Ministerul Energiei a anuntat ca a semnat cu Ministerul Finantelor o conventie privind acordarea catre Complexul Energetic Hunedoara a unei prime transe dintr-un ajutor de stat in valoare totala de 167 de milioane de lei. Aceasta prima transa este in valoare de 98,4 milioane de lei si este virata cu foarte mare intarziere, avand in vedere ca a fost solicitata de CEH inca din aprilie pentru a cumpara certificate de mediu si pentru a evita o sanctiune de 120 de milioane de euro din partea Comisiei Europene. Ajutorul nu a fost dat in aprilie, certificatele nu au fost cumparate, iar sanctiunea nu poate fi evitate. Guvernul a aprobat prin Ordonanta de Urgenta (OUG 22/2015) alocarea ajutorului abia pe 27 mai. In ciuda urgentei, actul normativ a fost publicat o luna mai tarziu, pe 24 iunie. Desi a intrat in vigoare la sfarsitul lui iunie, abia acum vor fi virati banii.

Zilele trecute, Constantin Jujan a renuntat la functia de director general al Complexului Energetic Hunedoara, sustinand ca motivul demisiei este chiar aceasta intarziere.

Suma aferenta transei intai urmeaza a fi utilizata pentru cheltuielile curente si pentru achizitionarea deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, sustine Ministerul Energiei printr-un comunicat de presa.

"Astazi am facut inca un pas important pe drumul catre salvarea Complexului Energetic Hunedoara. Este un demers pe care ni l-am asumat si pe care il facem pentru un actor strategic al Sistemului Energetic National. Ne dorim sa salvam complexul, care are un rol incontestabil in asigurarea securitatii energetice. De asemenea, nu pierdem din vedere nici impactul social si economic avut de deciziile referitoare la soarta CEH asupra Vaii Jiului", a declarat Bogdan Badea, secretar de stat in Ministerul Energiei.

O a doua transa, de 68,5 milioane de lei, urmeaza sa completeze sumele de care complexul are nevoie pentru efectuarea cheltuielilor curente minime de sustinere a activitatilor pe o perioada de 6 luni de la acordare, mai precizeaza Ministerul Energiei.

Reamintim ca, pentru a beneficia de ajutorul de stat individual de salvare, Complexul Energetic Hunedoara urmeaza sa prezinte un program de restructurare care trebuie avizat si de Comisia Europeana. De asemenea sumele primite nu pot fi utilizate in sectorul carbunelui, compania asumandu-si obligatia de a separa legal activitatea de minerit de restul activitatilor desfasurate.

Complexul Energetic Hunedoara este cel mai mare agent economic din Valea Jiului si din Judetul Hunedoara si, de asemenea, este singura societate care furnizeza agent termic in municipiul Deva si in orasele din Valea Jiului. Masura de salvare a CE Hunedoara se impune si din punct de vedere social, intrucat intreruperea activitatii complexului ar conduce la cresterea semnificativa a ratei somajului si ar fi afectat serviciul public de interes general reprezentat de productia, transportul, distributia si furnizarea de energie termica.

HotNews.ro a scris in mai multe randuri despre probleme de la CE Hundoara. Pe 14 iulie, HotNews.ro a aratat cum a fost "invitata" sa se ocupe de restructurarea CE Hunedoara o firma din reteaua "baietilor destepti" ai premierului Ponta. Este vorba de ISPE, firma controlata de Dan Ioan Gheorghiu, numit in 2012 consilier onorific al premierului Ponta pe domeniul energiei. Gheorghiu este si vecin de apartament cu Victor Ponta.

Complexul Energetic Hunedoara inregistra la data de 31 martie 2015 datorii de 942,2 milioane lei, din care datorii restante in suma de 432,8 milioane lei. La sfarsitul anului 2014, CEH, un mamut energetic cu 6.000 de angajati, din care in mare parte mineri in Valea Jiului, inregistra pierderi de 356 milioane lei.

Citeste si: