Perioada de implementare a Programului guvernamental "Termoficare 2006-2015- caldura si confort" va fi prelungita pana in anul 2020, a decis Guvernul printr-o Hotarare aprobata in sedinta de miercuri. Decizia a fost luata avand in vedere necesarul de investitii in infrastructura de producere, transport si distributie a energiei termice. De asemenea, a fost luat in considerare faptul ca, din suma totala de 2,12 miliarde de lei, prevazuta initial prin HG 462/2006 pentru finantarea programului, s-au alocat, pana in prezent, aproximativ 420 de milioane de lei. Restul sumei, circa 1,7 miliarde de lei, va fi alocata pentru finantarea programului in perioada 2015-2020.

Actul normativ adoptat de Guvern raspunde solicitarilor adresate Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice de catre Asociatia Municipiilor din Romania, Asociatia Profesionala COGEN Romania (care reuneste producatori si distribuitori din 20 de localitati), precum si Asociatia Romane pentru Promovarea Eficientei Energetice.

Programul guvernamental are ca obiective:

  • modernizarea, retehnologizarea si dezvoltarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termica a localitatilor;
  • eficientizarea, cresterea accesibilitatii si imbunatatirea calitatii serviciului public de alimentare cu energie termica a localitatilor;
  • promovarea surselor de producere a energiei in cogenerare de inalta eficienta, pe baza cererii de energie termica utila, diminuarea consumului de resurse energetice fosile si indeplinirea angajamentelor Romaniei privind eficienta energetica si resursele regenerabile.

In cadrul programului sunt cofinantate de la bugetul de stat lucrari de investitii realizate de unitatile administrativ-teritoriale in care furnizarea energiei termice catre populatie se realizeaza in sistem centralizat.