Consiliul de administratie al Electrica a convocat pentru data de 10 noiembrie, la cererea unor actionari care detin impreuna peste 15% din capitalul social, o Adunare Generala Exraordinara a Actionarilor. Motivul: aprobarea reluarii negocierilor cu Fondul Proprietatea in vederea preluarii participatiilor minoritare pe care acesta le detine la filialele Electrica. In primavara au mai avut loc astfel de negocieri, insa au esuat din cauza neintelegerilor legate de pret. Fondul Proprietatea ar fi solicitat 175 de milioane de euro, pret considerat prea mare de Electrica.

Actionarii care au solicitat reluarea negocierilor sunt: Newtyn TE Partners LP, Newtyn Partners LP, Fondul de Pensii Administrat Privat ING, Fondul de Pensii Facultative ING Activ, Fondul de Pensii Facultative ING Optim si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Acestia solicita sa se aprobe in adunarea generala a actionarilor mandatarea Consiliului de Administratie pentru inceperea negocierilor cu Fondul Proprietatea in vederea achizitionarii participatiilor pe care le detine la filialele Electrica Distributia Muntenia Nord (22%), Electrica Distribuție Transilvania Sud (22%), Electrica Distribuție Transilvania Nord (22%) si Electrica Furnizare (22%).

Pretul oferit de catre Fondul Proprietatea va trebui sa tina seama exclusiv de argumentele economice existente pentru aceasta achizitie. La momentul finalizarii procesului de negociere, Consiliul de Administratie este obligat sa faca public pretul oferit, fie el acceptat sau nu de catre Fondul Proprietatea, impreuna cu argumentatia economica care a stat la baza ofertei, se arata in convocator. De asemenea, Consiliul de Administratie va trebui sa incheie procesul de negociere pana la data de 31 martie 2016.

Compania Electrica a fost privatizata in urma cu un an pe bursele de la Bucuresti si Londra, statul roman ajungand sa detina o participatie de 48,78%. In urma listarii, s-au obtinut peste 600 de milioane de euro, bani care au intrat in conturile companiei pentru investitii.