LukOil a cerut interventia Comisiei Europene in ancheta din Romania care vizeaza compania, argumentand ca este vorba de masuri impuse de "o instanta judiciara relativ mica" dar care au un "impact european", potrivit Mediafax. Thomas Muller, vicepresedintele LukOil, a atras atentia ca ar putea fi puse sub sechestru active in valoare de 2,2 miliarde de euro, inclusiv conturi bancare din Marea Britanie si Olanda.

Muller, care saptamana aceasta va avea intrevederi cu oficiali europeni, a admis ca "nu exista o linie directa intre Comisia Europeana si o instanta judiciara din Romania", subliniind insa ca acuzatiile procurorilor romani sunt "nejustificate".

"Am vrea sa vedem o implicare europeana in acest caz, deoarece avem de-a face cu o instanta relativ mica dar care ia decizii uriase, care au impact nu doar asupra unor active din Romania, ci si asupra unor active europene. Consideram ca nu este o situatie corecta", a spus reprezentantul LukOil, citat de Reuters.

Reamintim ca presedintele Lukoil, miliardarul ruso-azer Vagit Alekperov, a solicitat, in urma cu cateva zile, intr-o scrisoare transmisa lui Klaus Iohannis, o intalnire cu acesta pentru a discuta "problemele sensibile ale activitatii curente", dupa ce autoritatile din Romania au pus sechestru pe doua miliarde de euro pe conturile companiei.

In scrisoarea obtinuta de DIGI 24, Alekperov solicita o "intalnire personala" cu Klaus Iohannis in care doreste sa abordeze si "planurile pe termen lung ale Lukoil in Romania".

Potrivit sursei citate, Vagit Alekperov il informeaza pe Klaus Iohannis ca filiala din Romania este "la limita inchiderii " si cere sprijin din partea presedintelui "pentru o ancheta transparenta".

Alekperov mai afirma ca societatea a respectat permanent legislatia din Romania si precizeaza ca a transmis "o adresa in atentia autoritatilor Uniunii Europene in scopul desfasurarii unei cercetari cat mai deschise, deoarece functionarea societatii influenteaza asigurarea cu produse petroliere a intregii Uniuni Europene".

Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti au extins recent cercetarile fata de SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti si directorul acesteia, Bogdanov Andrey Iurevici, si sub aspectul infractiunii de folosire cu rea credinta a creditului societatii si o noua fapta de spalare de bani care ar fi dus la decapitalizarea societatii, prejudiciul estimat fiind de aproape 1,2 miliarde euro si peste 1,5 miliarde dolari.

Procurorii au dispus si extinderea masurilor asiguratorii, acestea fiind aplicate asupra unor bunuri apartinand Lukoil Europe Holdings BVATRIUM Olanda, pana la concurenta sumei de 2.007.103.675,74 euro, respectiv asupra conturilor bancare detinute de aceasta entitate juridica la banci comerciale situate in Regatul Unit si Olanda, asupra primelor de emisiune in cuantum de 1.880.931,388 lei precum si asupra unui numar de 176.840.629 actiuni, detinute de aceasta in cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti.

Lukoil Romania este unul dintre liderii pietei petroliere romanesti, avand o cota de aproximativ 20% din piata totala de produse petroliere din Romania. In prezent, compania Lukoil Romania detine rafinaria Petrotel si comercializeaza carburanti printr-o retea de 300 de statii de distributie.