Trei proiecte romanesti pentru aprovizionarea cu gaze au fost declarate prioritare in cadrul celei de-a doua reuniune ministeriala la nivel inalt in cadrul Central East South Europe Gas Connectivity (HLG CESEC) desfasurata in orasul Dubrovnik, Croatia, in perioada 9-10 iulie, informeaza Ministerul Energiei. Cele trei sunt interconectorul Bulgaria- Romania (proiect care urmeaza sa fie realizat), extinderea interconectorului Romania- Republica Moldova (Iasi-Ungheni) si realizarea fluxul invers Romania- Ucraina (la punctul de interconectare Isaccea).

In cadrul lucrarilor, a fost semnat un Memorandum de Cooperare si aprobat un Plan de Actiune menit sa accelereze realizarea proiectelor regionale identificate in sectorul de gaze. Pe lista de prioritati a CESEC au fost introduse mai multe proiecte, printre care consolidarea sistemului romanesc pentru a permite utilizarea interconexiunilor existente si a celor in curs de dezvoltare. Se are in vedere ca o parte din finantare sa fie asigurata prin institutii financiare internationale precum Banca Europeana de Investitii si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

"Planul de actiune cuprinde mai multe proiecte strategice pentru Romania in asigurarea unui flux de gaze care sa permita o independenta energetica. Sunt proiecte care fac parte din strategia energetica a Romaniei pentru asigurarea unui mix energetic eficient si stabil. In acelasi timp, reprezinta obiective strategice si pentru aceasta regiune si parte din sistemul de infrastructura cu care Romania incearca sa aiba o pozitie consolidata in Uniunea Energetica. In Europa de Est, doar Romania are productie proprie suficienta pentru a face fata unei crize energetice, ceea ce inseamna ca tara noastra, pe langa capacitatea de a fi independenta energetic, are un rol strategic in regiune si ca exportator de energie si, deci, de securitate", a afirmat Andrei Gerea, ministrul Energiei, prezent la reuniune.

Intalnirea, la care au participat responsabilii din domeniul energetic din tarile din Europa Centrala si de Sud-Est, a fost gazduita de Maros Sefcovic, vice-presedinte responsabil de Uniunea Energetica, Miguel Arias Canete, comisar european pe probleme de clima si energie si Ministerul Economiei din Croatia.