Oficialii Gazprom au evocat posibilitatatea ca tranzactiile cu petrol sa fie folosita rubla ruseasca. Acest lucru ar include Rusia in grupul tarilor care se opun folosirii valutei americane in contractele de livrare a hidrocarburilor.

Posibilitatea fost evocata de vicepresedintele holdingului, Aleksandr Medvedev, potrivit caruia conducerea companiei pe care o reprezinta analizeaza serios aceasta varianta. Astfel, apreciaza Nezavisimaia Gazeta, Gazprom adera, voit sau nu la cererile Iranului, Venezuelei si Ecuadorului de a se renunta la dolarul SUA ca mijloc de plata pentru petrolul furnizat.

Apelul a fost reamintit intens la summitul OPEC din 18 noiembrie, din capitala Arabiei Saudite, Riad.

Intre timp, expertii intervievati de Nezavisimaia Gazeta au estimat ca procedura de trecere, in tranzactiile cu petrol si gaze, la rubla este complicata din punct de vedere tehnic si absolut inoportuna din punct de vedere economic. „Nici nu-mi imaginez cum s-ar putea derula o asemenea operatiune”, a declarat directorul Institutului pentru energetica nationala, Serghei Pravosudov.

“Problema este ca numeroase contracte pe termen lung au fost deja incheiate si semnate. Poate e vorba de niste intelegeri viitoare, dar pina acolo mai e mult. De fapt, toata povestea asta este ca o furtuna intr-un pahar cu apa si nici nu merita o atentie aparte. Pentru moment, cel putin”, a spus expertul.

La rindul sau, analistul companiei Antanta-Kapital, Timur Hairullin, afirma ca preocuparea Gazprom poate fi inteleasa, avind in vedere ca din 2002 cursul dolarului vizavi de euro a scazut cu aproape 40%. „Cum principalii parteneri si clienti ai Gazprom se afla in Europa, acest fapt conduce la o reduce corespunzatoare a veniturilor concernului – crede expertul. Dar tocmai de aceea mult mai logica pare trecerea la moneda europeana.

Pe de alta parte insa, cea mai mare parte din cheltuielile de productie in interiorul tarii se fac in ruble. De aici si dorinta exprimata de Gazprom. Dar pentru o astfel de trecere partenerii europeni trebuie convinsi de necesitatea demersului, ceea ce este extrem de greu.

In plus, comenteaza Hairullin, trecerea la rubla, daca se va realiza vreodata, va determina o crestere a cererilor de valuta rusa si la intarirea fata de alte valute. Iar asta poate influenta rata inflatiei.