Guvernul a aprobat un proiect de Ordonanta de Urgenta care prevede ca beneficiarii unor finantari nerambursabile acordate de Ministerul Energiei sa isi plateasca propria comisie de monitorizare. Practic, aceasta comisie de monitorizare va analiza cererile de finantare, membrii acesteia urmand sa fie platiti chiar de beneficiari. Mai exact, OMV Petrom a facut cereri de finantare de 90,8 milioane de euro, iar Complexul Energetic Oltenia de 28 de milioane de euro. Cererile au fost aprobate, insa urmeaza sa fie semnate contractele de finantare. Prin aceste contracte de finantare, va fi stabilite si sumele pe care beneficiarii trebuie sa le plateasca celor care ii monitorizeaza.

O justificare a urgentei actului normativ este ca "Operatorii din sectorul energetic de generare din România se confruntă, în actualul context al pieţei de energie, cu situaţii financiare dificile, afectând politica de investire în sectorul de producere a energiei electrice din ultimii ani". Cel putin asa sustine Ministerul Energiei, initiatorul Ordonantei de Urgenta. Initial, era proiect de Hotarare de Guvern, insa dupa o saptamana de dezbatere publica a fost transformata in proiect de Ordonanta de Urgenta.

Potrivit Guvernului, Ordonanța de urgență face referire la unele măsuri pentru implementarea mecanismului de alocare tranzitorie cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră producătorilor de energie electrică, pentru perioada 2013-2020, inclusiv Planul naţional de investiţii. "Potrivit actului normativ, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri este autoritatea națională care desfășoară activitatea de gestionare a contravalorii certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră alocate tranzitoriu cu titlu gratuit, de implementare, monitorizare și punere în aplicare a investitțiilor din Planul național de investiții. Sumele aferente activității de monitorizare și implementare a investițiilor din Planul național de investiții (PIN) sunt asigurate de beneficiari din surse proprii și se stabilesc prin contractele de finanțare. Cuantumul sumelor virate de către beneficiari din surse proprii, stabilit prin contractele de finanțare, va reprezenta 1% din valoarea finanțării nerambursabile solicitate prin cererea de finanțare aprobată. Această sumă nu va depăși însă 1% din procentul de 25% din valoarea maximă a cheltuielilor eligibile aferente investiției și comunicată Comisiei Europene prin Aplicația trimisă de România conform artcolului 10 c (6) al Directivei 2003/87/CE", precizeaza Guvernul.

Actul normativ stipulează constituirea unei Comisii de monitorizare. Practic, pentru plata membrilor comisiei de monitorizare, beneficiarii trebuie sa aloce 1% din sumele pe care le solicita.

Mai mult, comisia va fi formata din persoanele pe care le doreste ministrul, deoarece vor fi numiti prin ordin de ministru. In acest moment sunt aprobati doi beneficiari: OMV Petrom cu investitia de la Brazi pentru care solicita rambursari de 90,8 milioane de euro si Complexul Energetic Oltenia care cere 28 de milioane de euro.

Povestea, pe scurt. Exista un fond aflat la dispozitia Ministerului Energiei, format din vanzarea de certificate de emisii de dioxid de carbon din care pot fi alocate finantari nerambursabile pentru unele investitii realizate deja in domeniul energetic. Aceste investitii sunt trecute intr-un Plan National de Investitii (PNI). Producatorii solicita rambursarile in limita a 25% din valoarea investitiei. Asa a ajuns sa ceara OMV Petrom 90,8 milioane de euro pentru centrala de la Brazi, iar CE Oltenia pentru modernizarea a doua grupuri energetice. Au mai fost si alti producatori care au cerut finantari nerambursabile, insa Ministerul Energiei le-a aprobat doar pe cele trei. Practic, au fost aprobate cererile de finantare si urmeaza sa fie semnate si contractele de finantare. Cum au fost aprobate este greu de spus, deoarece in nota de fundamentare a proiectului supus dezbaterii publice se arata ca Ministerul Energiei "nu dispune de personal propriu specializat" care sa verifice investitiile eligibile. Ce doreste Ministerul Energiei sa faca acum? Sa infiinteze o comisie de monitorizare. Membrii acesteia vor fi numiti in urma unui Ordin de ministru. Adica, daca ministrul vrea o persoana anume, de exemplu ISPE, condus de consilierul premierului Dan Gheorghiu, care castiga numeroase contracte in domeniul energetic, acela se va ocupa de monitorizarea investitiilor si analiza solicitarilor de finantare nerambursabila.

Cum vor fi platiti? Chiar din banii celor care solicita finantarile nerambursabile, in limita a 1% din valoarea rambursarilor. Avand in vedere ca suma solicitata de OMV Petrom si CE Oltenia solicita impreuna 119 milioane de euro, inseamna ca aproape 1,2 milioane de euro se vor duce in acea comisie. Ce vor face consultantii respectivi? Vor spune daca solicitarile beneficiarilor sunt sunt justificate. Problema e ca vor trebui sa analizeze solicitarile celor din ai caror bani sunt platiti, fapt pentru care se pune problema daca nu exista vreun conflict de interese. Ministerul Energiei spune ca nu. In urma unei solicitari a HotNews.ro, Ministerul Energiei spune ca el este autoritatea contractanta a serviciilor de consultanta, motiv pentru care nu exista pericolul unui conflict de interese. "La nivelul MEIMMMA (n.red Ministerul Energiei) se va constitui un fond din sumele virate de beneficiari conform contractelor de finantare incheiate cu acestia. MEIMMMA va angaja servicii ale unor experti specializati/consultanti si va constitui o Comisie responsabila cu monitorizarea si punerea in aplicare a PNI. Prin urmare, nu exista nici un fel de conflict de interese, MEIMMMA fiind autoritatea contractanta a serviciilor de consultanta angajate, precum si institutia responsabila de constituirea si efectuarea platii Comisiei de monitorizare si punere in aplicare a PNI.

