Romania scapa de monopolul Gazprom pe tranzitul si furnizarea de gaze naturale

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 30 septembrie 2015, 17:10 Economie | Energie


Prin conducta Arad-Szeged ar putea fi exportate si gaze rusesti
Foto: Hotnews
Gigantul Gazprom va fi obligat sa permita si altor companii sa aiba acces la conductele de tranzit al gazelor pe teritorul Romaniei, incepand chiar cu 31 decembrie 2015. Aceasta in conditiile in care o conventie semnata in 1996 intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse privind tranzitul si livrarile de gaze rusesti pe teritoriul Romaniei va iesi din vigoare pe 31 decembrie 2015, potrivit unui ordin al Ministerului Afacerilor Externe publicat in Monitorul Oficial. Expirarea conventiei va mai avea un efect: Romania va avea dreptul sa revanda fara probleme gazele venite din Rusia. Este o conventie care a ridicat multe probleme Romaniei din cauza ca are prevederi care contravin legislaţiei comunitare, ajungand in 2012 sa fie chemata in judecata la Curtea Europene de Justitie de catre Comisia Europeana.

Ulterior, in urma unor discutii cu reprezentantii Guvernului Romaniei, Comisia Europeana a decis sa amane procesul de la Curtea Europeana de Justitie.

Pe langa conventia din 1996 mai este una semnata cu Rusia (pe atunci URSS), in 1986. Potrivit ordinului Ministerului Afacerilor Externe, si aceasta va expira, insa cu un an mai tarziu, pe 31 decembrie 2016. Cea din 1986 se refera tot la tranzitul gazelor pe teritoriul Romaniei insa a fost incheiata cu URSS, atat de Romania, cat si de Turcia, Grecia si alte tari. Astfel, prin expirarea primei conventii se face un prim pas in privinta eliminarii monopolului rusesc asupra utilizarii conductelor de tranzit. Urmatorul va fi la sfarsitul lui 2016.
 • Romania, la un pas sa fie sanctionata de CE din cauza conventiilor cu Rusia
Mai precis, Romania a ajuns sa incalce prevederile comunitare pentru ca aceste doua conventii semnate cu multi ani in urma cu Rusia blocheaza accesul tertilor la conductele de gaze care tranziteaza teritoriul romanesc. Pe partea romaneasca, conductele apartin Transgaz, insa sunt folosite doar de Gazprom. Romania nu se poate alinia normelor UE fiind constransa de doua Conventii semnate in 1986 si 1996 cu Federatia Rusa. Cele doua conventii incalca legislatia comunitara, respectiv Regulamentul nr. 1775/2005 privind conditiile de acces la retelele pentru transportul gazelor naturale (inlocuit in anul 2009 prin Regulamentul nr. 715/2009) care se aplica tuturor conductelor de transport de pe teritoriul Uniunii Europene, indiferent daca astfel de conducte furnizeaza efectiv gaze naturale intr-un anumit stat membru sau daca transporta gaze mai departe in aval.

Practic, nimeni in afara de Gazprom nu poate rezerva accesul la conductele de tranzit Isaccea (la granita cu Ucraina) - Negru Voda (la granita cu Bulgaria), chiar daca nu sunt folosite nici jumatate din capacitate. Aceasta in conditiile in care pe teritoriul Romaniei, conductele apartin transportatorului roman Transgaz. Conductele sunt rezervate de Gazprom si nimeni nu se poate "intepa" la ele ca sa realizeze exporturi. Tranzitul este asigurat din Isaccea pana in Negru Voda prin trei conducte: una cu o capacitate de 8 miliarde de metri cubi pe an, iar celelalte doua cu capacitati de 10 miliarde metri cubi pe an. Desi ajunge la 28 de miliarde de metri cubi pe an de gaze, capacitatea de tranzit este folosita la jumatate doar de Gazprom. Gazele ajung in Bulgaria, Macedonia, Turcia si Grecia. Prin interconexiunea Isaccea (Romania)-Orlovka (Ucraina) sunt realizate si importuri destinate exclusiv Romaniei. Conventiile ar viza doar doua dintre conducte, una dintre ele fiind pentru Bulgaria (Tranzit I), iar celalata pentru Romania (Tranzit II). Pentru a treia (Tranzit III), contractul de tranzit este incheiat pana in 2023.

