Cum a ajuns statul roman sa colaboreze cu chinezii pentru construirea Reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 21 septembrie 2015, 11:27 Economie | Energie


​De sapte ani se chinuie statul roman, prin Nuclearelectrica, sa demareze proiectului Reactoarelor 3 si 4, si nici acum nu este sigur ca va reusi ceva. La inceput a incercat cu unele dintre cele mai importante companii energetice din Europa, infiintand chiar si o companie de proiect, Energonuclear. Insa acestea s-au retras rand pe rand din compania de proiect. Acum, se afla in discutii cu o companie chineza, China General Nuclear Power Corporation, ajungand in stadiul aprobarii unui memorandum de intelegere. De fapt, urmeaza sa fie aprobat pe 22 octombrie 2015 in AGA Nuclearectrica. Pana la infiintarea unei noi companii de proiect mai sunt sunt si alti pasi. Dar cum a ajuns statul roman sa colaboreze cu o companie chineza, in conditiile in care cele europene au renuntat?

Un scurt istoric al fostei companii de proiect EnergoNuclear
 • In 2008, Nuclearelectrica a incheiat un acord de investitii cu RWE, GDF Suez, ENEL si CEZ, ArcelorMittal si Iberdrola.
 • In 2009 a fost infiintata compania de proiect EnergoNuclear SA prin promovarea unei structuri de actionariat in care Nuclearelectrica detinea 51%, ceilalti investitori in proiect detinand restul: RWE, GDF Suez, ENEL si CEZ cate 9,15% iar ArcelorMittal si Iberdrola cate 6,2%.
 • Ulterior au aparut neintelegeri intre actionari, renegocieri si prelungiri ale acordului de investitii. Investitorii straini au formulat si inaintat catre Nuclearelectrica, sub forma unei pozitii comune, doua cerinte nenegociabile, si anume diminuarea cotei de participare a companiei de stat la capitalul social al EnergoNuclear sub 50%. Au mai cerut si vanzarea catre investitorii straini a unei parti din energia produsa de Unitatile 1 si 2 de la CNE Cernavoda, pana la punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4, printr-un contract de preluare imediata/prealabila a energiei.
 • Pe 8 decembrie 2010, Ministerul Economiei Guvernul a aprobat, printr-un nou memorandum, scaderea cotei de participare a Nuclearelectrica in proiect pana la nivelul de 40%.
 • In ciuda acelui memorandum aprobat de Guvern, pe 9 decembrie 2010, CEZ a trimis o notificare prin care anunta ca se retrage din proiect, invocand prevederile Acordului de Investitii in vigoare, potrivit carora daca nu s-a atins Decizia Finala de Investitie pana la data limita de 24 septembrie 2010, acordul inceteaza de drept. Nuclearelectrica a fost nevoita sa preia participatia CEZ, ca sa evite dizolvarea EnergoNuclear.
 • Pe 19 ianuarie 2011, inca trei investitori -GDF Suez, Iberdrola si RWE Power Romania - au notificat celorlalti actionari ai EnergoNuclear intentia lor de a parasi proiectul.
 • In decembrie 2013, si ultimii investitori, Enel si ArcelorMittal au decis iesirea din actionariatul companiei Energonuclear care gestioneaza proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

Cum au intervenit chinezii


Inca dinainte de retragerea ultimilor doi investitori, Enel si ArcelorMittal, statul roman incepuse sa tatoneze terenul pe partea chineza. De altfel, acesta ar fi fost si motivul pentru care Enel si ArcelorMittal nu au mai dorit sa continue parteneriatul cu Nuclearelectrica. In iulie 2013, Premierul Victor Ponta se lauda ca i-a convins pe reprezentantii companiei China General Nuclear Power Group sa vina in Romania pentru discutii legate de o eventuala preluare a pachetului majoritar in proiectul Reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Ponta spunea atunci ca este normal sa fie cedat pachetul majoritar in conditiile in care investitorul  vine si cu finantarea si cu tehnologia de constructie. "Pot sa spun direct: orice companie, nu doar compania chineza, daca ar fi si o companie europeana si  ar fi vorba de aceleasi conditii, da, suntem dispusi sa dam pachetul majoritar. In momentul in care le cerem sa vina cu finantarea, cu tehnologia de  constructie, nu vine nimeni sa-ti dea si bani si tehnologii si totusi sa ramai stapan", afirma Ponta in vara lui 2013. Astfel, cateva luni mai tarziu, pe 25 noiembrie 2013, a fost semnata o scrisoare de intenție intre SN Nuclearelectrica si General Nuclear Power Corporation (CGN).

