Gazele se scumpesc cu 12% incepand cu 1 iulie. Guvernul a aprobat noul calendar de liberalizare a pretului la gaze naturale.

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 1 iulie 2015, 14:03 Economie | Energie


Guvernul a aprobat, printr-o Hotarare, noul calendar de liberalizare a pretului de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica care furnizeaza caldura populatiei. Potrivit noului calendar, incepand cu data de 1 iulie 2015, pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice destinate consumului populatiei va fi de 60 de lei/MWh, comparativ cu 53,3 lei/MWh cat este in prezent. Calendarul prevede o majorare anuala pana in 2017, respectiv de la 1 iulie 2016 pretul va fi de 66 lei/MWh, iar incepand cu aprilie 2017, de 72 lei/MWh.

Calendarul de liberalizare a pretului gazelor naturale din productia interna are in vedere perioada 1 iulie 2015-30 iunie 2021. Calendarul de liberalizare este rezultatul negocierii cu reprezentantii Fondului Monetar International, Uniunii Europene si Bancii Mondiale, in sensul ca termenul dorit de partenerii externi a fost extins de la trei ani (2015-2018) la sase ani (2015-2021), iar ritmul de crestere a pretului a fost repartizat uniform pe toata perioada de referinta, neacceptandu-se cresterea mai accentuata in prima parte a perioadei. Totodata, partea romana a insistat, in cadrul negocierilor, ca alinierea pretului gazelor din productia interna sa se faca anual, si nu trimestrial sau semestrial.

Guvernul Romaniei s-a angajat ca, impreuna cu ANRE, sa elaboreze un nou grafic de liberalizare pentru perioada 1 iulie 2015 ¬ 30 iunie 2021, care sa tina cont de trendul descrescator al evolutiei preturilor din regiune ale hidrocarburilor, precum si de perioada mai lunga de aliniere agreata cu institutiile financiare internationale. Calendarul anterior de liberalizare a pretului gazelor naturale, convenit de Guvern cu Comisia Europeana in 2012, prevedea ca acest proces sa se incheie, pentru consumatorii casnici, la 31 decembrie 2018.

Avand in vedere perioada de timp mare prevazuta pentru acest angajament, Guvernul are in vedere ca la data de 1 aprilie 2018 sa fie rediscutat pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele termice destinate consumului populatiei pentru urmatorul an (pana la 1 aprilie 2019), fie in mod reglementat prin hotarare de Guvern, fie in mod liber, in functie de cererea si oferta pietei. Calendarul de liberalizare estimeaza totusi pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna si dupa aprilie 2018. Astfel, pentru 1 aprilie 2018 pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele termice destinate consumului populatiei este estimat la 78 lei/MWh, pentru 1 aprilie 2019 este estimat la 84 lei/MWh, iar pentru 1 aprilie 2020, la 90 lei/MWh. Aceste estimari sunt valabile pentru pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele termice destinate consumului populatiei, cu observatia ca acesta va fi reevaluat in urma unei analize, derulata pana la sfarsitul lunii martie 2018.

Pentru asigurarea predictibilitatii, prin noul calendar de liberalizare se urmareste o singura crestere anuala a pretului de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele termice destinate consumului populatiei (comparativ cu cresterea trimestriala prevazuta de calendarul convenit de Guvern cu Comisia Europeana in 2012), componenta a pretului final reglementat, odata cu stabilirea tarifelor, respectiv in luna aprilie a fiecarui an. De asemenea, alegerea perioadei aprilie an curent - martie an urmator a avut in vedere si ciclul de injectie-extractie, care se realizeaza in aceeasi perioada. 

Potrivit Guvernului, calendarul de liberalizare a pretului la gaze naturale din productia interna pentru perioada iulie 2015- iunie 2021 a luat in calcul mai multi factori. In primul rand, se constata o scadere constanta a consumului de gaze naturale, din cauza declinului consumului industrial, precum si datorita programelor de eficienta energetica aplicate de catre ambele categorii de consumatori, casnici si non-casnici.