Mai multe semne de intrebare. Actul normativ a fost transformat pe 22 iunie, dupa o saptamana de dezbatare, in proiect de Ordonanta de Urgenta. Textul a suferit si anumite modificari, una dintre ele aratand ca sumele platite de beneficiari vor reprezenta cheltuieli deductibile. In plus este facuta si precizarea ca din sumele virate de beneficiari se vor suporta "cheltuieli pentru plata onorariilor pentru consultanti si experti specializati in anumite domenii de activitate, pe domenii, tehnic, financiar, angajati in conditiile legii". Insa, mai departe texul proiectului de OUG este neclar in ceea ce priveste comisia de monitorizare. In primul rand, este neclar daca acei consultanti si experti vor face parte sau nu din comisia de monitorizare. Potrivit proiectului, ministrul stabileste prin ordin componenta comisiei de monitorizare si indemnizatia acestora. Insa, din randul cui va stabili membrii acelei comisii. Daca expertii si consultantii nu vor face parte din comisie, atunci cu ce se va ocupa acea comisie? Ce vor face expertii si ce vor face membrii comisiei? In plus, mai apare o intrebare: Care este urgenta actului normativ? Reprezentantii Ministerului spun ca o urgenta este reprezentata de faptul ca "operatorii din sectorul energetic de generare din Romania se confrunta, in actualul context al pietei de energie, cu situatii financiare dificile, unii dintre acestia fiind practic la limita de supravietuire, cu profit minim, unii chiar spre situatia de insolventa, afectand dramatic politica de investire in sectorul de producere a energiei electrice din ultimii ani". Insa pana acum, doar doi beneficiari au fost aprobati: OMV Petrom si CE Oltenia. Sunt acestia la limita de supravietuire? Atunci, acest proiect poate reprezenta un ajutor pentru salvarea unor unitati aflate la limita supravietuirii?

HotNews.ro a intrebat si cum au fost aprobate cererile OMV Petrom si CE Oltenia daca Ministerul Energiei nu dispune de personal propriu specializat. La aceasta intrebare, Ministerul Energiei a raspuns ca nu au fost inca incheiate contractele de finantare, iar analiza cererilor va fi facuta de viitoarea comisie de monitorizare. Altfel spus, beneficiarii vor plati milionul de euro pentru angajarea expertilor care sa le analizeze cererile, inainte de incheierea contractelor pentru finantarile nerambursabile. In aceste conditii, expertii/consultantii platiti din banii celor pe care trebuie sa-i verifice cat de obiectivi ar putea fi. "Pana in prezent au fost depuse si aprobate numai Cereri de finantare depuse din partea beneficiarilor PNI, dar nu a fost incheiat niciun Contract de finantare si prin urmare, nu au fost depuse, respectiv aprobate, Cereri de rambursare. Analiza Cererilor de rambursare se va face de catre Comisia de monitorizare si punere in aplicare a PNI asistata de expertii/consultanti angajati de MEIMMMA", se arata in raspunsul Ministerului Energiei.

De ce este nevoie de contributie atat de mare, de 1,2 milioane de euro, pentru plata consultantilor? La aceasta intrebare, Ministerul Energiei a raspuns ca este necesara "contractarea catre MEIMMMA de servicii ale unor experti specializati pe domenii (financiar, tehnic, etc.)", care vor avea mai multe atributii:

  • "analiza  cererilor de rambursare;
  • verificarea utilizarii fondurilor rambursate din contul de disponibil privind venituri din vanzarea certificatelor GES pentru investitiile noi si pentru investitiile in  derulare aferente instalatiilor eligibile;
  • monitorizarea investitiei din perspectiva respectarii prevederilor art. 12 alin. (4) din H.G. nr. 1096/2013 privind evidenta contabila a cheltuielilor aferente investitiei;
  • monitorizarea realizarii investitiei aferente instalatiilor eligibile din perspectiva progresului fizic al investitiei prin:
  • verificarea continutului documentelor de raportare elaborate si transmise de catre Beneficiar conform contractului de finantare si a legislatiei aplicabile (activitati desfasurate/progresul fizic/indicatori);
  • vizite de monitorizare la locatia investitiei care isi propun verificarea stadiului fizic al implementarii investitiei (anuntate sau inopinate);
  • urmarirea indeplinirii indicatorilor stabiliti prin contractul de finantare, precum si a celorlalte obligatii contractuale stabilite prin acesta;
  • intocmirea rapoartelor necesare a fi inaintate Comisiei Europene".

Pentru mai multe amanunte citeste Cum legalizeaza Ministerul Energiei "comisionul" pentru aprobarea unor finantari nerambursabile de 119 milioane de euro