Pe 9 septembrie 2014, dupa un proces de selectie de doar doua saptamani, Nuclearectrica a desemnat compania chineza sa aiba acces la camera de date a proiectului reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Nu a fost o surpriza pentru nimeni faptul ca aceasta companie a fost singura care a depus documentatia necesara. De atunci, nu au fost facuti pasi semnificativi. In martie 2015, cele doua companii au initiat Memorandumul de Intelegere si negocierile aferente, acest document fiind avizat de Consiliul de Administratie al SNN si de Comisiile de Negociere si Interministeriala si aprobat in data de 2 septembrie 2015 de Guvernul Romaniei.

Adunarea Generala a Actionarilor Nuclearelectrica urmeaza sa aprobe pe 22 octombrie Memorandumul de Intelegere privind construirea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda pe care il va incheia cu China General Nuclear Power Corporation. Dupa semnarea Memorandumului de catre ambele parti, cele doua companii vor intra in procesul de negociere aferent initierii si finalizarii ultimelor etape ale strategiei: negocierea Acordului Investitorilor si Actului Constitutiv ale noii companii de proiect, formarea noii companii de proiect (un joint-venture in care chinezii vor detine cel putin 51% din capitalul social), viitoarea guvernanta corporativa si structurarea finantarii pentru dezvoltarea Proiectului.  Pentru construirea celor doua reactoare ar urma sa fie utilizata tehnologia CANDU, sustin reprezentantii ambelor parti. De aceea, chinezii au semnat un memorandum de intelegere cu compania candiana Candu Energy (subsidiara a SNC Lavalin).

Cat de sigura este investitia cu partea chineza

Insa, asa cum a fost si in cazul EnergoNuclear, partea cea mai dificila este legata de negocierea acordului investitorilor. In plus, ramane de vazut ce ar arata o actualizare a studiului de fezabilitate. In 2012 a fost realizat un al doilea studiu de fezabilitate, de catre E&Y si CANDESCO, care arata ca valoarea  estimata a proiectului a crescut de la 4 miliarde de euro la 6,4 miliarde de euro. Rezultatele studiului arata ca proiectul este fezabil, bazandu-se pe  tehnologia CANDU. Insa, asa cum recunostea si Daniela Lulache, director general Nuclearelectrica, in septembrie 2014, este nevoie de un nou studiu de fezabilitate. "Un studiu de fezabilitate este valabil sase luni. Va trebui macar o noua actualizare a studiului de fezabilitate", spunea Lulache. Apoi, apare intrebarea: Cum poate fi realizat un nou studiu de fezabilitate in conditiile in care nu exista o strategie energetica. Nimeni nu stie, in lipsa acestuia, pe ce consum de energie se poate baza Romania in urmatorii 20 de ani. Aceasta in conditiile in care Romania se confrunta deja cu o supracapacitate de productie. Ce se va intampla cu surplusul de energie, va putea fi exportat avand in vedere ca si in tarile din regiune creste productia de energie? Vor fi inchise alte grupuri energetice? In aceste conditii, cat sunt de fezabile reactoarele 3 si 4? Sunt intrebari fara raspuns in lipsa unei strategii energetice.

Construirea celor doua reactoare necesita cu siguranta investitii de multe miliarde de euro. Daca necesarul de consum este deja acoperit, cum vor recupera chinezii investitia? Deja au aparut raspunsuri in acest sens. Potrivit strategiei privind reactoarele 3 si 4, statul roman intentioneaza sa acorde si unele facilitati investitorului. De exemplu, vor fi incheiate "contracte pentru diferenta" prin care statul garanteaza veniturile din vanzarile de electricitate. Astfel, ar putea fi stabilit un pret de referinta. In cazul in care acesta va ajunge la un moment dat sa fie mai mic decat cel de pe piata, statul roman va veni cu o contributie care sa acopere diferenta. Alte facilitati se refera la posibilitatea de a vinde energia inainte ca unitatile sa obtina licenta de productie, chiar si in afara bursei de energie OPCOM. In plus, ar putea fi acordate si garantii de stat. Insa, toate acestea trebuie notificate la Comisia Europeana, iar fara avizul acesteia nu va putea fi acordat niciun sprijin de la stat. De fapt, cam acestea sunt pretentiile chinezilor pentru a investi in Romania. Nu se vor implica daca statul nu prezinta garantii mai ales legate de pretul energiei si incheierea de contracte avantajoase. Important de precizat este ca nu este exclus ca dupa o actualizare a studiului de fezabilitate, proiectul sa fie evaluat la si mai mult de 6,4 miliarde euro, cat a fost in 2013.

