Ministerul Energiei a publicat in vederea dezbaterii publice un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care propune eliminarea obligatiei unor companii de stat de a supune aprobarii Guvernului bugetele de venituri si cheltuieli. Potrivit proiectului, prevederile ar viza companiile de stat care sunt listate pe bursa. O alta categorie de companii care ar urma sa fie exceptate de la obligatia aprobarii bugetelor de catre Guvern sunt cele aflate in insolventa. Prevederile vor fi aplicate incepand cu exercitiul financiar 2016. Vezi in text care sunt motivele invocate de Ministerul Energiei.

In acest moment, conform OG 26/2013 si Legii 47/2014, bugetele de venituri si cheltuieli ale operatorilor economici cu capital majoritar de stat, se aproba de catre Guvern, prin hotarare, iar bugetele de venituri si cheltuieli ale filialelor acestora se aproba prin ordin comun al ordonatorului principal de credite, al ministrului finantelor publice si al ministrului muncii. Unele companii aflate in subordinea Ministerului Energiei sunt listate la Bursa, precum Romgaz si Nuclearelectrica. Insa aprobarea bugetelor de catre Guvern nu ar fi pe placul investitorilor, sustine Ministerul Energiei. "Reactia investitorilor cu privire la aprobarea prin hotarare a Guvernului a indicatorilor din bugetele de venituri si cheltuieli este una rezervata, considerand ca aprobarea in aceste conditii a indicatorilor aferenti bugetului de venituri si cheltuieli la societatile listate la bursa reprezinta o imixtiune a Guvernului in administrarea societatilor comerciale listate", se arata in nota de fundamentare a proiectului de Ordonanta de Urgenta. "Aceste modificari sunt propuse avand in vedere necesitatea respectarii guvernantei corporative la nivelul intreprinderilor publice, precum si reglementarile specifice pietei de capital, respectiv a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, venind astfel in intampinarea investitorilor la aceste societati si a mediului de afaceri, eliminand imixtiunile Guvernului in conducerea operatorilor economici", mai arata Ministerul Energiei.

In ceea ce priveste situatia companiilor aflate in insolventa, precum Hidroelectrica, Legea insolventei (85/2014) nu prevede ca aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli este atributia expresa a Adunarii Generale a Actionarilor, situatie in care apare ca necesara modificarea cadrului normativ care impune obligativitatea aprobarii prin hotarare a Guvernului. Mentinerea unei asemenea prevederi ar putea fi interpretata drept o imixtiune a executivului in atributiile organelor abilitate de lege sa gestioneze procedura insolventei, se arata in nota de fundamentare. Aceasta in conditiile in care Legea insolventei prevede ca dupa deschiderea procedurii de insolventa, adunarea generala a actionarilor isi suspenda activitatea si se va putea intruni, doar la convocarea administratorului judiciar si doar in anumite conditii speciale. Astfel, pe parcursul reorganizarii, debitorul va fi condus de administratorul special, sub supravegherea administratorului judiciar, iar actionarii nu au dreptul de a interveni in conducerea activitatii. "Prin urmare, bugetul societatii in insolventa are ca principiu de elaborare respectarea planului de reorganizare si nu a regulilor/prescriptiilor/ordinelor emise de Ministerul Finantelor Publice si, ca atare nu poate fi aprobat prin hotarare a Guvernului si nici nu este recomandat ca un act normativ emis Guvernul Romaniei-sa intervina intr-o procedura la care nu este parte sau sa se substituie controlului judecatoresc al activitatii debitorului", se mai precizeaza in nota de fundamentare.

Intentia modificarii legislatiei in privinta aprobarii bugetelor de venituri si cheltuieli la companiile de stat este mai veche. In luna noiembrie 2014, in cadrul unei discutii cu directorii companiilor de stat, fostul ministru al energiei, Razvan Nicolescu, a solicitat propuneri legate de modificarea legislatiei privind guvernanta corporativa. Nicolescu a sugerat ca o modificare ar putea viza modul in care se aproba bugetele de venituri si cheltuieli. In cazul companiilor listate, acestea ar putea fi aprobate prin ordin comun al ministrilor energiei si finantelor. "Poate ca nu este firesc ca la companii listate sa mai vorbim de aprobarea de buget si cheltuieli prin Hotarare de Guvern. Poate ar ajuta foarte mult sa evitam situatia in care neavand buget in martie, sa fie un ordin comun al ministrului care raspunde de energie si al ministrului care raspunde de finante", a precizat fostul ministrul, potrivit unei inregistrari a discutiei obtinute de HotNews.ro.