Chinezii vor controla si o parte din energia pe carbune, nu doar nucleara: Centrala pe care ar urma sa o construiasca o companie chineza cu CE Oltenia va inlocui grupurile energetice vechi

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 22 septembrie 2015, 16:57 Economie | Energie


Centrala de la Rovinari
Foto: Emilian Robert Vicol / FlickrCC
Noua centrala energetica pe care o va construi o companie chineza, China Huadian Engineering, ca urmare a unor intelegeri cu Guvernul Romaniei si Complexul Energetic Oltenia, "ar trebui sa inlocuiasca capacitatile existente a caror durata de viata este expirata si a caror tehnologie ce apartine anilor '70 este depasita", se arata intr-un raspuns al Complexului Energetic Oltenia transmis in urma unei solicitari a HotNews.ro. Astfel, in cazul in care centrala va fi construita, chinezii vor controla o mare parte din productia de energie din Romania. In perioada urmatoare, CE Oltenia si compania chineza vor infiinta o societate mixta, Huadian Oltenia Energy SA, care ar urma sa se ocupe de construirea centralei de 600 MW, lucrarile fiind estimate la 850 milioane euro. Insa in ciuda contributiei semnificative a partii romane, chinezii vor detine 91% din actiunile companiei mixte. Reamintim ca tot o companie chineza va construi si reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Vezi ce spune CE Oltenia.

Potrivit unor informatii publicate recent de Profitul.ro, care citeaza in exclusivitate dintr-un memorandum aprobat de Guvern, compania mixta cu actionar roman nesemnificativ va contracta un imprumut bancar in valoare de peste 574 milioane euro. Imprumutul va fi garantat cu active ale Complexului Energetic Oltenia. Mai mult, va fi achizitionat si un teren apartinand SC Energoconstructia Filiala Bucuresti SA pentru garantarea imprumutului. Intrebati ce se va intampla in cazul in care bancile ar trece la executarea acestor bunuri ale CE Oltenia, reprezentantii acesteia au raspuns ca investitorul se obliga sa plateasca daunele directe suferite. "In documentele incheiate anterior datei de inregistrare a societatii mixte Huadian Oltenia Energy SA (HOE) a fost reglementat modul de participare a investitorului la capitalul social si la finantarea proiectului, din perspectiva modalitatii de garantare a finantarilor contractate de la Terti Imprumutatori. In situatia executarii de catre Tertii Imprumutatori a garantiilor ce vor fi constituite asupra activelor, investitorul se obliga sa plateasca Complexului Energetic Oltenia daunele directe suferite", sustine Complexul Energetic Oltenia in raspunsul transmis HotNews.ro. Reprezentantii companiei mai spun ca CE Oltenia va contribui cu o parte redusa de active. Exemple: infrastructura ramasa disponibila si neutilizata la ora actuala, dupa scoaterea din functiune a unei puteri de 400 MW (2x200 MW), infrastructura de alimentare cu apa rece, statia de concasare nr.3 cu dotarile aferente, depozitul de carbune concasat- stiva 3.

Societatea mixta Huadian Oltenia Energy SA va avea sediul in Rovinari, in cadrul careia vor lucra un nr. de 150 de angajati. Initial, chinezii vor avea un aport de cel putin 30% din totalul capitalului social necesar realizarii investitiei, urmand sa asigure apoi restul finantarii.

Intrebati cum poate fi justificata construirea unui nou grup in conditiile in care consumul de energie in Romania este tot mai scazut, reprezentantii companiei au spus ca "aceasta noua capacitate de productie ar trebui sa inlocuiasca capacitatile existente a caror durata de viata este expirata si a caror tehnologie ce apartine anilor '70 este depasita". "De asemenea, necesitatea unei capacitati de productie pe combustibili conventionali este pe deplin dovedita in aceste zile in care carbunele asigura peste 30% din consumul national de energie. Referitor la rentabilitatea acestui proiect, investitorul strain nu va demara un proiect fara studii prealabile care sa ateste eficienta acestei investitii", a mai precizat CE Oltenia. In acest moment, CE Oltenia detine 12 grupuri cu o putere instalata totala de 3.600 MW, din care functionali sunt 3.000 MW.

Potrivit companiei, studiul de fezabilitate arata ca "noua centrala termoelectrica de 1 x 600 MW va fi o unitate de generare de inalta performanta, folosind drept combustibil de baza lignitul asigurat de carierele Rosia, Tismana si Pinoasa ce apartin CE Oltenia. Noua centrala este prevazuta cu cele mai bune tehnici disponibile de reducere a emisiilor de pulberi, NOx si SOx pentru a se conforma cu reglementarile in vigoare si pentru a face fata exigentelor in materie de limitare a emisiilor de substante poluante".

Reprezentantii CE Oltenia mai spun ca "centrala este pregatita pentru constructia viitoare a unei instalatii de retinere a CO2 post combustie". Despre un proiect privind captarea si stocarea dioxidului de carbon s-a mai discutat in urma cu 4-5 ani, insa nu a fost concretizat in vreun fel. Proiectul se numeste Getica CCS si este evaluat la peste un miliard de euro.

Intrebati cine sunt cei care au elaborat studiul de fezabilitate, reprezentantii companiei au raspuns ca sunt "doi consultanti de specialitate, unul din China si unul din Romania".

Inceperea lucrarilor de construire a noii centrale de 1 x 600 MW se va face dupa obtinerea autorizatiei de construire.

Reamintim ca Executivul a mandatat, la inceputul lunii septembrie, Ministerul Energiei sa exercite dreptul de vot in cadrul AGA a Societatii Complexul Energetic Oltenia in vederea constituirii Societatii care va implementa proiectul de constructie a unui nou grup energetic de 600 MW la Sucursala Electrocentrale Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Proiectul, de tip "Green/Brown Field", va fi realizat de catre o societate cu capital mixt la care vor participa China Huadian Engineering Co. Ltd. (CHEC), cu un aport initial, in numerar, de cel putin 30% din totalul capitalului social necesar realizarii investitiei si cu asigurarea ulterioara a finantarii, si Complexul Energetic Oltenia (CEO), cu aport in natura (terenuri si constructii). Investitia ar fi evaluata la circa 850 milioane euro.

Valoarea totala a proiectului, estimata printr-un studiu de fezabilitate, este de 847,639 milioane euro, cu o perioada de recuperare a investitiei de aproximativ 12 ani si o durata de viata de 30 de ani, punerea in functiune fiind prevazuta pentru anul 2019.

Implementarea proiectului, care va utiliza drept combustibil de baza lignitul de la carierele Rosia, Tismana si Pinoasa, ce apartin CEO.

Complexul Energetic Oltenia si China Huadian Engineering au semnat in octombrie 2014, la Guvern, un acord pentru realizarea unui grup energetic de 500 MW la Rovinari.

In decembrie 2014, Greenpeace a cerut desecretizarea acordului de infiintare a companiei IPP (Independent Power Producer) pentru implementarea unei noi unitati energetice la Termocentrala Rovinari, semnat in luna octombrie intre Romania si China, in prezenta premierului Victor Ponta. In prezent, acordul este un document secret iar Memorandumul de intelegere, semnat in prealabil cu partenerul chinez, include o clauza de confidentialitate conform careia numai partea chineza poate disemina public documentele aferente proiectului.

"Acesta este un paravan de netrecut pentru toti cei care vor sa stie mai multe despre investitia respectiva a statului - cetateni, presa si societate civila. Complexul Energetic Oltenia apartine tuturor cetatenilor acestei tari, iar Ministerul Economiei si intregul guvern au ca scop reprezentarea intereselor cetatenilor tarii. Cu toate acestea, entitatile amintite semneza intelegeri cu China, in numele cetatenilor pe care ii reprezinta, insa cu cu clauze de confidentialitate fata de acestia", afirma Greenpeace, intr-un comunicat de presa din decembrie.

Greenpeace a transmis Guvernului o cerere de desecretizare a Acordului de infiintare a companiei si de comunicare a documentului, in conditiile in care "intr-o tara democratica, angajamentele ce privesc interesele economice ale cetatenilor nu trebuie secretizate; din contra, publicul trebuie incurajat sa participe in procesul decizional".

In decembrie 2012, Complexul Energetic Oltenia a semnat cu compania chineza China Huadian Engineering Memorandumul de intelegere pentru construirea unui grup energetic de minim 500 MW, la Rovinari.