Importuri cu gaze rusesti sunt realizate si prin interconectorul din nordul tarii Tekovo (Ucraina)-Mediesu Aurit (Romania). Importurile se ridica la vreo 2 miliarde de metri cubi pe an.

 • Romania va avea liber, teoretic, sa exporte gazele rusesti
Sub amenintarea procesului de la Curtea Europeana de Justitie, Romania a reusit sa denunte la sfarsitul lui 2011, alaturi de Bulgaria care e si ea parte implicata, cele doua conventii. Insa, conform prevederilor respectivelor conventii, acestea continua sa produca efecte pana la sfarsitul lui 2015, respectiv anul 2016.

 • NOTA Legat de ce se intampla dupa expirarea conventiilor, nu este exclus ca Romania sa incheie altele cu Federatia Rusa. "Ulterior, Guvernul României va începe negocierile pentru încheierea unor noi convenţii privind transportul de gaze naturale din Federaţia Rusă prin teritoriul României către terţe ţări care să respecte prevederile dreptului UE", se arata in nota de fundamentare a HG 1278 din 2011 prin care au fost denuntate cele doua conventii.

Din momentul in care expira, relatia Romaniei si a altor state cu Gazprom in privinta transportului de gaze ar trebui sa se schimbe. In primul rand ar trebui permis accesul altor companii la aceste conducte. Pot fi companii din Ucraina, pot fi companii din Rusia, altele decat Gazprom, pot fi companii din Romania etc. Contactat de HotNews.ro, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, Niculae Havrilet, a spus ca pentru accesul companiilor din Romania la aceste conducte sunt necesare anumite lucrari tehnice. "Ar trebui realizate niste interconexiuni tehnice", a spus Havrilet. Astfel, conductele ar putea fi folosite chiar pentru exportul gazelor din Marea Neagra.

Conventia din 1996 interzice acum accesul tertilor prin urmatoarea prevedere: "Capacităţile de tranzit vor fi utilizate exclusiv pe baza convenirii cu RAO "Gazprom" şi la acestea nu se vor conecta consumatori din România fără acordul RAO "Gazprom". 

Pentru transportul pe teritoriul Romaniei, Gazprom trebuie sa plateasca o taxa de tranzit. De acum, dupa expirarea conventiilor, Transgaz va trebui sa realizeze licitatii pentru rezervarea capacitatilor. Trebuie purtate discutii si cu partea bulgara, cu societatea de transport Bulgartransgaz. Deocamdata, discutiile nu sunt la nivel prea avansat.

Un alt articol este cel referitor la interzicerea revanzarii gazelor rusesti. "Gazele naturale ce se vor livra din Federaţia Rusă în România, pentru nevoile consumatorilor de pe teritoriul acesteia, nu pot fi exportate în terţe ţări fără acordul RAO "Gazprom", se arata in conventie. Odata cu expirarea conventiei, Romania ar putea exporta gaze rusesti, insa pentru a se ajunge aici ar trebui sa se rezolve problemele de ordin tehnic. Interconectarile actuale nu permit exporturile fizice de gaze, motiv pentru care in 18 iunie 2015, Comisia Europeana a decis sa dea in judecata Romania la Curtea de Justitie a UE. Autoritatile romane nu au facut demersurile necesare in vederea realizarii unor investitii de interconectare cu statele vecine, respectiv cu Ungaria si Bulgaria. In acest moment, interconectarea cu Ungaria este facuta prin conducta Arad-Szeged, insa doar pe sensul de import, nu si export. In ceea ce priveste Bulgaria, proiectul privind realizarea conductei Giurgiu-Ruse taraganeaza de cel putin trei ani. Singura interconectare prin care pot fi facute exporturi este cu un stat care nu este membru UE, Republica Moldova, prin conducta Iasi-Ungheni, insa nu foloseste la nimic. Conducta exista, insa exporturi nu se fac deoarece conducta se opreste la Ungheni unde sunt prea putini consumatori. Ar putea fi facute exporturi in Bulgaria si pe la Negru Voda, insa aici e nevoie de discutii si negocieri cu tara vecina. Potrivit unor surse din domeniu, Bulgaria ar fi facut anumite intelegeri cu Gazprom.

