Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat irevocabil incalcarea legii concurentei de catre compania Mol Romania prin participarea la o intelegere de tip cartel, alaturi de alte companii active pe piata carburantilor, informeaza Consiliul Concurentei. De asemenea, instanta a redus amenda aplicata de Consiliul Concurentei companiei Mol de la 80,2 milioane de lei la 64,2 milioane lei.

"Decizia instantei ne bucura, cum este si firesc, deoarece confirma faptul ca investigatiile derulate de noi sunt solide si bine argumentate. Suntem optimisti si in privinta celorlalte procese cu companiile petroliere, acesta fiind primul caz solutionat irevocabil din cele 6 aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Anterior, Curtea de Apel Bucuresti a mentinut decizia Consiliului Concurentei, motiv pentru care compania a formulat recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie care l-a respins ca nefondat, diminuand amenda.

Consiliul Concurentei reaminteste ca sfarsitul anului 2011 a sanctionat sase companii petroliere cu amenda de aproape 880 milioane lei (205 milioane euro) pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale. In urma investigatiei, autoritatea de concurenta a constatat ca cele sase companii au incalcat atat Legea Concurentei, cat si Tratatul de Functionare al Uniunii Europene (TFUE) prin stabilirea retragerii simultane pe piata a sortimentului de benzina Eco Premium:

  • SC OMV Petrom SA (la data incalcarii legii opera benzinariile Petrom si Petrom V) -366,5 milioane de lei
  • SC OMV Petrom Marketing srl (la data incalcarii legii opera benzinariile OMV) -137,2 milioane de lei,
  • SC Rompetrol Downstream SRL- 159,5 milioane de lei
  • SC Lukoil  Romania SRL- 136,8 milioane de lei,
  • SC Mol Romania Petroleum Products SRL- 80,2 milioane de lei si
  • SC ENI Romania SRL - 11,1 milioane de lei.

Amenzile au fost executate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).