Si cu siguranta, chinezii nu vor risca prea mult, mai ales in conditiile in care economia chinei da mari semne de slabiciune.

Amintim ca SN Nuclearelectrica SA a anuntat vineri ca va supune aprobarii Adunarii Generale a Actionarilor din data de 22 octombrie 2015 Memorandumul de Intelegere privind construirea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda pe care il va incheia cu China General Nuclear Power Corporation.

Citeste si :


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10274 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Ce tip? (Luni, 21 septembrie 2015, 12:42)

  sile [anonim]

  Stie cineva ce tip de CANDU se va folosi? Din cate stiu, reactoarele existente sunt bazate pe prima generatie, dar intre timp s-au mai imbunatatit unele lucruri.
  • +13 (13 voturi)    
   Sunt multe de spus aici, dar (Luni, 21 septembrie 2015, 14:15)

   ovid_d [utilizator] i-a raspuns lui sile

   Cel mai probabil va fi utilizat tot CANDU6 - o tehnologie total depasita si cu ceva probleme. Totodata pretul estimat este cam mare. Ceea ce inseamna ca e loc sa se fure la greu. Si pe deasupra toate facilitatile pe care statul o sa le ofere partenerului chinez inseamna foarte multi bani. Evident, statul roman o sa fie cel ce pierde, chiar pe doua parti: una financiara, si una ecologica - pentru ca deseurile vor ramane problema Romaniei.
   Decizia de a construi reactoarele 3 si 4 este o mare greseala din punct de vedere economic, strategic, ecologic si al sigurantei nationale, la care se adauga si prostia de a face asta cu China. Dar probabil sunt comisioane grase la mijloc si ofera oportunitati sa se fure de-a lungul intregului proiect.
   • -1 (1 vot)    
    ? (Luni, 21 septembrie 2015, 16:08)

    dinica [utilizator] i-a raspuns lui ovid_d

    Ce meserie aveti? Cata experienta?
    De cand lucreaza primul reactor de la Cernavoda?
    • +1 (3 voturi)    
     Inginer Mecanic (Marţi, 22 septembrie 2015, 11:57)

     ovid_d [utilizator] i-a raspuns lui dinica

     Lucrez in domeniul universitar la o catedra de inginerie nucleara si initial am lucrat intr-un institut de cercetari. Intr-adevar experienta mea este limitata - sunt in domeniu doar de sapte ani, si activitatea mea este legata in principal de partea conventionala a unei centrale nucleare. Dar am participat la cursuri si programe de training ce descriau si partea primara si am discutat cu numerosi specialisti din domeniu.
     Totodata, as vrea sa mentionez ca colegii mei de camera si de grupa din facultate au lucrat amandoi ca ingineri la Cernavoda - unul la reactorul unu si celalalt la reactorul doi, asa ca am avut ocazia sa ascult si parerile lor.

     Am mentionat in comentariul trecut ca sunt multe de spus pentru ca asa e - tema este vasta si pentru a lua o decizie trebuie luati in considerare numerosi factori: de la costuri initiale, de operare, de dezafectare, de depozitare a deseurilor radioactive, pana la siguranta, factori umani, tehnologie etc.

     Desigur exista deja alternative mult mai bune cu costuri si riscuri mult mai mici de a produce energie electrica. Si spun asta desi sunt un sustinator al energiei nucleare si al unui mix energetic divers la nivel national.

     Sa va raspund si la intrebarea despre primul reactor: acesta functioneaza din 1996 si anul viitor va implini 20 de ani. Constructia a lui a inceput in 1982 ceea ce inseamna ca tehnologia este cel mai tarziu de la inceputul anilor 70. Asta nu e o problema, pentru ca stiuatia este similara in multe cazuri de pe glob. Problema e ca se vrea constructia unui nou reactor cu aceeasi tehnologie depasita la costuri mari, mai ales daca consideram facilitatile oferita partii chineze.

