Seful ANRE: Romania ar putea renunta de anul viitor la importurile de gaze naturale
"Din luna aprilie nu s-a mai importat nimic. Si acum, in acest moment, importurile sunt zero. Estimam pentru acest an importuri de circa 3%, insa luam gaze din import pentru echilibrare. De exemplu, daca avem o perioada mai geroasa, gazele din depozite nu pot fi scoase la presiunile normale. Daca anul viitor productia interna va acoperi intreg consumul, atunci nu vom mai importa", a afirmat Havrilet.
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) estimeaza un consum de 11 miliarde metri cubi de gaze naturale pentru acest an, din care importurile se vor ridica la numai 3%, fata de 25% inainte de 2008.
Anul trecut, importurile de gaze au reprezentat 7,5% din consumul total la nivelul tarii. In ceea ce priveste consumul local de gaze, acesta a scazut de la 17-18 miliarde metri cubi in anul 2008 la 11 miliarde mc gaze in 2014.
"Pentru 2015 estimam un consum asemanator sau chiar mai mic de 11 miliarde metri cubi de gaze. Motivul este ca sase combinate apartinand InterAgro nu mai functioneaza din aprilie. Acestea consumau circa 2 miliarde metri cubi gaze pe an", a precizat Havrilet.
Anul trecut, Romania a inmagazinat 2,7 miliarde metri cubi gaze naturale.
"Am stabilit sa asiguram un minim necesar de inmagazinare de 1,7 miliarde de metri cubi, insa operatorii pot stoca o cantitate mai mare, daca vor. Pana in prezent, de cand a inceput ciclul de inmagazinare la sfarsitul lunii aprilie, s-au inmagazinat 2,2 miliarde metri cubi gaze. Estimam ca pana la finalul ciclului de inmagazinare vom avea in depozite circa 2,5 miliarde metri cubi", a mai spus presedintele ANRE.
De asemenea, transportatorul national de gaze Transgaz are dreptul sa gestioneze piata de echilibrare si, pentru prima data, are drept sa importe gaze.
Productia interna este asigurata de companiile Romgaz si OMV Petrom.

Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Imaginea de moment a luptei pentru putere în PNL: Liberalii caută un succesor pentru Orban, dar nu vor un blitzkrieg / Un nume, totuși, este vehiculat
cost exploatare 1 leu pe metru cub
cost la client 10 lei pe metru cub
In curand vom incepe sa producem si din M.Neagra gaze naturale, iar la productia de energie electrica deja avem supraproductie si exportam in fiecare an.
Fara independenta energetica, cea geopolitica e o vorba in vant, s-a vazut foarte clar diviziunea in fata Rusiei intre statele UE care aveau nevoie de gaze rusesti si cele care depindeau mult mai putin de robinetul Gazpromului.
Combinatele penalului Nicolae erau puternic subventionate de gaz ieftin romanesc acordat cu generozitate si ilegal de catre Vosganian si alti ministri. Ceea ce indirect ne obliga la import si dependenta de gaz rusesc. O schema din care nu castigau suficient nici macar angajatii acelor combinate tinute sub perfuzie. Doar Nicolae a ajuns miliardar si probabil au mai profitat si penali din partidele aflate cu stampila in mana.
Vestea si mai buna e ca suntem inca departe de potentialul nostru real in productia si exportul de energie sau de cel al reducerii consumurilor interne.
Companiile romanesti care activeaza in domeniul gazelor au profituri uriase, mai luna trecuta citeam despre bunusurile uluitoare ale lui Petru Vaduva, seful Transgaz, in timp ce preturile platite de romani cresc constant!
Sila!