Legislatia europeana obliga statele membre sa asigure transportul de gaze prin conductele de interconectare in ambele directii, si in sensul de import, dar si de export, motivul fiind sporirea securitatii aprovizionarii. In aceste conditii, din 2013, toate conductele de interconectare din Romania trebuiau sa asigure si "fluxul invers", ceea ce insemna permiterea exporturilor de gaze. Din punct de vedere legislativ, Romania s-a aliniat la legislatia europeana, insa nu si la punerea in practica. Transgaz este compania care ar trebui sa realizeze aceste lucrari de interconectare. Surse din domeniu spun ca autoritatilor romane le convine taraganarea deoarece asa gazele romanesti raman pe teritoriul Romaniei. Sunt gaze mai ieftine care pot fi folosite pentru populatie, dar si de mari consumatori, precum combinatele chimice ale InterAgro, care au tot interesul sa nu se realizeze exporturi.
 • Misiune neindeplinita: infiintarea unei companii mixte romano-ruse
Conventia semnata 1996 intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse prevedea si alte obiective care nu au fost indeplinite pana acum. Inclusiv cele referitoare la cantitatile de gaze. Potrivit conventiei, partea rusa era dispusa sa livreze Romaniei in perioada 2005-2010 pana la 14 mld metri cubi/anual, in cazul construirii unor noi capacitati de transport gaze. In plus, conform conventiei trebuia infiintata o companie mixta Romgaz-Gazprom. Nu a fost infiintata, desi au existat discutii in acest sens. Mai mult, partea romana trebuia sa acorde societatii mixte posibilitatea de a utiliza, pe baza contractuala, depozitele subterane de pe teritoriul Romaniei pentru depozitarea gazelor naturale destinate consumatorilor interni si pentru asigurarea tranzitului gazelor rusesti in terte tari.

Cum era de asteptat, expirarea acestor conventii nu este pe placul Rusiei. Presedintele Agentiei Federale Rossotrudnicestvo din Rusia, Konstantin Kosaciov, spunea in aprilie 2013, ca relatia in domeniul gazelor naturale dintre Rusia si Romania merge "normal", dar ar putea aparea probleme din cauza reglementarilor europene. "Contractele de tranzit sunt incheiate pana in 2015 si 2023. Rusia nu vede niciun obstacol legal, ne vom indeplini toate obligatiile contractuale. Intrebarea este ce se va intampla dupa aceea, deoarece conditiile noilor contracte sunt inacceptabile pentru Rusia. Misiunea noastra este sa favorizam contractele directe. Uniunea Europeana nu recunoaste notiunea de tranzit al gazelor si are alte formule de calcul a tarifelor de tranzit", a spus Kosaciov, adaugand ca Rusia cauta alte modalitati de export al gazelor in Europa.

Citeste siCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11552 vizualizari

 • -17 (31 voturi)    
  ura! (Miercuri, 30 septembrie 2015, 17:29)

  Mazeta [utilizator]

  "Surse din domeniu spun ca autoritatilor romane le convine taraganarea deoarece asa gazele romanesti raman pe teritoriul Romaniei. Sunt gaze mai ieftine care pot fi folosite pentru populatie, dar si de mari consumatori."

