electrica din Romania, si anume ALRO, producatorul de aluminiu, precum si intreprinderea siderurgica ArcelorMittal. Majoritatea contractelor examinate de Comisie dateaza din perioada anterioara aderarii Romaniei la Uniunea Europeana din 2007. Doar unul dintre aceste contracte este inca in vigoare.

La 21 aprilie 2015, intr-o decizie separata, Comisia a concluzionat ca in contractele incheiate intre Hidrolectrica si Electrocentrale Deva, pe de o parte, si de Hidroelectrica si Termoelectrica, pe de alta parte, li se acorda acestor 2 companii un avantaj economic nejustificat, incalcandu-se astfel normele UE privind ajutorul de stat.

Versiunile neconfidentiale ale deciziilor vor fi disponibile cu numerele de caz SA 33623, SA 33624, SA.33451 si SA 33581. Ele vor fi incluse in Registrul ajutoarelor de stat pe pagina de internet a Directiei Generale pentru Concurenta, de indata ce vor fi rezolvate eventualele probleme in materie de confidentialitate. Buletinul electronic saptamanal privind ajutoarele de stat (State Aid Weekly e-News) contine lista deciziilor referitoare la ajutoarele de stat publicate recent pe internet si in Jurnalul Oficial.