Guvernul SUA acorda Shell dreptul de a explora petrol in Oceanul Arctic
"Activitatile de forare din largul Alaskai au loc dupa cele mai inalte standarde de siguranta, protejare a mediului si capacitate de reactie in situatii de urgenta", a declarat Brian Salerno, director al biroului pentru siguranta si preotectie a mediului din Departamentul de Interne.
Planurile de forare ale Shell in Oceanul Arctic au fost aprobat in luna mai, conditionat, dar compania a mai avut nevoie de mai multe alte aprobari. Shell are timp pana la sfarsitul lunii septembrie sa foreze in regiune, inainte de activitatile sa fie ingreunate de inghet, potrivit unui purtator de cuvant.
Grupurile ecologiste au condamnat decizia autoritatilor americane, argumentand ca este contrara angajamentului public al presedintelui Obama de a combate schimbarile climatice si de a sustine mai mult exploatarea resurselor de energie regenerabila.
Daca Shell va descoperi petrol si gaze in Oceanul Arctic, va avea nevoie de noi autorizatii pentru a extrage resursele, procese care ar putea necesita cel putin 10 ani.
Shell a incercat sa foreze in Oceanul Arctic din 2007, dar nu a reusit sa faca acest lucru. O tentativa de acest fel a esuat in 2012, din cauza vremii nefavorabile si a problemelor tehnice.
Grupul anglo-olandez intentioneaza sa investeaza in acest an 1 miliard de dolari in proiectul arctic, pe langa 7 miliarde de dolari cheltuite deja in ultimii 8 ani.
Nicio companie energetica nu foreaza in prezent in portiunea americana a Oceanului Arctic. ConocoPhillips si Statoil detin la randul loc concesiuni in Oceanul Arctic, dar cele doua companii nu au planuri imediate de a fora in regiune.
Potrivit datelor din 2011 ale Departamentului de Interne, rezervele de petrol recuperabile din marile arctice Beaufort si Ciukci se ridica la 22 de miliarde de barili. Statele Unite produc in prezent circa 9,5 milioane de barili de petrol pe zi.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8