In cadrul Forumului Economic si Comercial China-Europa Centrala si de Est (Bucuresti, 26 noiembrie 2013), reprezentantii celor doua companii, in prezenta Prim-Ministrilor celor doua tari, au semnat un Acord de intentie de cooperare pentru realizarea proiectului termoenergetic de la Rovinari.

Reamintim ca tot o companie chineza va construi si reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Nuclearelectrica a publicat luni memorandumul de intelegere care urmeaza sa fie supus aprobarii AGA din 22 octombrie si care va si semnat cu investitorul chinez China General Nuclear Power Corporation. Potrivit documentului, imediat dupa semnarea memorandumului, Nuclearelectrica si compania chineza vor intra in negocieri pentru a semna acordul investitorilor. Apoi, cele doua parti vor infiinta o companie de proiect, de tip joint-venture, in care compania chineza va detine o participatie de cel putin 51% si care va prelua valoarea investitiei Nuclearelectrica in filiala sa EnergoNuclear SA (vechea companie de proiect).

Citeste si Cum a ajuns statul roman sa colaboreze cu chinezii pentru construirea Reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5005 vizualizari

 • -3 (9 voturi)    
  Ar trebui sa ne revoltam ??? (Marţi, 22 septembrie 2015, 17:04)

  xolv [utilizator]

  Scenariul e simplu: FED tipareste bani, fondurile de investitii si bancile arunca banii in piete de capital emergente - CHINA, (nu direct in economie), China investeste la noi. Sau ar trebui sa ne revoltam ca nu vindem tara cui trebuie ? Unui nou Bechtel ?
  • +3 (3 voturi)    
   unde vezi tu bani chinezesti? (Marţi, 22 septembrie 2015, 19:08)

   adyQ [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   astia iau un credit de 574 mil de euro de la banci, restul nu se zice dar eu as paria ca vine de la statul roman ca nah tre sa participe si el cu vreo 300 mil acolo ca cica ponta a gasit excedent bugetar, si de aici incolo chinezii au 90% din actiuni...daca merge treaba cine scoate banii? daca nu las ca plateste CE oltenia creditul
   PS: las ca base si boc nu au fost destul de buni, ne arata astia cum trebe facuta treaba si fac lata de o sa fie de platit zeci de ani
  • -1 (1 vot)    
   la Petru Voda cu tine (Miercuri, 23 septembrie 2015, 10:27)

   AnderT [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   China e o economie emergenta???
   Fed-ul?
   ce zici tu ma ostene? Ma oftic si eu ca Ponta ne-a vandut ca pe niste vite, dar nu aberez tata in halul asta. Marile Co din China exporta banii din tara lor de frica unei recesiuni sau mai rau o proasta interventie a Guvernului chinez. Dar teoriile tale sunt total nefondate si au iz de cospiratiost de 2 lei grei....
 • +10 (10 voturi)    
  Romania, tara tzeparilor (Marţi, 22 septembrie 2015, 17:07)

  emil bobu [utilizator]

  Ce s-a schimbat in 25 de ani?

  Avem DNA, dar cum investigheaza DNA daca toate documentele sunt secrete?

  Inca o mare tzeapa, de la maestrii consacrati, F$N.
 • +12 (12 voturi)    
  dupa mine potopul (Marţi, 22 septembrie 2015, 17:33)

  sorin3 [utilizator]

  Ponta simte ca e pe ultima suta...
  Vrea insa sa-l depaseasca pe Nastase.Nastase a vindut o ramura energetica catre Austria si Rusia iar Ponta va vinde 2 Chinei.
  Va vinde tot ce se poate , va lua spaga maxima pe care o mai poate lua, si va pleca linistit.
  Si daca e condamnat, tot el ride de noi.
  Datele publice din dosare arata ca seful politic de sus ia 10 procente din orice. Care e valoarea a 10% nuclearelectrica + 10% CE Oltenia?
  • -6 (10 voturi)    
   ghinion! :P (Marţi, 22 septembrie 2015, 19:13)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui sorin3

   Povestea cu vanzarea Nuclearelectrica catre chinezi a inceput pe vremea lui Boc ;)
   Nu-i shpaga pentru cine se pregateste, e pentru cine se nimereste! :P
 • +6 (6 voturi)    
  Vine tehnologia Chineza? (Marţi, 22 septembrie 2015, 17:54)

  Je__ [utilizator]

  Deci ce ne aduce china?

  Vine cu banii, muncitorii si materialele....si la urma...romanii vor avea o centrala dupa norme chinezesti?