     Sa nu uitam alti factori care ar trebui sa va faca sa intrebati daca este o idee buna: coruptia, factorul politic decizional care nu are deloc experienta in nuclear, ignorarea completa a problemei majore a construirii unui depozit permanent pentru deseurile inalt radioactive, si dependenta de partea chineza ce obtine numai avantaje.
    • +2 (2 voturi)    
     Cateva surse (Marţi, 22 septembrie 2015, 12:21)

     ovid_d [utilizator] i-a raspuns lui dinica

     Totodata, daca sunteti interesat iata cateva date despre CANDU6:

     http://www.candu.com/en/home/candureactors/candu6.aspx

     http://www.candu.org/candu_reactors.html

     https://www.iaea.org/NuclearPower/Downloads/Simulators/Introduction-to-CANDU-and-CANDU-9-manual-2011.10.pdf

     http://www.world-nuclear.org/info/Country-Profiles/Countries-O-S/Romania/

     http://www.world-nuclear.org/info/Economic-Aspects/Economics-of-Nuclear-Power/

     Desigur, exista multe alte surse ce ar putea fi mentionate aici.
    • +1 (1 vot)    
     Inca un lucru demn de mentionat (Marţi, 22 septembrie 2015, 12:40)

     ovid_d [utilizator] i-a raspuns lui dinica

     Invelisul de beton - "Containment-ul" al celor doua reactoare trebuie in ziua de azi sa indeplineasca multe conditii stricte de rezistenta si siguranta, care in momentul construirii lor acum cateva zeci de ani nu existau. Ceea ce inseamna ca de la inceput prin folosirea constructiilor deja existente, desi se economisesc bani, se incalca regulamente internationale legate de normele de siguranta.

     http://www-pub.iaea.org/MTCD/publications/PDF/Pub1189_web.pdf

     http://www-pub.iaea.org/MTCD/publications/PDF/Pub1099_scr.pdf

     https://canteach.candu.org/Content%20Library/20044508.pdf

     In plus, din pacate s-a descoperit ca durata de viata a betonului este limitata, ceea ce inseamna si dupa traditia de a construi reactoare in romania ca containment-ul fiecarui reactor va avea 30-40 de ani la data darii in folosinta.

     https://simplesupports.wordpress.com/2013/06/25/the-truth-about-roman-concrete/

     http://www.fastcodesign.com/3037370/concrete-is-not-as-strong-of-a-building-material-as-we-thought
   • -3 (3 voturi)    
    sunt multe de spus dar nu de ruşi (Luni, 21 septembrie 2015, 20:15)

    sine nomen [anonim] i-a raspuns lui ovid_d

    Postac rusnac... Câţi bani primeşti pentru idioţeniile tale?
    • +2 (2 voturi)    
     Logica dumneavoastra e infailibila (Marţi, 22 septembrie 2015, 12:04)

     ovid_d [utilizator] i-a raspuns lui sine nomen

     Imi place argumentarea dumneavoastra solida domnule din spatele afirmatiei precum si politetea excesiva.
 • 0 (14 voturi)    
  Romania nu are acum nevoie de inca doua reactoare (Luni, 21 septembrie 2015, 12:52)

  dumitrica [utilizator]

  Simplu, Romania nu are nevoie de încă doua unități nucleare. Nu exista consum pentru ele. Am arde inutil uraniu deoarece odată pornite reactoarele merg luni de zile la putere constanta care nu poate fi reglata funcție de consum ca la termocentrale sau hidrocentrale.
  • +7 (13 voturi)    
   Ba avem (Luni, 21 septembrie 2015, 13:21)

   sile [anonim] i-a raspuns lui dumitrica

   Putem exporta, putem sa ieftinim curentul si sa ne incalzim cu curent electric in loc de gaze naturale. Ma rog, cu "meseriasii" din sistem care nu stiu ce sa faca nici cu energia pe care o avem, nu se stie niciodata.
   Si sa stii ca reactoarele nucleare au niste bare de control care pot regla "intensitatea" fisiunii. Oricum intre hidro si alte surse regenerabile, dar instabile, totdeauna e nevoie si de o sursa pe care sa te poti baza mereu.
   • -6 (12 voturi)    
    Energia electrica nu poate merge la export! (Luni, 21 septembrie 2015, 13:39)

    dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui sile

    Energia surplus de la Cernavoda nu poate merge decât în Turcia dar bulgarii nu ne lasă. Alte tari se afla prea departe și pierderile pe linii sunt inacceptabil de mari, exportul nerentand.
    • +4 (6 voturi)    
     Dar ce e bine de facut in Romania mai Dumitrache? (Luni, 21 septembrie 2015, 16:39)

     Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

     Ca aurul nu-i bun, gazul la fel, autostrazi ai spus ca nu-i nevoie, acum nici de energie nu are nevoie tara...lumineaza-ne tu.
  • +8 (12 voturi)    
   Cumva ar fi mai bun gazul rusesc? (Luni, 21 septembrie 2015, 13:21)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

   Ca in cateva luni se ard cateva sute de grame de uraniu si Romania poate exporta avand in vedere deficitul mare de energie electrica in zona Balcanilor. Dar asta nu ar fi pe placul Moscovei, nu-i asa ?
  • +5 (11 voturi)    
   ... (Luni, 21 septembrie 2015, 13:23)

   pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

   Daca nu exista consum intern atunci energia electrica va merge la export.
   Sau se va produce mai putina in termocentrale.
   • +3 (5 voturi)    
    Nu merge la export (Luni, 21 septembrie 2015, 15:09)

    Rali [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

    Nu exista suficienta capacitate de transport pe liniile existente pentru exportul energiei. Transelectrica incearca sa termine o legatura noua cu Ungaria de 25 de ani.
    Oricum prea multa agitatie, nu se va face nimic pentru ca chinezii nu sunt capabili sa aduca ceva in EU care sa corespunda normelor in afara de electronice.
    • +1 (1 vot)    
     ba merge la export (Luni, 21 septembrie 2015, 20:20)

     sine nomen [anonim] i-a raspuns lui Rali

     Chiar merge la export. Şi în Moldova, nu doar în Vest. Toată Moldova, de asta vă e frică şi faceţi spam cu mesaje idioate aici.
     • 0 (0 voturi)    
      1200 MW (Marţi, 22 septembrie 2015, 10:50)

      Rali [utilizator] i-a raspuns lui sine nomen

      Iti trebuie cel putin 3 linii noi de 400 kV, nu-i chiar asa usor.
  • -1 (7 voturi)    
   nu te teme! (Luni, 21 septembrie 2015, 13:49)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

   Nici uraniu nu mai avem, cel existent se termina cel tarziu in 2020 - asa ca si pentru astea existente va trebui sa importam ;)
  • 0 (2 voturi)    
   Tarnita (Luni, 21 septembrie 2015, 16:12)

   dinica [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

   Asta este solutia "arderii in gol".
   Erau tare prosti specialistii din 89, nu-i asa? Plus ca mai inchidem din termocentrale. Mai putin CO2. Dar nu conteaza. GRupurile nu se fac pentru consumul de acum, ci pentru cel de peste 10 ani.

   Vad ca sunt multi iubitori ai afaceristilor cu energia "curata".
 • +8 (8 voturi)    
  guvernanti impotenti! (Luni, 21 septembrie 2015, 13:35)

  misa2002_2006 [anonim]

  nu sunt in stare decat sa fure din avutul tarii.. sa faca ceva ca lumea pentru folosl poporului roman, NU!
 • -3 (11 voturi)    
  desfiintare (Luni, 21 septembrie 2015, 14:33)

  un expert [anonim]

  Alte tari precum japonia deja a inceput sa desfiinteze reactoare nucleare, si noi abia acuma incepem sa le construim?
  Energia nucleara e a trecutului, ii mult prea periculos pe termen lung, ca sa merite.
  In loc de reactor nuclear in posesia statului, mai bine ar trebuii sa facem ca nemtii, sa promovam energia solara, si statul sa puna in lege, ca marii dezvoltatori de energie electrica sa fie obligati sa plateasca si sa reintroduca in grid energie electrica produsa de catre consumator.
  Astfel ar merita ca oamenii sa treaca pe panouri fotovoltaice si sa mai faca si un ban din surplusul de energie generat, asa am avea si noi sanse ca pe termen lung sa trecem la energie verde.
  • 0 (6 voturi)    
   Expertu' (Luni, 21 septembrie 2015, 15:05)

   Rali [utilizator] i-a raspuns lui un expert

   sa introduca in grid - adica in sistem.
   in posesia statului - adica in proprietatea
   trebuii - cu un i, trebui

