Ministerul Energiei Andrei Gerea a afirmat joi ca fuziunea dintre producatorul de energie termica Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) si furnizorul de energie termica RADET intampina probleme din cauze financiare. In aceste conditii, sunt analizate doua solutii care sa duca la lichidarea tuturor datoriilor pe care le are RADET catre ELCEN. "Sunt analizate doua solutii care au ca efect lichidarea tuturor datoriilor si penalitatilor: transferul unei parti din ELCEN catre Primaria Generala sau falimentul RADET- ceea ce presupune ca infrastructura ramane in proprietatea Primariei- si constituirea unui RADET doi, fara datorii", a afirmat Gerea.

"RADET are deocamdata o mare problema, cea financiara. S-a discutat in mai multe randuri despre fuziunea cu ELCEN cu RADET. Din motive juridice, aparute mai ales in decembrie anul trecut, acest proiect a fost impidicat. Nici nu se poate ca cel care are datorii sa ingita pe cel caruia are sa ii plateasca datoriile", a mai spus Gerea.

Acesta a mai spus ca a avut in cursul zilei de miercuri o discutie cu primarul interimar al Capitalei si conducerile RADET si ELCEN, in urma careia s-a ajuns la concluzia ca la iarna bucurestenii vor avea apa calda si caldura. "Am avut, ieri, o discutie cu primarul interimar al Capitalei si conducerile RADET si ELCEN, in urma careia putem da asigurari ca, in aceasta iarna, bucurestenii vor avea agent termic la parametrii corespunzatori. Apreciez colaborarea tot mai buna dintre cele doua societati si, pentru prima data, va fi constituit un comandament de iarna si un dispecerat unic, care sa actioneze astfel incat Capitala sa nu sufere de sincope in furnizarea agentului termic", a dat asigurari ministrul Andrei Gerea.

Ministrul Energiei a mai spus ca sectorul energiei termice este intr-o situatie deficitara spre deosebire de cel al energiei electrice si gaze naturale. "Energia termica este in cea mai deficitara situatie, raportat la sectorul energiei electrice si cel al gazelor, ca urmare a unui parcurs negativ de dupa ¬90 incoace. Desi productia de energie termica este un serviciu esential, nu a fost luat in considerare asa cum ar fi trebuit. S-a mers din inertie, nedimensionand capacitatile de productie si transport. S-a ajuns la mutarea consumatorilor de la sistemul centralizat, la cel individual". Gerea sustine ca la nivel european exista o tendinta de revenire la sistemul centralizat de incalzire. "Dorim sa sustinem redimensionare si reabilitarea productiei de energie termica in sistem centralizat. La nivel european exista o tendinta de revenire catre sistemul centralizat pentru ca acesta este mai eficient, mai prietenos cu mediul, mai accesibil pentru consumatorul final. Trebuie sa ne concentram pe o dimensionare corecta a capacitatilor de productie de energie termica", a mai spus ministrul.

In urma cu doua saptamani, presedintele Consiliului de Administratie al RADET Bucuresti, Gabriel Dumitrascu, a spus ca exista un risc real ca in aceasta iarna sa nu se asigure continuitatea alimentarii cu energie termica a populatiei. In urma acestei afirmatii, reprezentantii ELCEN au precizat ca riscul ca bucurestenii sa ramana fara caldura pe timpul iernii este mare din cauza situatiei critice in care se afla furnizorul de energie termica RADET. Reprezentantii ELCEN spun ca RADET a renuntat la reviziile anuale programate si la probele de presiune hidraulica a retelelor de transport, care aveau scopul de a depista problemele tehnice si a le solutiona. In Bucuresti, pierderile de energie termica pe retele au ajuns la peste 38%, au mai spus reprezentantii ELCEN.