  Pt aia care voteaza USL, la Beijing nu vezi soarele de fum si poluare.
 • +5 (7 voturi)    
  ... imi pare rau sa o spun (Marţi, 22 septembrie 2015, 17:58)

  Matusalem [utilizator]

  dar suntem de-a dreptul nebuni ?...sau inconstienti ?... pai ce mama dreac' poate sa ne invete chinezii in energie ?...nimic ?...pai atunci ...doar pentru bani ne prostituam ?....nu ca nu ar fi o meserie "onorabila" ...dar ne lasam sa ne F...in c..r toti asiatici?... pe ponta il inteleg ca are ochi ca ei ...dar noi cei multi stam si ne uitam ca prostii? .... hipnotizati ?... pai suntem normali sau prosti?
 • +4 (4 voturi)    
  Banuiesc ca urmatoarea.... (Marţi, 22 septembrie 2015, 18:25)

  gica43 [utilizator]

  ...realizare "geniala"a lui ponta va fi aprobarea constructiei unei pagode de ....1 milion de locuri.
 • +4 (4 voturi)    
  doar atat ? (Marţi, 22 septembrie 2015, 21:33)

  cris64 [utilizator]

  De ce dracu' nu le dam pe mana toata Romania. Asa in proportie de vreo 95% sa nu bata la ochi ca e unanimitate. Ca doar n-au trecut decat 25 de ani de cand pleca impuscatu si odioasa lui sotie. Asa ca n-am uitat obiceiurile comuniste si oricum, mascat, tot astia sunt la putere. Ca bine le mai zicea Tutea !
 • 0 (0 voturi)    
  Ce avem noi in comun cu tehnologia chineza ? (Miercuri, 23 septembrie 2015, 9:31)

  andreesanu [anonim]

  Cand trebuie sa -ti pui latul de gat macar trebuie sa stii pentru ce ???. Cand dai 91% din actiuni chinezului trebuie sa fii timpit ,redus mintal sau vandut chinezului.
  Cand secretizezi un contract comercial asta deschide un subiect de scandal ,de comentarii.
  Daca contractul nu ascunde clauze murdare ,ilegale de ce trebuie secretizat ?,miroase a contract Bechtel ?,or contract OMW ???,or contract pentru resursele din M Neagra ???.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu se sesizeaza nimeni? (Miercuri, 23 septembrie 2015, 10:17)

  adi67ro [utilizator]

  Adunarea generala daca accepta sa se construiasca reactorul 3 si 4 cu sprijin financiar chinez va semna si dizolvarea ei. Nu vor mai fi majoritari. Veti semna dizolvarea voastra. Nu vedeti ca ce avem noi reactoarele 1 si 2, infrastructura, piata de desfacere nu au valoare si ei doar pentru ca termina lucrarile la reactoarele 3 si 4 devin majoritari? Este alta teapa ... La ce avem nevoie de energie cind si cea produsa este mai multa si o vindem. Oare centrala asta nu are interes strategic national? De ce sa o conduca strainii? Pentru interesele unor oameni care primesc o mita? Oare nu se sesizeaza nimeni ? Ce tara a vindut centralele nucleare sau se le lase pe mina altor tari?
 • 0 (0 voturi)    
  tradatorii de neam nu dorm... (Miercuri, 23 septembrie 2015, 10:32)

  yellowdog [utilizator]

  de platit platim noi
 • 0 (0 voturi)    
  cap de pod (Miercuri, 23 septembrie 2015, 10:46)

  ilidia [anonim]

  Pinochio se tine de cuvant si face din Romania un cap de pod al Chinei in Europa. Nu mai vorbim de "inalta tehnologie " chinezeasca furata de peste tot, dar cu "lipsuri". Stiu ce spun. Lucrand in ind. chimica am vazut astfel de "exemple" care au dat chix. Ba, la un moment dat, chiar Dep. ind. chim. din Min. Industriei ne-a atras atentia asupra "calitatii" utilajelor din China, cu exemple concrete si fotografii ale utilajelor avariate.Iar noi vrem reactoare nucleare si centrale termoelectrice facute de chinezi. Apropos, 600MW intr-un singur grup inseamna "abur supracritic". Cati dintre ministrii nostri stiu ce-i aia si ce oteluri speciale se folosesc in acest caz?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by