   E pline multinationalele astea de experti care nu stie limba romana si folosesc romgleza.
  • +3 (3 voturi)    
   Inchiderea centralelor nucleare germane,o greseala (Luni, 21 septembrie 2015, 20:00)

   ddutz [utilizator] i-a raspuns lui un expert

   Acum nemtii cultiva zeci de mii de ha cu porumb pentru biomasa, dar a crescut pretul furajelor, recte al carnii; energia fosila consumata pentru a produce "energie verde" din biomasa este sensibil egala cu "energia verde" rezultata. Deci, nemtii lucreaza in gol.
   Centralele nucleare au fost si sunt eficiente peste tot in lume.
   A trebuit sa vina o habarnista ca Merkel sa le inchida.
   Asa a facut si cu imigrantii: veniti ca va dam paine si ciocolata, veniti 800 de mii, un milion
   (toti nemtii depaseau cincinalul in trei ani si jumatate in vorbe)
   si cand au venit au inchis granitele, se trag pe burta cu "cote obligatorii", etc.
   Asa a facut baba incompetenta si cu energia nucleara.
   Franta are 59 centrale, UK 23, USA 104.
   La noi mai apare cate unul care zice: ce ne trebuie?!
   Sa se imbogateasca baietii destepti?
   Da, dar pe langa ei mai ia taxe si bugetul de stat.
 • +5 (5 voturi)    
  asa-i cand parteneru-i ticalos si instabil (Luni, 21 septembrie 2015, 14:45)

  adevarulgolgolut [anonim]

  Asa-i cand parteneru-i ticalos si instabil. Si nu ma refer la partea straina. De regula bancile serioase nu finanteaza cand in parteneriat intra autoritatile romane. Asta a fost motivul si pentru care nu s-a inceput autostrada Ploiesti-Brasov. Bancile si institute specializate verifica proiectele si daca constata preturi umflate(care includ spagile), peste o limita a bunului simt in comparatii cu investitiide acelasi calibru in tarile normale(de ex. la autostrada Pl-Br depaseam de 3-4 ori costurile din Italia sau Grecia, "performantele domeniului"). refuza finantarea. Riscul sa se "sparga buba" e prea mare. Ori, in cazul Chinei, care nu da socoteala nimanui, care spaguieste cu sume mari si-n avans, problemele-s rezolvate. Asta a fost motivul grabei si vizitelor plagiatorului in Tara de la Rasarit.
  PS. Un alt motiv important pt care s-au retras fostii preopinenti, si ei cu clopotei atarnati de coada, a fost si acela ca nu au fost siguri pe profituri nesimtite. Si experienta Bechtelului,care in mediile de afaceri este cunoscuta a avut efect. Acolo in principal statu nu sia- achitat datoriile si nu a asigurat conditiile necesare fronturilor de lucru. Dar deontologii ziaristi nu scriu nimic despre asta!
 • +5 (5 voturi)    
  Chinezii comunisti ai lui Ponta si Iliescu! (Luni, 21 septembrie 2015, 15:01)

  Miky60 [utilizator]

  Nu se poate ca sa vindem tara si locurile de munca comunistilor chinezi ai lui Ponta si Iliescu, sub umbra Rusiei! De ce nu facem noi cu firme romanesti sau cu firme nemtesti sau americane?
 • +1 (5 voturi)    
  Si Anglia/UK... (Luni, 21 septembrie 2015, 15:05)

  Soarele [utilizator]

  http://www.bbc.com/news/uk-england-somerset-34306997

  Nu e o problema in sine sa construiesti reactoare cu chinezii.
 • +2 (4 voturi)    
  Cand minciuna si prostia guverneaza Romania !!! (Luni, 21 septembrie 2015, 16:07)

  andeesanu [anonim]

  Cand Minciuna si prostia guverneaza Romania este posibil orce inclusiv sa chemi chinezii sa-ti distruga si ce-ai facut.
  Iresponsabilitatea ,incompetenta adunaturilor ce guverneaza Romania este evidenta ,sa dai pe mana chinezilor si centrala nucleara de la Cernavoda trebiue sa fii or timpit or sa fii acuzat de crmina cu premeditare.
 • 0 (0 voturi)    
  Sprijinitorilor neisprăviților ce ne coduc (Luni, 21 septembrie 2015, 19:56)

  victor [anonim]

  Tot ceea ce se pune la cale sub guvernare psd-istă pute a coruptie, a jaf, a pricopseală sălbatică din resursele țării și din buzunarele noastre. Cum de ne-am găsit să facem afaceri cu resursele naturale ale țării (care în treacăt fie zis nu vin din lada de zestre a neisprăviților cocoțați vremelnic pe scaunele puterii) tocmai cu chinezii, alți pleșcari, care au împânzit lumea cu produsele lor fiabile doar pe termen scurt ?
  Mare blestem pe țară și popor, generațiile viitoare de români vor trăi în propiria lor țară la mila străinilor care ne încalecă puțin câte puțin, cu largul concurs al guvernanților din ultimii 26 de ani ...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by