Apoi, a fost inregistrata o scadere a cererii de gaze naturale a producatorilor de energie electrica, pe fondul intrarii pe piata a capacitatilor de productie din surse regenerabile (la nivelul lunii iunie 2015 se prevede un excedent de gaze naturale de cca 40% din productia interna fata de consumul prognozat (conform datelor furnizate de catre SNTGN Transgaz ¬ Dispeceratul National de gaze), ceea ce va pune o presiune importanta pe preturile cu care producatorii vor comercializa gazele naturale in perioada de vara);

In ceea ce priveste importul de gaze naturale, cererea a evoluat in termeni descrescatori, conform scaderii consumului in general, de la un procent de 15% in anul 2013 la aproximativ 7% in anul 2014, cu o perspectiva de mentinere a acestui procent sau chiar de scadere, pe termen mediu;

Guvernul mai arata ca reevaluarea pretului de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica este necesara din 2018 intrucat impunerea, de pe acum, printr-o Hotarare de Guvern, a unui pret de referinta fix dupa anul 2017 ar fi de natura sa genereze distorsiuni pe piata libera, cu impact negativ asupra tuturor relatiilor comerciale. Referinta respectiva ar putea fi in dezacord semnificativ fata de referintele inregistrate la nivel international si/sau evolutia pietei romanesti, in situatia cresterii productiei interne sau a surselor de aprovizionare, corelativ cu o scadere a consumului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5250 vizualizari

 • -5 (23 voturi)    
  Bravo (Miercuri, 1 iulie 2015, 14:32)

  albert [anonim]

  Sintem mai rau decit o colonie din evul mediu.
  De ce nu ne impune UE sa avem si salariile lor?
  Platiti,fraierilor,platiti!
  • +4 (16 voturi)    
   UE nu iti impune pretul (Miercuri, 1 iulie 2015, 16:30)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui albert

   Ci iti impune sa nu obligi producatorul sa vanda in pierdere ca sa nu ajungi in situatia Greciei. UE iti impune sa nu pacalesti si sa distrugi economia si viitorul tarii. Curat colonie
   • +9 (15 voturi)    
    Nu e vorba de colonie (Miercuri, 1 iulie 2015, 18:15)

    Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

    ci de ce nu se ieftineste! De ce ar vinde Romania (cine e "Romania" in acest caz, cine are dreptul sa vanda gazul romanesc ) in dauna calitatii vietii detinatorilor de drept ai acestui bun, respectiv poporul roman? Nu cred ca UE doreste ca romanii care si-asa n-au bani de sapun sa nu se mai spele mai deloc! Si asa platim apa desi in Irlanda e gratuita etc.
   • -5 (9 voturi)    
    Dar iti masoara.. (Miercuri, 1 iulie 2015, 19:23)

    Grexit [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

    oualele! Ca sa se incadreze in standard. Asa si cu gazele...ca Houdini...au inceput sa le masoare in MWh...de ce nu in kg? sau la metru?
    Se liberalizeaza...nu?! EURSS se va sparge. Prima fisura apare duminica. Dupa aceeea...Dzeu cu mila. Scapa cine poate.
    • +5 (7 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 1 iulie 2015, 20:41)

     [anonim] i-a raspuns lui Grexit

   • +2 (8 voturi)    
    Ce prostii vorbesti? (Miercuri, 1 iulie 2015, 21:18)

    Mayhem [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

    Cand au fost distribuitorii de gaz pe pierdere in ultimii, sa zicem 10 ani? Cred ca in toti acesti ani au inregistrat profit si fara 'liberalizari'. Mai nou, una din fazele neocolonizarii se numeste 'liberalizare'. Mai sa fie... de ce nu zic si ei mai pe romaneste, adica capitalism salbatic menit sa imbogatesc corporatiile si factorii externi si sa saraceasca consumatorul casnic si implicit industria autohtona?
   • +6 (6 voturi)    
    ue impune saracie (Joi, 2 iulie 2015, 0:20)

    gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

    Si cu ce ne ajuta pib mare, crestere economica toate frumoase pe hartie daca populatia se zbate in saracie cu taxe mari si preturi ue cu salarii ro? singurii care castiga sunt cei care incaseaza din ce se adunga la buget, firmele de partid, bugetarii, pensionarii de lux gen parlamentari si fosti securisti etc
    • 0 (0 voturi)    
     Aia e (Joi, 2 iulie 2015, 11:29)

