Compania producatoare de gaze Romgaz a anuntat luni ca va continua relatiile contractuale cu producatorul de energie termica ELCEN doar daca va prezenta pana pe 15 octombrie 2015 un program ferm de stingere a datoriilor. In cazul in care ELCEN nu va prezenta acest program de stingere a datoriilor pe care le are fata de Romgaz, livrarile de gaze naturale vor fi sistate incepand cu data de 16 octombrie 2015. Astfel, ELCEN risca sa nu mai poata avea o parte din materia prima necesara producerii de energie termica la nivelul Bucurestiului. Pe de alta parte si ELCEN are recuperat o creanta de peste 3,6 miliarde de lei de la furnizorul de apa calda si caldura RADET.

"Relatiile comerciale dintre S.N.G.N. ROMGAZ S.A. si S.C. Electrocentrale Bucuresti S.A. se deruleaza in baza contractului de vanzare-cumparare gaze naturale nr.15/2009, completat cu actele aditionale nr.1-20. Acest contract expira la data de 30 septembrie 2015", a anuntat Romgaz printr-un comunicat transmis bursei.

Ca urmare a datoriilor restante mari inregistrate de Electrocentrale Bucuresti, Consiliul de Administratie al ROMGAZ S.A. a hotarat prelungirea contractului de vanzare-cumparare gaze naturale cu Electrocentrale Bucuresti S.A doar pana la data de 15 octombrie 2015.

"O posibila continuare a relatiilor contractuale dupa aceasta data se va putea realiza numai in conditiile in care S.C. Electrocentrale Bucuresti S.A. va prezenta, pana la data de 15 octombrie 2015, un program ferm de stingere a datoriilor restante inregistrate fata de S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (...)Neprezentarea programului mentionat la pct.c va conduce la sistarea livrarilor de gaze naturale incepand cu data de 16 octombrie 2015", se arata in comunicat.

Conducerea executiva a societatii va notifica ELCEN si va informa actionarul majoritar al S.C. Electrocentrale Bucuresti asupra acestei decizii a Consiliului de Administratie. Trebuie mentionat ca Romgaz si ELCEN au acelasi actionar majoritar: Ministerul Energiei.

Ministrul Andrei Gerea a afirmat recent ca ca fuziunea dintre producatorul de energie termica Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) si furnizorul de energie termica RADET intampina probleme din cauze financiare. In aceste conditii, sunt analizate doua solutii care sa duca la lichidarea tuturor datoriilor pe care le are RADET catre ELCEN. "Sunt analizate doua solutii care au ca efect lichidarea tuturor datoriilor si penalitatilor: transferul unei parti din ELCEN catre Primaria Generala sau falimentul RADET- ceea ce presupune ca infrastructura ramane in proprietatea Primariei- si constituirea unui RADET doi, fara datorii", a afirmat Gerea.

In urma cu doua saptamani, presedintele Consiliului de Administratie al RADET Bucuresti, Gabriel Dumitrascu, a spus ca exista un risc real ca in aceasta iarna sa nu se asigure continuitatea alimentarii cu energie termica a populatiei. In urma acestei afirmatii, reprezentantii ELCEN au precizat ca riscul ca bucurestenii sa ramana fara caldura pe timpul iernii este mare din cauza situatiei critice in care se afla furnizorul de energie termica RADET. Reprezentantii ELCEN spun ca RADET a renuntat la reviziile anuale programate si la probele de presiune hidraulica a retelelor de transport, care aveau scopul de a depista problemele tehnice si a le solutiona. In Bucuresti, pierderile de energie termica pe retele au ajuns la peste 38%, au mai spus reprezentantii ELCEN.