Investititorii americani sunt interesati in mod deosebit de listarea la bursa a Hidroelectrica si de calendarul de lucru pentru pregatirea lansarii ofertei publice initiale, se arata intr-un comunicat al Hidroelectrica. Aceasta ar fi concluzia dupa o serie de intalniri bilaterale intre reprezentantii Hidroelectrica si cei ai unor fonduri de investitii precum SEGRA Capital Management, EATON VANCE Invetsment Managers, LR Global, NEWTYN Capital, DRIEHAUS Capital Management si Benclinov & Associates. Listarea Hidroelectrica ar putea avea loc in cursul anului 2017, insa dupa ce compania va iesi din procedura de insolventa, dupa cum sustine ministrul energiei Andrei Gerea.

In perioada 28 septembrie- 2 octombrie 2015, delegatia Hidroelectrica alcatuita din Remus Borza, administrator judiciar al companiei si Karoly Borbely, manager departament Strategie Investitionala- IPO, a participat in cadrul Misiunii Economice a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei in Statele Unite ale Americii. In cadrul etapei de la New York a misiunii economice, delegatia Hidroelectrica a participat la lucrarile Forumului Economic Best Invest, precum si la o serie de intalniri bilaterale cu reprezentantii fondurilor de investitii participante. Potrivit Hidroelectrica, majoritatea fondurilor de investitii cu care au fost purtate discutii sunt familiarizate cu mediul de afaceri si conditiile de pe piata din Romania, fiind deja prezente in Romania prin intermediul detinerii de actiuni la Fondul Proprietatea.

In cea de-a doua parte a misiunii economice, delegatia Romaniei s-a deplasat la Washington, unde au avut loc intrevederi cu conducerea USTDA (Agentia Americana pentru Comert si Dezvoltare), cea a OPIC (Agentia pentru Investitii Straine), precum si cu reprezentantii Camerei de Comert a Statelor Unite si cei ai firmei de consultanta McGuireWoods (prezenta si in Romania prin intermediul biroului de la Bucuresti).

Totodata, delegatia Hidroelectrica a avut o intrevedere cu guvernatorul John Engler, presedinte al Asociatiei Nationale a Guvernatorilor, precum si al Business Roundtable, o asociatie a executivilor celor mai importante companii americane, cu venituri anuale de 7,4 trilioane de dolari si peste 16 milioane de angajati. Peste 30 dintre companiile membre ale Business Roundtable au o prezenta semnificativa in Romania. Potrivit comunicatului Hidroelectrica, Engler a reafirmat interesul companiilor americane pentru Romania si a subliniat necesitatea identificarii unor solutii concrete de crestere a nivelului de relationare economic intre companii membre ale Business RoundTable si companii romanesti.

"In concluzie, participarea delegatiei Hidroelectrica in cadrul misiunii economice din Statele Unite ale Americii, ca initiativa de atragere a investitiilor americane in Romania si de consolidare a relatiilor economice si comerciale intre cele doua state, a fost un succes, fapt confirmat de numarul mare de fonduri de investitii si companii de consultanta interesate de viitoarea listare la bursa a companiei si de schimbul de experienta extrem de constructiv cu reprezentantii unor companii de renume in domeniu", se mai arata in comunicatul Hidroelectrica.

Misiunea economica a fost organizata de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) si Bursa de Valori Bucuresti (BVB) cu scopul promovarii companiilor romanesti in randul investitorilor americani, identificarii de noi oportunitati de afaceri si exploatarii potentialului de intensificare a schimburilor comerciale bilaterale.

Misiunea economica a fost condusa de Mihai Daraban, Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), care a fost insotit de reprezentantii unor importante companii si institutii romanesti, atat din sectorul energetic (Transelectrica, Nuclearelectrica), cat si din alte sectoare, precum petrol si gaze (Conpet, Transgaz, Romgaz), IT, sanatate (Ministerul Sanatatii) sau agricultura.