     Qu [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

     Pai asta-i una din probleme...dar nu o spune nimeni la tembelizor.
   • 0 (0 voturi)    
    sa mori tu ? (Joi, 2 iulie 2015, 11:28)

    Qu [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

    Nu-ti impune pretul ?
    Ia si mai studiaza. Iti impune toate regulile si hartogaraia prin care sa nu scape nimic de controlul lor. Elimina prin hartii orice concurenta care are pret mai mic decat cel dictat.
 • +16 (20 voturi)    
  Sa ne bucuram deci! (Miercuri, 1 iulie 2015, 14:35)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Traiasca tovarasul demagog penal Ponta Viorel. Traiasca guvernul rosu si complii clui. Traiasca Parlamentul de hoti si penali! Traiasca Romania Jefuita!
 • +17 (17 voturi)    
  Macar o sa se aplice tva mai mic (Miercuri, 1 iulie 2015, 18:17)

  Parzivall [utilizator]

  Nu conteaza avalansa de scumpiri si taxele pe araci...atata vreme cat painea e mai ieftina cu 3 firfirici.
  Forza Phonta, Prim Meniscul din Exil.
 • +20 (20 voturi)    
  Ca idee (Miercuri, 1 iulie 2015, 18:24)

  Mihai_Silas [utilizator]

  Numai bine ca de azi s-a majorat si salariul minim pe economie. Trebuia ceva sa se scumpeasca altfel prea ne lafaiam in bani
 • -4 (14 voturi)    
  așa numita (Miercuri, 1 iulie 2015, 18:26)

  berenger [utilizator]

  „liberalizare” nu înseamnă decât plata costului real al gazului. e o naivitate aceea că românii nu-l plăteau și înainte. îl plăteau, numai că făceau asta și cei care nu-l consumau. altfel spus, cei mai săraci, de la țară, plăteau gazul cu care se încălzeau, confortabil, deținătorii de centrale sau plăteau subvențiile pentru gigacalorie. românia „socială” cu cei mai înstăriți având servicii plătite de cei mai săraci decât ei...
 • +10 (10 voturi)    
  e de bineeee!! (Miercuri, 1 iulie 2015, 18:28)

  lili [anonim]

  Deseara la Antena 3 intervine din Turcia Premierul Ponta si ne va spune ca e de bineeeee!
  Te asteptam, Ponta!
  Uitati-va ca televiziunile de casa ale lui Ponta trec razant peste subiect, in schimb il ataca si azi pe T Basescu ca a taiat salarii si a impozitat pensii in 2010!
  Sila!
  Per total cresterea prectului la gaze pana in 2021 va fi de astfel:
  "1. potrivit noului calendar, începând cu 1 iulie 2015, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei va fi de 60 de lei/MWh, comparativ cu 53,3 lei/MWh cât este în prezent. Calendarul prevede o majorare anuală până în 2017, respectiv de la 1 iulie 2016 preţul va fi de 66 lei/MWh, iar începând cu aprilie 2017, de 72 lei/MWh.
  2. Pentru 1 aprilie 2018 preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele termice destinate consumului populaţiei este estimat la 78 lei/MWh, pentru 1 aprilie 2019 este estimat la 84 lei/MWh, iar pentru 1 aprilie 2020, la 90 lei/MWh."
  http://www.mediafax.ro/economic/pretul-gazelor-creste-cu-7-lei-mwh-guvernul-a-avizat-noul-calendar-de-liberalizare-14528659
  Concluzie: pretul gazelor aproape se va DUBLA in 5 ani!
  Salariile si pensiile, ce vor face?!
  Adaugati pretul energiei electrice, al alimentelor, al medicamentelor....
 • +9 (11 voturi)    
  Cu toata marea scarba.... (Miercuri, 1 iulie 2015, 19:42)

  gica43 [utilizator]

