Grupul rus Gazprom intentioneaza sa semneze un memorandum de intelegere cu firma chineza CNPC pentru livrarea de gaze naturale catre China printr-o conducta din apropiere de coasta Pacificului, cu prilejul urmatoarei vizite la Beijing a presedintelui Vladimir Putin, a declarat luni un consilier de la Kremlin, transmite Agerpres citand Bloomberg.

Liderul de la Moscova este asteptat miercuri la Beijing pentru o vizita de stat de doua zile, in cursul careia Putin va participa si la o parada militara in capitala chineza pentru a aniversa 70 de ani de la terminarea celui de al doilea razboi mondial in Asia.

"Un memorandum de intelegere intre Gazprom si China National Petroleum Corporation (CNPC) cu privire la proiectul livrarilor de gaze naturale din Rusia spre China printr-o conducta din extrem orientul rus", a declarat consilierul prezidential Yuri Ushakov, raspunzand la intrebarea daca Gazprom are de gand sa semneze vreun contract in cursul vizitei in China a presedintelui Putin.

In schimb, Yuri Ushakov a precizat ca este "putin probabil" ca in cursul urmatoarei vizite la Beijing a lui Putin sa fie semnat un alt acord care sa permita Chinei sa primeasca gaze naturale de la zacamintele din vestul Siberiei. Anul trecut, Gazprom si CNPC au semnat un acord cadru pe 30 de ani care prevede ca o cantitate de 38 de miliarde de metri cubi de gaze naturale rusesti vor fi livrate anual Chinei de la zacamintele din vestul Siberiei. Yuri Ushakov a adaugat ca se poarta "discutii intense" cu privire la acest subiect.

Desi Gazprom anunta saptamana trecuta ca discutiile cu privire la proiectul vestic sunt in derulare, legatura din Orientul extrem rus, mai putin ambitioasa si mai interesanta pentru China, are mai multe sanse de reusita, sustine Maxim Moshkov, analist la UBS Group AG.