  Acum Exxon, OMV & Co vor putea exporta mai ușor gazele românești, ca să avem de unde să le importăm. Am scăpat de dracu' și am dat de ta'su!
  • -5 (5 voturi)    
   exact (Miercuri, 30 septembrie 2015, 20:21)

   popescu_dtru [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   bine zis și adevărat.
  • +8 (16 voturi)    
   Daca zici tu asta. (Miercuri, 30 septembrie 2015, 20:29)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   nu are cum sa fie decat bine pentru Romania.

   Tu si cu sefii tai de la St. Petersburg, sa fiti sanatosi, sa va intoxicati linistiti.

   Hai cu hrisca!
  • +11 (15 voturi)    
   Veste f.buna pt noi, proasta pt Rusia (Miercuri, 30 septembrie 2015, 20:32)

   Romania, trend ascendent [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Deja noi nu mai avem nevoie de gazele naturale din Rusia, acum vom putea folosi si conductele independent de exigentele Gazprom.

   E un instrument in minus pentru politica rusa de santaj energetic la adresa noastra, o politica fara efect de acum inainte.

   Independenta fata de influenta rusa de acest tip ne creste si importanta strategica in cadrul NATO si in interiorul UE (acolo unde sunt state care cam tremura cand se supara Gazprom).

   Prioritati de securitate nationala pt urmatorii ani devin acum interconectarile pe export si prelungirea conductei de la Ungheni la Chisinau.

   Vom fi nod energetic regional al UE si exportatori de gaze si energie electrica pentru toti vecinii care vor sa cumpere de la noi. Cei care prefera sa depinda de Kremlin vor ramane in continuare sateliti ai Moscovei, desigur (probabil Serbia).

   Cum la noi DNA si SRI lucreaza intens contra coruptiei (nimeni in Europa nu a mai pus sechestru de miliarde pe o companie ruseasca de marimea Lukoil), putin probabil ca Rusia sa mai aiba vreodata capacitate de santaj energetic contra tarii noastre.
   • -9 (9 voturi)    
    prost mai esti (Joi, 1 octombrie 2015, 9:51)

    ion [anonim] i-a raspuns lui Romania, trend ascendent

    Romania nu mai importa gaz rusesc fiindca nu mai are industrie ca in alte vremuri, tara degradeaza, da voi va bucurati -)))
    • +6 (6 voturi)    
     gheorghe (Joi, 1 octombrie 2015, 12:23)

     camasa_neagra_la_gat [utilizator] i-a raspuns lui ion

     de fapt tu esti gheorghe nu ion..asa se explica lipsa ultimului tau neuron..romania nu ar avea niciun motiv sa aiba o industrie de genul celei din 1989..total neperformanta si subvetionata chiar si cand era pe minus..ptr ca vezi doamne oferea locuri de munca..era doar o chestie pe termen scurt ce urma sa explodeze.
    • +3 (3 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Joi, 1 octombrie 2015, 14:25)

     [anonim] i-a raspuns lui ion

  • +10 (12 voturi)    
   Opera apartine psd-ului si lui tariceanu. (Miercuri, 30 septembrie 2015, 20:50)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   - In 2007, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a transformat licenta de explorare pentru perimetrele Midia si Pelican intr-un contract de concesionare. Actul ratificat in noiembrie 2008 de fostul premier Tariceanu permite practic companiei Sterling Resources sa exploateze resursele de gaz si petrol.
   Sterling Resources a vandut catre consortiul format din ExxonMobil Exploration and Production Romania si OMV Petrom o parte a Blocului Midia din Marea Neagra
   Portiunea vinduta reprezinta 11% din suprafata toala a concesiunilor Sterling Resources in Marea Neagra, adica blocurile Midia si Pelican.
   Sterling va primi 29,25 milioane de dolari la semnarea tranzactiei, alti 29,25 milioane de dolari in cazul descoperirii unor rezerve de hidrocarburi, precum si alti 19,5 milioane de dolari la momentul inceperii productiei.
   - Privatizarea SNP Petrom SA a definitivat-o regimul Iliescu-Năstase şi a fost votată în Parlament. Vezi Jaful secolului pe http://vremuritulburi.com/2014/06/02/jaful-secolului-privatizarea-snp-petrom/
  • +10 (12 voturi)    
   Lucru bun (Joi, 1 octombrie 2015, 8:20)

