Actionarii Transgaz au aporbat in sedinta AGA din 16 iunie 2015 declansarea procedurii privind emisiunea de obligatiuni corporative, negarantatem neconvertibile in actiuni, in valoare de maximum 500 de milioane de lei, informeaza compania Transgaz printr-un comunicat transmis BVB. Potrivit comunicatului, dobanda este fixa de maximum 4,5%, cu maturitate de mainim 5 ani, scopul fiind finantarea "Planului de dezvoltare al Sistemului National de Transport al gazelor naturale in perioada 2014-2023".

Conducerea executiva si administrativa a societatii poarta intreaga responsabilitate pentru indeplinirea demersurilor si pentru respectarea tuturor prevederilor legale incidente acestei operatiuni, astfel incat sa nu se produca prejudicii societatii si actionarilor sai, se mai arata in comunicat.

Transgaz si-a redus in 2014 nivelul investitiilor, motivand asteptarea angajarii contractuale din partea producatorilor din Marea Neagra si a confirmarii finantarii europene. "In asteptarea confirmarii finantarii europene si angajarii contractuale ale producatorilor din Marea Neagra, anul 2014 a fost un an al controlului cheltuielilor investitionale pentru a evita cresterea nesustenabila a tarifelor si pentru a realiza economiile necesare pentru investitiile programate odata ce fie primim granturi europene dedicate dezvoltarilor viitoare, fie avem o angajare ferma a producatorilor din Marea Neagra", se precizeaza in raportul administratorilor pe 2014.

In acest context, totalul cheltuielilor cu investitiile a fost de 151,7 milioane lei, respectiv cu 51,9 milioane lei mai scazut decat in 2013.

Reamintim ca transportatorul national de gaze-Transgaz- a semnat, in 2014, cu Exxon si OMV Petrom, un acord complex de colaborare prin care compania si-a asumat proiectarea si dezvoltarea unui program de investitii de aproximativ 1,5 miliarde de euro in mai putin de patru ani. Practic, este un acord prin care gazele din Marea Neagra care ar urma sa fie exploatate de consortiul format din Exxon si OMV Petrom ar urma sa intre in sistemul de transport romanesc. In acest moment, reprezentantii Transgaz asteapta angajarea contractuala din partea producatorilor din Marea Neagra, dar si confirmarea unor finantari europene, se arata in raportul administratorilor pe 2014..

Potrivit raportului administratorilor, realizarea acestor investitii ar fi cu atat mai importante cu cat "aceste dezvoltari concurau in paralel cu concepte extrem de periculoase stretegic pentru Romania, cum era proiectul South Stream"

"Confirmarea capacitatii companiei de a proiecta si finanta acest complex program de dezvoltare a fost si va fi esential pentru a asigura increderea investitorilor straini in perimetrele din Marea Neagra, investitori care vor aduce peste 5 miliarde de dolari in capital pentru aceste dezvoltari. Indeplinirea acestor cerinte a fost cu atat mai importanta cu cat aceste dezvoltari concurau in paralel cu concepte extrem de periculoase stretegic pentru Romania, cum era proiectul South Stream. Din fericire, compania si-a indeplinit cu succes toate cerintele si nu a deschis o bresa in stabilitatea strategiei de dezvoltare energetica a tarii", se arata in raportul administratorilor.

Administratorii precizeaza ca proiectele de investitii prin care gazele din Marea Neagra ar urma sa fie transportate pe teritoriul Romaniei sunt in stadiile finale de proiectare. "In acest moment, compania a dovedit ca isi va putea indeplini toate obligatiile asumate fata de partenerii straini si asteapta confirmarea resurselor pentru a putea demara proiectele de dezvoltare. Aceste proiecte sunt in stadii finale de proiectare si cererile pentru fonduri europene au fost inaintate in anticiparea deschiderii primului call in iunie 2015", se arata in raport.