Guvernul a aprobat marti, printr-o Hotarare, vanzarea a 26,69% din actiunile pe care statul roman, prin Ministerul Energiei, le detine la Rompetrol Rafinare. Astfel, dupa un an si jumatate de cand Guvernul a aprobat prin Hotarare memorandumul semnat in februarie 2013 cu actionarul majoritar al Rompetrol- KazMunayGaz din Kazahstan, a fost adoptata si strategia de privatizare. Aceasta prevede vanzarea prin licitatie cu strigare a pachetului de 26,69% (11.775.349.451 actiuni) pentru suma minima de 200 de milioane de dolari. Important de mentionat este ca Executivul nu precizeaza si cand va demara procedura de licitatie.

Rafinaria PetromidiaFoto: Rompetrol

Pretul de oferta al pachetului de actiuni va fi cel putin egal cu valoarea nominala a acestui pachet de actiuni, iar licitatia cu strigare va putea sa se deruleze la un pret in urcare fata de pretul de oferta (licitatie competitiva), sau in scadere (licitatie olandeza), in functie de interesul manifestat de investitori. Potrivit Strategiei de privatizare, pretul de adjudecare al pachetului de actiuni nu va fi mai mic de 200 milioane USD, in caz contrar urmand a nu se finaliza vanzarea pachetului de actiuni.

Potrivit aceleiasi Hotarari a Guvernului, se mandateaza Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, in calitatea sa de institutie publica implicata si administrator al actiunilor in numele statului roman a unui pachet semnificativ de actiuni care reprezinta 44,6959% din capitalul social al RRC, sa deruleze actiunile necesare pentru implementarea strategiei de privatizare.

Reamintim ca in ianuarie 2014, Guvernul a anulat o datorie a Rompetrol Group catre statul roman de circa 600 de milioane de dolari. In februarie 2013 a fost incheiat un memorandum cu Rompetrol Grup prin care statul roman accepta sa renunte, contra unor promisiuni, la litigiile in instanta prin care solicita actionarilor kazahi plata unei creante de 600 milioane de dolari. Pe scurt, memorandumul prevedea ca statul roman sa renunte la litigii, dupa care KazMunayGaz sa cumpere un pachet de actiuni de 26,69% detinut de statul roman, contra sumei de 200 de milioane de dolari, si infiintarea de catre Rompetrol Group a unui fond de investitii de 1 miliard de dolari. Timp de un an, Guvernul Ponta s-a luptat sa dea o forma legala memorandumului privind Rompetrol prin care statul renunta la recuperarea creantei de 600 milioane de dolari. Mai intai a incercat sa forteze Parlamentul sa voteze o lege, insa aceasta a fost contestata de fostul presedinte Traian Basescu la Curtea Constitutionala si, in cele din urma, a fost declarata neconstitutionala. Victor Ponta spunea adesea ca cei care contesta legalitatea unui astfel de demers se opun, de fapt, "unui mare proiect de investitii". In cele din urma, memorandumul a fost aprobat in ianuarie 2014 printr-o Hotarare de Guvern. De atunci, a trecut un an si jumatate, iar singurul efect al memorandumului a fost ca Rompetrol a scapat de litigiile cu statul. Celelalte prevederi din memorandum nu au fost respectate: nici vanzarea de catre statul roman a unor actiuni contra 200 milioane de dolari, nici crearea unui fond de investitii de 1 miliard de dolari.

E adevarat ca memorandumul nici nu prevede un termen anume ca actionarul majoritar al Rompetrol- KazMunayGaz din Kazahstan- sa-si indeplineasca promisiunile. Memorandumul prevedea ca intr-o perioada de 7 ani, Rompetrol sa realizeze o investitie de 1 miliard. Pana acum, nu a fost demarat nimic in vederea vanzarii participatiei de 26,69 % pentru 200 de milioane de dolari si nici fondul nu a fost creat. Ministerul care ar fi trebuit sa se ocupe de acest lucru este cel al Energiei, insa orice actiune a fost blocata, pana acum, la nivel politic.

Memorandumul incheiat la data de 15 februarie 2013, aprobat de catre Guvernul Romaniei prin HG 35/2014 reglementeaza termenii generali ai unei tranzactii complexe intre statul roman si The Rompetrol Group (dupa data de 6 martie 2014 cu denumirea KMG International N.V.), detinut de grupul KazMunayGas, care este structurata pe patru componente majore:

un angajament de cumparare din partea KMG International N.V. sau a unei societati afiliate acesteia a unui pachet minoritar de actiuni reprezentand 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, la un pret minim de 200 milioane dolari;

garantie de mentinere de catre statul roman a unei participatii nediluate de 18% din capitalul social al RRC pe o perioada de trei ani;

constituirea unui fond de investitii sub forma unei societati pe actiuni, care va investi in proiecte energetice din Romania;

ca o premisa a implementarii tranzactiei vor trebui incetate toate litigiile si masurile administrative initiate de MFP impotriva RRC, ca urmare a conversiei in actiuni a obligatiunilor detinute de statul roman si nerascumparate de RRC pana la scadenta.

Capitalul social al Societatii este de 4.410.920.573 lei, cu urmatoarea structura de actionariat: KMG International N.V. Olanda- 48,1136%; statul roman 44,6959%; alti actionari- 7,1905%.