   camasa_neagra_la_gat [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Bai tovarashe mazeta stii care-i singurul lucru bun din postarile tale? Faptl ca ne dam seama ca se poate accesa relativ usor Hotnews.ro si din Moscova. Pashol na turbinca acum!
   • +6 (6 voturi)    
    multumesc! (Joi, 1 octombrie 2015, 8:45)

    hot news [utilizator] i-a raspuns lui camasa_neagra_la_gat

    La aspectul asta nu ma gandisem ...

    Insa nu, nu cred ca toasu' pattone, evoque, echidistantul sau alte mazete lucreaza de la Maskwa, mai degraba face parte din Coloana a cincea, platita de la Kremlin dar infiltrata aici si actionand pe teritoriul tarii noastre ...
  • +1 (1 vot)    
   & reverentzele lui Ponta la redeventzele "racite"? (Vineri, 2 octombrie 2015, 6:44)

   Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   + suprataxa pentru gaze şi taxa pentru resurse minerale. !!!!
   Toată piaţa a aşteptat să ştie care va fi taxa pe următorii zece ani, de la 1 ianuarie 2015.
   Actualele cote de redevenţe petroliere erau valabile până la 31 decembrie 2014, lucru prevăzut şi în Legea 555/2004 privind unele măsuri pentru privatizarea Petrom.
   Deci, în loc ca Cuvernul Ponta 3 să stabilească (proiect de lege, sau OUG) noi cote de redevenţă începând cu anul 2015, amână acest lucru până în..... ?

   Din programul de guvernare al "doctorului " Ponta Viorel :
   18 mai 2012: Noul nivel de redevenţe va fi anunţat cât mai repede, până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare, şi că România încasează doar 4%, în condiţiile în care media europeană presupune o redevenţă de peste 20%. (Victor Ponta la Pro TV) !!!
   11 iulie 2013: „În acest an vom finaliza - şi probabil vom şi adopta - noua lege privind redevenţele. Expiră cei zece ani din contractul din 2004 cu Petrom, practic, anul viitor România va avea redevenţe pentru toate resursele sale naturale - redevenţe la media europeană”, a precizat prim-ministrul, la Palatul Victoria, în cadrul unei conferinţe de presă pe tema Planului naţional de investiţii strategice şi creare de locuri de muncă (Agerpres).
   Aflat la Viena în ianuarie 2013, Ponta Viorel susţinea că "cinstitii" sai din cabinet ,intenţionează să majoreze nivelul redevenţelor percepute producătorilor de petrol şi gaze mai devreme de anul 2015 şi că a discutat pe această temă cu cu managerul general al OMV,iar redevenţele vor ajunge la nivelul din Uniunea Europeană, "undeva la 20-30%, cel puţin".
 • +23 (23 voturi)    
  Iliescu a semnat, cum era normal, (Miercuri, 30 septembrie 2015, 17:57)

  ploiesteanu [utilizator]

  o convenție favorabilă marelui urs de la răsărit fără ca țara noastră să aibă vreun beneficiu. România plătea un tarif mărit pe mmc. ca și cum nu ar fi brăzdată de conducte rusești. Ucraina plătea 1/3, Moldova, mai puțin. Iliescule, de ce nu te văd eu odată acolo unde ar trebui să-ți fie locul, după episodul "Piața Universității"?
  • +5 (5 voturi)    
   Din punctul sau de vedere, era firesc! (Joi, 1 octombrie 2015, 8:48)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

   Ilici a fost consecvent, intotdeauna a luat decizii in favoarea Patriei sale de suflet, marea federatie din Rasarit.
   In acest sens, este incorect sa il etichetam drept "tradator", el i-a sprijinit totdeauna pe AI LUI.