  ...pe care o am fata de psd si de plagiatorul sef,cred ca aceasta masura ar fi fost nevoit sa o ia orice guvern roman.Sunt insa curios cu cat o sa creasca factura la gaze,respectiv care este raportul import-productie interna la gaze naturale.Aici probabil se vor face magariile !
 • +1 (3 voturi)    
  Ne ramane biogazul ? (Joi, 2 iulie 2015, 7:08)

  Plagarus [utilizator]

  Sustinerea pretului gazelor la populatie a fost principalul motiv care a determinat cresterea continua a pretului gazelor la industrie in ultimii 5 ani in Romania.
  Media europeana a pretului gazelor naturale pentru populatie a fost de 0,064 EURO/kWh (acest pret s-a regasit, de exemplu in Germania si Franta). In Romania, pretul a fost de 0,028 EURO/kWh. Asta inseamna ca pana in 2018, pretul gazelor din Romania va trebui sa creasca de 2,286 ori (in cel mai bun caz, daca nu se va mai scumpi pretul gazelor la nivel mondial).

  Romania in 2016 ar putea deveni exportator net de gaze naturale, caci vom avea un surplus … de aproximativ 2 miliarde de metri cubi
 • 0 (2 voturi)    
  Nevoie de bani (Joi, 2 iulie 2015, 8:02)

  echidistantul_ [utilizator]

  De unde sa mai ia bani pentru hrana si cazarea armatei americane ? De la oameni.
  SOVROM-ul din 2015 incepe sa-si arate partea dureroasa pentru cetateni.
 • 0 (0 voturi)    
  mda (Joi, 2 iulie 2015, 8:25)

  mdas [anonim]

  cum sa sustii producatorul intern de gaze cand il fortezi sa scumpeasca marfa ??

  pai consumul scade cand pretul creste, este logic, s-a intamplat si se va intampla in continuare.. romanii vor mai scadea cu 1 grad temperatura pe termostat, ca doar nu-si permit toti cresteri de 13%, pt ca salariul ramane acelasi

  la fel face si petrom, cresc preturile in fericire si apoi se plang ca nu mai exista consum... atat de multi tolomaci in posture de conducere incat te doare mintea.

  cum sa faci profit cand pretul creste ? se va cumpara mai putin, ca doar nu te obliga nimeni sa stai la 25 grade iarna in casa.. stai la 18-19, si te mai imbraci cu o haina, te muti cu copii cu tot in aceiasi camera noaptea.. etc
  • 0 (0 voturi)    
   e dovedit empiric... (Joi, 2 iulie 2015, 11:06)

   demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui mdas

   temperaturile medii in casele romanilor iarna sunt cu 5-6 grade mai mari decat cele din Occident!

   ergo, exista "spatiu termic" suficient ptr a absorbi dublarea pretului la gaze pana in 2017.
   • 0 (0 voturi)    
    mda (Joi, 2 iulie 2015, 13:10)

    mda [anonim] i-a raspuns lui demaGOGU

    pai temperatura medie intr-un apartament iarna trebuie sa fie maxim 21 grade.. peste 22 grade deja stai in maneca scurta.

    deci in occident se sta la 17-18 grade prin casa ? eu nu cred, la acea temperatura iti ingheata picioarele numai daca stai la pc sau la masa...
 • 0 (0 voturi)    
  a fost promisiune electorală (Joi, 2 iulie 2015, 9:56)

  visio [anonim]

  la așa populație, așa guvernanți!
 • 0 (0 voturi)    
  scumpiri (Joi, 2 iulie 2015, 10:19)

  balanco [anonim]

  comentariile dvs. doar ''analizeaza'' ce se intampla , adica ceva rau pt. noi ; dar cine este vinovatul ? NOI !!! pt. ca nu iesim sa aruncam la gunoi gunoaiele care ne guverneaza ! SA NE FIE RUSINE PT. CE LE PREGATIM COPIILOR NOSTRI !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by