Consiliul Concurentei monitorizeaza piata distributiei de carburanti si va verifica in ce masura companiile petroliere au redus preturile la benzina si motorina in contextul in care pretul barilului a scazut in ultimul an la jumatate.

CarburantiFoto: Michelin

"Urmarim evolutia pietei si vrem sa vedem cat de repede si in ce masura reducerile substantiale ale pretului barilului se vor resimti in pretul la pompa. Mai monitorizam cateva saptamani, sa se aseze lucrurile si apoi vom sti daca este cazul sa intervenim. Urmarim datele Eurostat, preturile la noi, cu si fara taxe, si preturile in restul Uniunii Europene", a declarat pentru Mediafax presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

El a explicat ca exista o anumita "lentoare" in transmiterea reducerilor preturilor materiei prime in pretul de vanzare al carburantilor.

"S-au anuntat reduceri de pret, vreau sa le vad. Vom monitoriza, sa vedem daca, intr-adevar, a scazut pretul si ne vom uita cum se raporteaza acesta la reducerea pretului materiei prime si cum arata comparativ cu preturile din alte tari din UE", a precizat Chiritoiu.

Cotatia petrolului este intr-o permanenta scadere de doua luni incoace, existand rare momente de stabilitate, arata o analiza HotNews.ro. Si pentru ca preturile la carburanti sunt puternic influentate de cotatiile barilului de titei de pe pietele internationale, romanii se asteapta, pe buna dreptate, la ieftiniri semnificative.

In ultimele doua luni, au fost operate ceva reduceri de preturi in benzinarii, insa mici comparativ cu scaderile puternice la petrol. Mai mult, pretul motorinei comercializate in Romania a ajuns sa fie printre cele mai mari din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, lucru confirmat chiar de cifre oficiale ale Comisiei Europene.