   Afirmatia este valabila si pentru Copy-paste: nu are sens sa reprosezi: "ai tradat poporul roman!" unui ... albanez!
  • +3 (3 voturi)    
   in inchisoare (Joi, 1 octombrie 2015, 10:47)

   stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

   sper ca nu te referi sub pamant, eu ii doresc viata lunga - in inchisoare pe viata
 • +2 (12 voturi)    
  1986? (Miercuri, 30 septembrie 2015, 18:05)

  Ursuletul de Plus [utilizator]

  Ce Federatie Rusa exista atunci ? Stiu ca Rusia a preluat treburile defunctei URSS, dar, totusi. E ca si cand ai zice ca Romania a fost atacata de Italia in 105 d.Hr.
 • +9 (9 voturi)    
  Ne-au cocosat rusii cu pretul/1.000 mc ! (Miercuri, 30 septembrie 2015, 20:06)

  Plagarus [utilizator]

  Este cunoscut faptul că ţara noastră plăteşte unul dintre cele mai mari preţuri pe gazul venit de la Gazprom iar acest fapt se datorează unor negocieri nefaste pe care autorităţile române le-au avut pe vremea când ministrul Economiei era Codruţ Şereş. Aşa se face că pe piaţa liberă preţul mediu de vânzare al gazului este de 236 de dolari mia de metri cubi, iar din Rusia acesta vine cu 380 de dolari pe mia de metri cubi
  Transgaz se amplaseaza pe noile fuxuri de gaze in regiune : de la Marea Neagra, din sud-vest, + noile interactiuni cu vecinii.
  "Doctorul " penal Ponta Viorel nu a modificat redeventele in timp ce cabinetul sau merge inainte cu vanzarea unui pachet de 26% din actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) desi grupul kazah KazMunayGas, actionarul majoritar cu drept de preferinta la cumpararea actiunilor RRC, nu si-a asumat niciun termen pentru infiintarea unui fond de investitii de un miliard de dolari, scapand insa de plata datoriei istorice de 600 milioane de dolari. Prin vanzarea de catre statul roman a actiunilor RRC pentru o suma de cel putin 200 milioane de dolari, grupul kazah KazMunayGas obtine iertarea datoriilor la un "discount" de 66% si stingerea tuturor litigiilor actuale sau viitoare pe tema conversiei in actiuni a datoriei istorice. Kazahii au cumparat Rompetrol in 2007 de la Dinu Patriciu, iar creanta de 600 milioane de dolari dateaza de la inceputul anilor 2000. Participarea cu 150 mil. dolari la fondul de investitii, care ar trebui sa realizeze proiecte de un miliard de dolari in Romania in sapte ani, nu ii va dezavantaja insa pe kazahi, pentru ca acestia vor retine tot profitul generat de fond pana la momentul recuperarii integrale a contributiei initiale, potrivit memorandumului incheiat in 2013 cu guvernul.
  Acum statul detine 44% din capital. Nici memorandumul si nici decizia Guvernului de aprobare a strategiei de privatizare nu mentioneaza un termen in care ar trebui organizata procedura, dupa cum nu precizeaza nici vreun termen in care K
 • +7 (9 voturi)    
  si ce daca am semnat? (Miercuri, 30 septembrie 2015, 23:45)

  doejohn [utilizator]

  Si ce daca am semnat? Trebuia sa respectam? Rusia nu a semnat in 1994 la Budapesta ca garanteaza integritatea teritoriala a Ucrainei? Ba, cu astia nu te joci cu semnaturi ca li se rupe.
 • +2 (2 voturi)    
  //// !!! (Joi, 1 octombrie 2015, 9:11)

  andreesanu [utilizator]

  Expresia " conventia va iesi din vigoare !!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by